Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 20:46
3925 citiri
Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini
Foto: Arhiva Ziare.com

Datele economice fundamentale urmarite de analistii marilor grupuri financiare internationale sunt, inca, pana intr-atat de favorabile Romaniei, incat aceasta a fost denumita "tigrul Europei de Est", intr-o analiza a bancii germane de investitii Berenberg.

Analiza a fost prezentata de Carsten Hesee, strategul Berenberg, specializat in pietele de capital ale economiilor emergente din Europa, la o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu concursul BNR.

Intre timp, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sesizat mai multe riscuri, in Raportul asupra inflatiei, publicat joi: daca nu sunt bine controlate, riscurile ar putea conduce chiar pana la reducerea ratingurilor favorabile, de care beneficiaza Romania in prezent, iar increderea in atractivitatea Romaniei va fi greu de recastigat, odata ce va fi pierduta.

O comparatie a analizei Berenberg cu avertismentele BNR releva ce anume i-ar determina pe investitorii straini sa-si ajusteze defavorabil opiniile privind Romania.

Cresterea economica

Analiza Berenberg se bazeaza pe o estimare a cresterii economice in 2017 de 4,4%. Aceasta este una dintre cele mai optimiste facute de altcineva decat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), care a calculat un avans de 5,2%, exact acela pe care Guvernul si-a construit bugetul.

Optimismul Guvernului se poate dovedi o capcana la care s-a expus de buna voie in cazul cel mai probabil ca estimarea sa nu se va adeveri. Deja restul lumii se asteapta la o crestere (mult) mai mica de 5,2%.

Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 3,9% in 2017 si un deficit bugetar de 3,2%, potrivit prognozei de toamna. Fondul Monetar International a prognozat o crestere de 3,8%, iar Banca Mondiala de 3,7%, ca si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Erste Group se opreste la o crestere PIB de 4,3% in 2017 si de 2,8% in 2018, iar Economist Intelligence Unit (EIU) la 3,6%.

Nici chiar BNR nu a ajuns la o estimare de 5%, ci se asteapta la o crestere economica intre 4% si 5% pe 2017.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a tinut sa precizeze ca diferenta fata de prognoza CNP provine dintr-o modelare macroeconomica diferita si ca prognoza institutiei sale nu ar avea relevanta "cu constructia bugetara".

Romania este in continuare campioana cresterii economice in Europa, cu o medie anuala de 3,6% din anul 2000 incoace, in vreme ce media UE este de 1,2%, potrivit Berenberg.

Bugetul si riscurile

Berenberg remarca forta cu care Romania si-a revenit din criza declansata in 2008, reducandu-si deficitul bugetar de la 5,6% din PIB in 2008, la 2,6% in 2015 si 2,41% in 2016.

Totodata, Romania a progresat considerabil si in privinta cotatiilor CDS (credit default swap, instrumente de asigurare impotriva riscului de default - intrare in incetare de plati a unei tari), la care investitorii straini se uita cu multa atentie: de la mai mult de 700 de puncte in 2009, la mai putin de 100 puncte in prezent.

Citeste mai departe despre riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini pe Curs de Guvernare

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#buget investitii straine, #riscuri Romania investitori straini , #investitii straine