Profit din magie verde - o afacere cu suflet care transforma mediul urban

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 08:28
7098 citiri
Profit din magie verde - o afacere cu suflet care transforma mediul urban

Intr-o lume in care betoanele se inalta intr-un ritm ametitor inghitind tot ce e verde in jurul nostru, o gradina, un colt de natura in care sa te relaxezi si sa te decontectezi de la haosul cotidian e visul oricaruia.

Asta l-a facut pe Cristian Anghel sa porneasca in urma cu 8 ani intr-o misiune de a "colora" cu cat mai mult verde spatiul urban, luand astfel fiinta "Arta Gradinilor".

"Am inceput in urma cu 8 ani, pe vremea cand inca studiam la Universitatea Transilvania, din Brasov, Facultatea de Silvicultura. Tanar si nelinistit, la momentul respectiv, m-am hotarat sa iau calea antreprenoriatului. Drept urmare, am decis sa ma inscriu la un show TV, difuzat pe TVR1, Arena Leilor, cu un bussines plan total diferit, cu o afacere total alta - un centru de agrement si o investitie de aproape o jumatate de milion de euro - am captat interesul unui investitor din cadrul Arenei si l-am convins sa investeasca.

Asadar am beneficiat de oportunitate. Insa lipsa pregatirii intr-ale managementului, PR-ului si altor premise de a conduce un bussines m-a readus imediat la realitate. Insa obtinusem deja increderea unui bussines angel. Nu puteam da inapoi. Am hotarat impreuna ca putem face ceva. Dar ce? Un centru de agrement, asa cum il planuisem, putea fi mai mult o corvoada psihica pentru un tanar student, nu un bussines maret. Am ales, asadar, sa faceam ceva la un nivel mult mai mic, cu investitii mult diminuate. Asa a aparut ideea de a amenaja gradini si spatii urbane. Am incheiat un parteneriat 50/50 si am inceput activitatea", si-a inceput Cristian Anghel povestea.

Antreprenoriatul, un calvar depasit doar prin pasiune

Inceputul a fost greu - era "boboc" in ale afacerilor, student, noroc de contracte avea, dar nu gasea mana de lucru -, insa pasiunea i-a dat mereu putere sa mearga mai departe.

"Orice inceput este greu. Eu pot spune ca am fost norocos. In prima luna de activitate, incheiasem deja 3 contracte. Lucram 16-18 ore/zi in perioada respectiva. Deja dupa un timp atat de scurt, viata de antreprenor mi se parea un calvar. Ma trezeam la ora 4 dimineata. Faceam zilnic in jur de 300 km pentru a superviza lucrarile sau a le aproviziona cu diverse materiale. Era o nebunie. Cu un minivan de 2 locuri caram 4-5 oameni si diverse scule sau unelte. Seara la ora 21 - 22, ajungeam acasa. Nu imi doream decat sa dorm.

Inca eram student, in an terminal. Nu mai stiam unde se tin cursurile, laboratoarele etc. Visam doar pavaje, pietre si plante. Mi-am dat seama repede ca era domeniul ce mi se potrivea ca o manusa. Era foarte greu cu oamenii. Nu gaseam nici muncitori, nici meseriasi. O buna perioada de timp ma ajutau colegii de facultate. Preferau sa mearga cu mine in mocirla si noroaie decat la cursuri. Doamne, greu a mai fost. Dar am scapat. A trecut repede luna respectiva si eram sigur ca va urma o perioada linistita. Intre noi fie vorba, o astept si acum, dupa 8 ani", a mai spus antreprenorul.

Si tot pasiune e ceea ce cauta la oamenii din echipa sa: "Gradinaritul in Romania nu se invata in nicio scoala. Trebuie sa gasesti oameni, nu pregatiti, cu experienta, ci gata sa invete. Oameni pasionati, oameni cu care sa poti lega idei, planuri tehnice si executii, dar si un ceai sau un sandvis. Sunt mandru ca am o echipa pe care ma pot bizui oricand este nevoie. Invatam continuu si impreuna".

Gradinaritul, o joaca profitabila

Investitia initiala a fost de aproximativ 9.000 de euro si in fiecare an afacerea a crescut incet, dar sigur, cu proiectele tot mai multe. Cifra de afaceri se invarte undeva in jurul a 120.000 de euro.

Profitul l-a reinvestit in cea mai mare parte, de la masini si utilaje la investitii in el si echipa, mergand la traininguri, cursuri, targuri de profil in Europa.

Spune ca nu a facut afacerea pentru bani: "Am facut din aceasta afacere un mod de viata. Ma regasesc zi de zi in el. Eu nu muncesc. Eu ma joc. Dar in orice joc exista si pericole. Deci nu pot spune ca este usor, caci nu este. Fara munca si pregatire continua si constanta, nu cred ca se poate reusi in acest domeniu sa creezi peisaje, sa nu vinzi doar niste plante, sa vinzi emotii. Asta e important pentru mine".

O parte importanta din business o reprezinta magazinul online si siteul artagradinilor.ro

Minuni verzi

Si serviciile oferite au devenit tot mai multe si mai spectaculoase, cum ar fi gradini verticale sau acoperisuri verzi.

"In acest moment, pot spune ca suntem una dintre putinele companii din Romania care oferta o paleta atat de larga de servicii. In ultimii 4 ani, ne-am axat in special pe gradini verticale si acoperisuri verzi. Sunt concepte de care m-am simtit intotdeauna atras profesional. Piata este intr-o crestere usoara pe aceasta nisa. Din cauza costurilor ridicate, insa, nu se concretizeaza foarte multe proiecte, deocamdata.

Spre exemplu, costul gradinilor verticale este unul foarte ridicat - 500-550 euro/mp. Depinde de suprafata, de amplasament etc. Pretul mediu al proiectelor noastre, realizate pana acum este de 7-8.000 euro/proiect. In cazul acoperisurilor verzi, nivelul de cost/mp este undeva intre 60-80 euro/mp, si cuprinde intreg sistemul, cat si manopera.

Ne dorim diminuarea costurilor acestor tipuri de servicii/produse, in special acoperisurilor verzi. Suntem mult in urma la acest capitol, fata de tarile vestice. Drept urmare, incepand cu sezonul de toamna al acestui an vom putea oferi sisteme de acoperisuri verzi la cheie, la preturi foarte mici, pornind de la 30-40 euro maxim/ mp", ne-a dezvaluit gradinarul.

Proiecte de referinta

Toate proiectele sunt tratate cu grija deosebita, insa spune ca "exista cateva pentru care, efectiv, ne-am dat sufletul".

Unul dintre ele se afla in Buzau, in comuna Berca - un acoperis verde impresionant. "Am reusit sa construim un mini ecosistem intr-un timp record, de doar cateva zile".

In materie de peisagistica, ne-a povestit de o gradina de undeva de la marginea Bucurestiului. "Pe o suprafata de 600 mp, am realizat un joc de volume din plante, pietre, lemn sau betoane. O gradina foarte interesanta, cu zeci, sute, mii de detalii. A fost o adevarata provocare, insa dupa o munca de 3-4 luni, la terminarea executiei, rezultatul a fost unul fabulous. Bineinteles, a contat foarte mult biochimia dintre noi si beneficiar, un om care si-a dorit intr-adevar sa faca mai mult decat o peluza de gazon".

In final, l-am intrebat care e cheia succesului in viziunea lui: "Unul dintre cei mai importanti oameni din viata mea, la o discutie despre ale vietii imi spune, asa dintr-o doara: 'Cristi, succesul este momentul in care pregatirea intalneste oportunitatea!'. Ei, acesta este crezul dupa care ma ghidez zilnic. Ma pregatesc continuu in ceea ce fac si profit de orice oportunitate. Si... muncesc foarte mult".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...