Noi oportunitati pentru IMM-urile din Danemarca: imprumuturi concesionale si cooperare intr-un mediu inovator

Advertorial
Joi, 25 Martie 2021, ora 16:04
9350 citiri
Noi oportunitati pentru IMM-urile din Danemarca: imprumuturi concesionale si cooperare intr-un mediu inovator
copenhaga FOTO: pixabay.com

Problema crizei economice, care a afectat toate tarile, a impus autoritatilor luarea unei pozitii active, pentru protejarea si salvarea de la faliment a intreprinderilor mici si mijlocii. Guvernul danez a solutionat aceasta problema prin acordarea de sprijin financiar, precum si prin sprijinirea parteneriatelor tehnologice intre companii si start-up-uri. Aceasta abordare a contribuit la accelerarea dezvoltarii acestora si la cresterea competitivitatii pe piata.

Colaborare intre Nordea si EGF

La fel ca si alte tari, Danemarca a lansat un program de stat menit sa stimuleze cresterea economica, precum si sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii. Cooperarea grupului bancar international Nordea si a Fondului European de Investitii a fost aleasa ca instrument financiar in aceasta perioada. Potrivit portalului analitic Laanius, acordul semnat va permite companiei de servicii financiare Nordea sa acorde noi imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii in conditii favorabile, in valoare de 1 miliard de euro. Lansarea programului este preconizata la inceputul lunii aprilie. Noua schema va include nu doar planuri de afaceri profitabile pentru intreprinderi, ci si acordarea de acces permanent la informatii.

In plus, companiile pot participa la proiectul comun Skylab Pilot, un mediu inovativ creat de Universitatea Tehnica din Danemarca. Cursul este conceput pentru trei ani si are ca scop accelerarea dezvoltarii tehnologice a antreprenorilor, prin integrarea cunostintelor acumulate in produsele proprii. Skylab Pilot ajuta companiile care se afla in cautarea unor resurse pentru dezvoltarea si imbunatatirea produselor sau a serviciilor.

Situatia din alte tari

Programele de sprijin guvernamental pentru IMM-uri sunt dezvoltate de autoritatile din mai multe tari.

In Marea Britanie si Germania, fondul de ajutor de stat s-a ridicat la 330 de miliarde de lire sterline si, respectiv, la 156 de miliarde de euro.

De asemenea, Romania a dezvoltat programe speciale de finantare si sprijin pentru afaceri, prin adoptarea unor OUG menite sa sprijine programele de finantare si Schema de ajutor de stat acordat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor.

Spre exemplu, pentru sustinerea IMM-urilor si a intreprinderilor mici din domenii precum agricultura, pescuit sau sectorul alimentar, pe langa ajutorul financiar care consta in plata integrala a unor comisioane precum cel de administrare sau de risc pentru o perioada limitata, va fi acordat si un grant nerambursabil, cu o valoare de maximum 10% din valoarea totala a creditului garantat.

Si in Polonia, de la inceputul primului val de restrictii impuse de carantina, a fost lansat proiectul Shield 2.0, prin intermediul caruia au fost oferite intreprinderilor subventii, ulterior anulate.

In Belarus, Consiliul de Ministri a adoptat o noua lege, potrivit careia beneficiarii sunt limitati in a primi ajutor financiar in functie de un anumit prag al veniturilor. De exemplu, pentru antreprenori, cifra de afaceri totala din ultimul an nu trebuie sa depaseasca 416 mii de ruble, pentru microintreprinderi - 3,074 milioane de ruble, iar pentru intreprinderile mici - 11,495 milioane de ruble.

Potrivit expertilor de la laanius.dk, fara fonduri disponibile pentru modernizare si extindere, intreprinderile nu vor putea sa se dezvolte si sa obtina profit. Aceasta inseamna ca, indiferent de programul pe care il alege o tara, cel mai important aspect ramane continuarea finantarii companiilor afectate de criza.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imm uri, #oportunitati afaceri, #Danemarca , #stiri afaceri