Romania da testul maturitatii, iar Timisoara poate fi un exemplu pentru mediul de afaceri din toata tara - Interviu

Vineri, 11 Martie 2016, ora 07:41
8421 citiri
Romania da testul maturitatii, iar Timisoara poate fi un exemplu pentru mediul de afaceri din toata tara - Interviu
Foto: LinkedIn/Laszlo Pacso

Mediul de afaceri din Romania trece prin cel mai important test de la '89 incoace, anume cel al maturitatii, iar orase din regiunea de vest precum Timisoara pot reprezenta un exemplu de bune practici, a explicat Laszlo Pacso, coordonatorul proiectului Business Days.

El a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre provocarile pe care le intampina antreprenorii din tara noastra, despre situatia actuala a business-ului din Romania, dar si despre cercetarea regionala desfasurata de Business Days pe regiunea de vest.

Business Days este o platforma de networking dedicata antreprenorilor si managerilor din Romania al carei scop este acela de a crea o cultura antreprenoriala sanatoasa si durabila in Romania.

Cum ati descrie mediul actual de business din Romania?

Mediul de business din Romania este intr-un moment important: trece prin examenul de maturitate. Este un moment critic, cand orice decizie strategica gresita din partea administratiei centrale poate destabiliza economia. Am traversat vremuri turbulente in care, practic, am invatat regulile economiei de piata din mers, ne-am adaptat, am evoluat si am invatat lectia supravietuirii in urma valului creat de criza financiara globala.

De cativa ani, se remarca formarea unei culturi antreprenoriale si apar primele semne de maturitate in mediul de business romanesc. Acum este momentul in care valul de reglementari si lupta antifrauda initiata de Ministerul Finantelor si ANAF pun o tensiune puternica asupra mediului de business, tensiuni care pot afecta mult dezvoltarea mediului antreprenorial, daca sunt prelungite inutil sau daca masurile si supra-reglementarile nu vor produce rezultatele scontate.

Care sunt principalele provocari pentru antreprenorii din Romania?

In acest context, acum putem vorbi de urmatoarele provocari resimtite acut de mediul de business si, in mod special, de antreprenori (am selectat top 10 provocari):

  • 1. sistemul stufos de taxare si reglementare
  • 2. birocratia excesiva
  • 3. impredictibilitatea fiscala
  • 4. nivelul taxelor pe care le platesc statului raportat la nivelul beneficiilor pe care le primesc din partea statului (suport si sustinere)
  • 5. coruptia si lipsa de profesionalism a personalului din institutiile de stat cu care mediul de afaceri intra in contact in urma desfasurarii activitatilor economice
  • 6. dificultati in gasirea si recrutarea personalului calificat pentru anumite posturi-cheie
  • 7. zelul si chiar injustetea organelor de control ale statului (in special, senzatia de vinovatie implicita pe care o creeaza inspectorii care vin in control)
  • 8. lipsa unei culturi antreprenoriale sanatoase in Romania
  • 9. costurile cu forta de munca si, in mod special, taxarea muncii
  • 10. etica in afaceri
  • Ceea ce este interesant este faptul ca pentru antreprenori provocarea cea mai mare este impredictibilitatea fiscala, pentru top manageri (factori de decizie) birocratia excesiva, pentru manageri nivelul taxelor de platit catre stat, iar pentru profesionisti este coruptia si lipsa de profesionalism a personalului din institutiile de stat cu care interactioneaza pe durata desfasurarii activitatii.

    Derulati un raport despre mediul de business din zona de vest a Romaniei. Care sunt avantajele acestei regiuni pentru atragerea de investitori fata de celelalte zone ale tarii?

    Avantajele sunt evidente. Iata o parte din ele, asa cum au fost relevate de recenta cercetare de piata efectuata de Business Days in mediul de business din regiunea de vest:

  • 1. pozitionarea georgrafica si proximitatea fata de Europa Occidentala
  • 2. forta calificata de munca (atat direct productivi, cat si specialisti) si cu experienta in industrie
  • 3. infrastructura de transporturi si cea de logistica sunt bune
  • 4. calitatea terenurilor agricole si climatul favorabil pentru agricultura
  • 5. atitudinea si mentalitatea pozitiva a populatiei, multiculturalitatea, seriozitatea si corectitudinea oamenilor din regiune
  • 6. reputatia si calitatea mediului universitar din regiune
  • Haideti sa vorbim mai mult despre primul mare avantaj pe care l-ati prezentat. Ce inseamna proximitatea fata de Occident pentru oamenii de afaceri din vestul tarii? Ce avantaje aduce si cat este de importanta?

    Proximitatea fata de vest a favorizat infuzia rapida de idei, preluarea naturala a anumitor obiceiuri bune de la occidentali, prezenta multiculturalitatii si usurinta de comunicare in principalele limbi de circulatie internationala, precum si o mai buna si rapida intelegere a avantajelor pe care le are o economie de piata construita pe baza unor principii sanatoase.

    Aceste fapte suprapuse cu o deschidere fata de schimburi economice cu Occidentul au favorizat atat atragerea rapida de investitori in regiune inca din primii ani de democratie, cat si atragerea in numar mare a companiilor straine dornice de a desfasura schimburi economice cu companii din regiune.

    Un clasament al Forbes a pus Timisoara in fruntea oraselor din Romania in ceea ce priveste derularea afacerilor. Puteti face o scurta radiografie a mediului antreprenorial de acolo?

    Intr-adevar, la ora actuala, Timisoara este considerat cel mai atractiv oras pentru business din Romania. In plus, in topul realizat de Forbes Romania mai exista si alte orase din vest, Oradea situandu-se pe locul 4 si Arad pe locul 7.

    Iata cum 3 orase din zona de vest a Romaniei sunt in top 10 cele mai atractive orase pentru business din tara noastra. Cred ca acestea pot servi oricand ca si model altor orase din Romania despre cum sa fructifici la maximum atuurile pe care le regiunea pentru a creste economic.

    Timisul are peste 35.000 de intreprinderi active pe judet, care genereaza un PIB pe cap de locuitor de 10.926 de euro. Judetul Arad are peste 15.000 de intreprinderi active care genereaza un PIB pe cap de locuitor de 8.805 euro, iar judetul Bihor are peste 25.000 de intreprinderi active care genereaza un PIB pe cap de locuitor de 6.444 euro.

    Imaginati-va ce pol de dezvoltare economica puternica ar deveni regiunea daca Consiliile Judetene din Timis, Arad si Bihor si Primariile din Timisoara, Arad si Oradea s-ar aseza impreuna sa dezvolte pe termen lung o strategie comuna de dezvoltare si crestere economica. Cred ca ar putea concura aproape de la egal la egal cu Bucuresti si regiunea Ilfov si asta in scurt timp.

    Care sunt principalele industrii din Vest si din ce domenii credeti ca va veni o crestere spectaculoasa?

    In privinta domeniilor de activitate si a industriilor cu potential care pot genera o crestere economica spectaculoasa a regiunii, oamenii de afaceri din regiune au votat urmatoarele:

  • 1. Agricultura (64% din respondenti o considera ca find domeniul cu cel mai mare potential de crestere economica)
  • 2. Dezvoltarea de software (58,11%)
  • 3. IT&C (58,11%)
  • 4. Servicii (49,10%)
  • 5. Transport si logistica (34,23%)
  • 6. Productie industriala (32,88%)
  • 7. Inovatie, cercetare si dezvoltare (32,43%)
  • 8. Educatia (31,08%)
  • 9. Turismul (30,63%)
  • 10. Medicina (27,03%)
  • Acest exemplu de succes al dezvoltarii regionale ar trebui cumva extins la nivel national, eventual prin gasirea unor furnizori din toata tara, de exemplu? Este de preferat sa concentrezi business-urile intr-un singur pol de dezvoltare sau ca dezvoltarea sa fie raspandita in toata regiunea?

    Legat de aceasta intrebare, cred ca sunt mai multi factori care ajuta sau blocheaza aceasta strategie de extindere la nivel national al bunelor practici in cresterea economica a unei regiuni.

    Principalul factor care trebuie luat in calcul este factorul uman, care poate functiona ca un potentiator (cum este in cazul regiunii centrale si de nord concentrata in jurul oraselor Cluj-Napoca, Brasov, Targu Mures, Sibiu) sau ca un factor mai degraba blocator, precum este cazul regiunii de sud-vest sau est si sud-est.

    Un alt factor este existenta unei infrastructuri care sa sustina aceasta initiativa, iar din acest punct de vedere nu stam deloc roz si, nu in ultimul rand, este dorinta factorilor responsabili de a face aceasta schimbare posibila.

    Cred ca la acest ultim capitol mentionat stam cel mai dezastruos, iar experienta anilor trecuti, de la Revolutie pana astazi, ne-a aratat ca romanii nu stau deloc bine la capitolul spirit de asociere si cooperare. La capitolul viziune si setarea unor strategii pe termen lung stam probabil cel mai prost, intrucat fiecare schimbare politica a condus la schimbarea strategiilor si a prioritatilor.

    Acesta este si principalul motiv pentru care progresul in tara noastra se intampla foarte incet fata de potentialul real.

    Evenimentul Business Days Timisoara 2016 va avea loc in perioada 6-7 aprilie la Hotel Senator & Expovest.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
    #Romania test afaceri, #Romania investitori, #investitii Timisoara, #mediu afaceri Timisoara, #Business Days 2016 , #oportunitati afaceri