Prezentarea pietei romanesti de credite in 2020

 Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 18:55
Prezentarea pietei romanesti de credite in 2020

Anul 2020 a insemnat o perioada de adaptare atat pentru creditorii, cat si pentru debitorii din Romania. Peste 330,000 de solicitari de la persoanele fizice si 28,000 de companii pentru amanarea ratelor (intre 1 si 9 luni) au fost inainte catre societatile din sistemul de creditare in acest an.

BNR s-a implicat in scaderea dobanzii la creditele accesate de populatie si firme in 2020. Cu toate acestea, pandemia continua, iar situatia economica la nivel national si global ridica semne de intrebare privind revenirea. In aceste conditii, vom incerca sa creionam situatia pietei romanesti de credite in acest an, precum si perspectivele de viitor ale acesteia.

A fost 2020 un an dificil din punct de vedere al creditarii?

Specialistii –°redit-10 sunt de parere ca piata romaneasca de creditare, in ciuda faptului ca a fost afectata de aceasta criza sanitara, inca se mentine pe o pozitie favorabila si ca poate face fata provocarilor pandemiei. In luna septembrie a fost raportat un profit in valoare de 4, 5 miliarde de Lei de catre sectorul bancar. Creditarea in Romania in timpul crizei sanitare s-a mentinut pe un trend usor ascendent (5,4%) in raport cu aceeasi perioada in 2019.

In 2019 au fost impuse o serie de limite privind creditarea, ceea ce a condus la o mai buna protectie a clientilor. Sectoarele bancar si nebancar trebuie sa se conformeze noilor reglementari care stabileau ca dobanzile percepute sa nu depaseasca valoarea dubla a sumei totale imprumutate (pentru creditele de pana la 15,000 Lei). Site-ul Credit-10, care colecteaza datele din peste 16 tari si de la peste 3000 de companii internationale, a evidentiat faptul ca romanii au continuat sa solicite credite si-n timpul crizei sanitare.

De altfel, piata romaneasca, in ciuda tuturor problemelor cu care s-a confruntat in 2020, a beneficiat de sprijinul BNR pentru a-si mentine activ fluxul de numerar si sa poata oferi in continuare imprumuturi persoanele fizice si juridice interesate. In intervalul ianuarie-mai 2020 (in perioada primului val pandemic), raportat la anul 2019, scaderea nivelului de creditare a fost de numai 4,5%. La nivel de profitabilitate pe anul 2020, institutiile de creditare indica faptul ca ROE (12, 3%) si ROA (1,4%) au fost la un nivel bun, fata de asteptarile setate in timpul starii de urgenta. In aceste conditii, ramane de vazut ce urmeaza sa se intample incepand cu 2021 pe piata de creditare din Romania.

Cum vor fi anii urmatori pe piata de credite din Romania?

Romanii au inceput sa se educe din punct de vedere financiar, iar acest lucru se poate observa atat din modul in care isi aleg creditele, cat si din faptul ca au inceput sa economiseasca. Creditarea in moneda nationala ocupa o pondere importanta din sumele solicitate in 2020 (cu o valoare totala de 191 miliarde Lei in comparatie cu 89 de miliarde Lei - valoarea echivalenta in diverse valute de imprumut). Imprumuturile de consum, de nevoi personale si creditele ipotecare reprezinta cea mai mare parte din valoarea sumelor oferite imprumut in 2020.

Pentru anii urmatori, in Romania, se contureaza o piata de creditare care va fi predominata de prudenta (atat din partea creditorilor, cat si a debitorilor). Gradul de indatorare a fost fixat la 40% din venit, ceea ce inseamna o limitare a numarului celor care pot accesa imprumuturi. Solvabilitatea clientului va reprezenta un factor-cheie pentru obtinerea unui credit, iar stabilitatea locului de munca va constituie un alt criteriu in selectarea celor care vor dori bani cu imprumut.

In mod cert, creditarea va continua sa functioneze, chiar daca o sa fie nevoie de adaptare la noua realitate sanitara la nivel local si global. Atat timp cat bancile, ifn-urile si clientii isi vor respecta intelegerile stabilite, situatia se va imbunatati. Important este sa invatam ceea ce trebuie din ceea ce s-a intamplat in 2020, iar sistemul romanesc de creditare sa se dezvolte pe niste baze solide in viitor.

 Autor: Advertorial

 Articol citit de 5074 ori

Citeste si:
Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
DigiSport.ro: Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Ultimul tun! Bombele legislative
din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
Adevarul.ro: Ultimul tun! Bombele legislative din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
Fanatik.ro: Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
TelekomSport.ro: BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
Digi24.ro: Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
StirileProTV.ro: In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
DigiSport.ro: Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Business24.ro: Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
LIFE.ro: Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"
Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"