Productia de miere din Tulcea, afectata de seceta si de pandemia de coronavirus: Ce probleme au apicultorii

Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 17:17
4457 citiri
Productia de miere din Tulcea, afectata de seceta si de pandemia de coronavirus: Ce probleme au apicultorii
Foto: Arhiva Pixabay.com

Apicultorii tulceni se confrunta, pentru al doilea an consecutiv, cu problema secetei, iar pandemia de coronavirus accentueaza situatia deosebita in care se afla apicultura, a declarat vicepresedintele filialei teritoriale a Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi.

El a mentionat ca Ordonanta Militara nr. 8 care permite circulatia apicultorilor vine in sprijinul acestora, dar a atras atentia asupra faptului ca majoritatea sunt in varsta si se tem de noul coronavirus.

"A fost o iarna secetoasa, iar apicultorii au suplimentat hrana pentru a nu pierde familiile de albine si au facut tratamente suplimentare. Acum, au scazut suprafetele agricole, fermierii au intors culturile de rapita, din cauza secetei. Culturile sunt slab dezvoltate, iar inflorirea nu este uniforma, asa ca seceta va duce la o scadere a productiei", a afirmat vicepresedintele ACA.

Citeste mai multe despre Ordonanta militara nr.8: Fara cereale la export! Poti iesi din casa pentru pescuit, apicultura si sa-ti repari masina.

Livinschi a mai spus ca anul trecut productia de miere a fost de aproape zece ori mai scazuta decat cea dintr-un an cu conditii meteorologice normale.

"Ordonanta militara ne ajuta, pentru ca oamenii prind incredere si cer ordine de deplasare in pastorala. Pana acum le-a fost frica sa viziteze culturile agricole, dar previziunile sunt slabe. Daca nu avem culturi, vom face cel putin doua tratamente in plus si vom suplimenta hrana albinelor, ceea ce inseamna cheltuieli. Mai mult, apicultorii sunt imbatraniti si nu vor mai iesi in pastorala din cauza pandemiei", a mentionat Livischi.

In calitate de administrator al magazinului asociatiei, vicepresedintele ACA a atras atentia si asupra faptului ca in aceasta perioada nu s-au mai vandut tratamente pentru familiile de albine.

"Este perioada de tratament si stimulare a familiilor, dar de trei saptamani nu am vandut tratamente deloc. Planul national apicol este in dezbatere publica, iar noi nu avem sustinere. Si legea apiculturii este in dezbatere de aproape doi ani", a mai spus vicepresedintele Livinschi.

Un apicultor din apropierea satului Ilganii de Jos, Cristian Bogdan, a estimat ca anul acesta va avea o productie de miere cu aproape 40% mai mica decat cea de anul trecut.

"Delta este o zona apreciata de apicultori pentru ca aici este multa flora spontana, e mult polen si nu exista gol de cules. Am 80 de stupi, dar din cauza secetei anul acesta voi avea cu 40% miere mai putina. Pretul mierii este foarte scazut. Toate costurile cresc, dar cel al mierii scade", a mai spus Cristian Bogdan.

Apicultorii au amintit ca anul trecut au primit din partea statului un ajutor de minimis de 20 de lei pe familia de albine, insa au mentionat ca cheltuielile reale au fost chiar si de cinci ori mai mari.

Ei sustin ca pretul mierii este influentat de prezenta pe piata a produselor din spatiul extracomunitar, iar noua lege a apiculturii i-ar proteja.

In judetul Tulcea, ar exista circa 700 de apicultori cu aproape 50.000 de familii de albine, potrivit ACA.

Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
#productie miere coronavirus, #apicultori productie coronavirus , #producatori