Oricine poate sa fie creativ? Cateva reguli simple pot aduce succesul - Interviu

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 13:48
3651 citiri
Oricine poate sa fie creativ? Cateva reguli simple pot aduce succesul - Interviu

Pe 19 februarie, la Hotel Ambasador Bucuresti, va avea loc Conferinta "Creativitatea in Business", sustinuta de opt speakeri, personalitati cu experienta in training, business si consultanta.

Care este relatia intre creativitate si leadership, cum descoperim oamenii creativi, ce inseamna creativitatea in business, dar si in viata personala sunt doar cateva dintre subiectele care vor fi discutate pe parcursul celor trei paneluri (vezi programul Conferintei Creativitatea in Business).

Printre speakeri se afla numara Felix Tataru, presedinte si fondator al grupului de comunicare GMP, Bogdan Prajisteanu, Media Expert cu experienta internationala, Ozana Giusca, CEO Tooliers si director Bridge Europe Consulting.

In cadrul interventiei pe care o va avea, Bogdan Prajisteanu va impartasi din secretele pe care le-a aflat in cadrul studiilor sale de leadership de la Harvard si va realiza un portret al liderului autentic, in care accentul cade pe dezvoltarea personala.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Prajisteanu vorbeste despre ce trebuie sa faci daca vrei sa fii creativ, despre cum poti inova in criza, dar si despre care ar putea fi surpriza anului electoral 2014.

- Mai exact, ce este creativitatea in afaceri?

Creativitatea in afaceri este despre cum sa creezi valoare pentru propria companie prin rezultate remarcabile obtinute pentru clientii sau angajatii tai prin diferentiere sau prin inovatie.

In plus, creativitatea se manifesta si cand suntem acasa, in domeniul relatiilor si bineinteles in modul in care iti duci viata.

- Cum a evoluat creativitatea la romani in ultimii 20 de ani? La cine ne raportam cand vorbim de cei mai creativi? Unde si cine sunt si cat de departe suntem de ei?

Creativitatea la romani in ultimii 20 de ani s-a manifestat prin inovatie mai ales in industria IT, de exemplu in companiile Avantgate si Gecad prin fondatorul lor Radu Georgescu, Bitdefender si Softwin prin Florian si Mariuca Talpes, jocurile pe calculator ale lui Revo Solutions prin Andrei Lopata, publicitate prin premii castigate la festivalurile globale de publicitate prin McCann Ericsson in ultimii doi ani sau prin cea mai titrata agentie de PR din Europa - The Practice, reprezentata pe atunci de Gabriela Lungu.

Mai putem enumera industria filmului prin valul de regizori tineri premiati la festivalurile de film de la Cannes sau Berlin prin Cristian Mungiu, Cristi Puiu si Calin Peter Netzer sau in moda prin Maria Lucia Hohan, acolo unde multi antreprenori locali au reusit sa-si exporte produsele inovative sau sa fie cumparati de corporatii mari pentru elementul de noutate sau diferentiere pe care l-au creat.

Aceste industrii sunt cele unde se vede usor creativitatea, insa ele nu detin monopolul pe creativitate, dar raman, cu siguranta, cele care o monetizeaza cel mai mult. Creativitatea vine atunci cand oamenii incep sa viseze, vine din starea de relaxare a mintii, vine dincolo de gandire si atunci cand o facem ne aflam aproape de cei mai creativi.

- Criza a imprimat un fel de deprimare in atmosfera generala a ultimilor ani. Este un moment bun pentru afirmarea celor creativi? Isi mai permit companiile sa plateasca mult pentru o idee geniala?

Cand vine vorba de creativitate in business, criza este un bun moment ca sa iesi din zona de confort si sa creezi valoare astfel incat sa poti creste vanzarile sau profitul companiei, mai ales cand mai toti jucatorii merg doar pe cai batatorite din teama de esec.

Esecul nu este perceput ca o acumulare de experienta si un nou inceput, ci de cele mai multe ori inseamna un semn prost incepand cu clientii, angajatii si terminand cu actionarii si sau cu potentialii investitori strategici.

Companiile pot fi reticente sa plateasca pentru o idee geniala, deoarece dincolo de idee trebuie sa investeasca si in implementare si asta amplifica efortul financiar intr-o perioada economica grea, iar fara o finantare solida opresc din fasa un astfel de proiect.

- Vorbiti, in cadrul acestui eveniment, despre creativitate in afaceri. Poti sa mai rezisti in acest mediu concurential fara creativitate? Chioscul de la colt sau multinationala sigura de nisa ei se pot dispensa de treaba asta stresanta numita creativitate?

Vorbesc in cadrul acestui eveniment despre creativitate in afaceri, insa focusul meu este pe creativitatea in viata personala care, din punctul meu de vedere, este un motor de mare putere pentru creativitatea in business.

Fara sa inovezi continuu intr-un mediu puternic concurential reprezinta primul semn ca planifici esecul, care de cele mai multe ori vine mai curand decat te astepti. Chioscul sau multinationala sunt in aceeasi barca, exceptand faptul ca multinationala mai are cativa ani inainte sa sa scufunde, in principal datorita accesului la finantare si suport international.

- Cum e in zona publicitatii din acest punct de vedere? Multi spun ca se merge pe lucrurile sigure. Asa e? Si e bine?

Zona publicitatii este zona in care creativitatea este acasa la ea, insa si aici, daca nu reusesti sa validezi si un sistem de masurare a efectului in vanzari sau notorietate, multe proiecte inovative raman in asteptarea unor vremuri mai bune din punct de vedere financiar.

Lucrurile sigure din publicitate sunt cele al caror impact poate fi masurat usor sau cele care au mai livrat in trecut, insa diferentierea si inovatia trebuie sa fie imbratisate mereu de clientii care vor sa fie premianti in industria in care actioneaza.

- Ce vor afla participantii la Conferinta "Creativitatea in Business"? Exista reguli "standard" cand vine vorba de creativitate? Adica nu e creativitatea cel mai personal lucru raportat la un produs, serviciu, brand etc?

Participantii la aceasta conferinta vor afla despre importanta creativitatii in viata personala si in business. Regulile sunt relativ simple cand vine vorba de creativitatea in plan personal.

Aloca-ti timp sa te cunosti mai bine, sa-ti cunosti valorile, punctele tari si pasiunile si apoi suprapune-le peste valorile celor din viata ta personala si din business, astfel incat sa poti straluci si sa creezi valoare. In plus, daca vrei sa fii creativ, trebuie sa iti dai ragaz sa te opresti din alergare si sa visezi cat de sus vrei sa "zbori".

- Avem un an electoral cu miza mare - te astepti la surprize pe zona de publicitate electorala?

Miza este mare pentru toti romanii pentru ca trebuie sa ne alegem un nou lider care sa ajute Romania sa-si croiasca un "drum fara gropi", sa putem avea un mediu economic solid, sa existe predictibilitate a mediului de business, sa fie stabilitate legislativa si, in definitiv, sa-si poata ajuta cetatenii sa aiba un trai mai bun. Surpriza de anul acesta poate fi online-ul, care va putea monetiza cel mai bine nevoia de comunicare a candidatilor si sa devina principalul canal de comunicare alaturi de afisajul stradal si televiziune.

Bogdan Prajisteanu a condus MEC Romania timp de aproape sapte ani, din aprilie 2007.

Inainte de MEC, a lucrat la Media Insight, intre anii 2000 si 2007. In 2000, a fost, cateva luni, Business Development Director la agentia MindShare. A intrat in publicitate in 1994, la agentia Mediacom (parte a Grey Worldwide), ca Media Director. La Mediacom a lucrat in perioada 1994-2000.

D.R.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Bogdan Prajisteanu creativitate, #Bogdan Prajisteanu Media Expert, #creativitate afeceri, #cum sa fii creativ , #consultanta