Nationalismul din farfurie si vina de a investi in Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Iulie 2016, ora 08:18
8495 citiri
Nationalismul din farfurie si vina de a investi in Romania

Daca cineva isi punea problema sa obtina prin sofisticate operatiuni succesive ineptia distilata, poate abandona experimentul, e deja obtinuta si incapsulata spre consum in Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cunoscuta sub numele de Legea 51% produse romanesti pe raft, promulgata de presedinte.

De fapt, ca sa stabilim din start, nici macar nu e vorba despre produse definite ca atare drept romanesti, pentru ca legea obliga comerciantul ca "pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".

Ce inseamna lant scurt? "Lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori, procesatori si consumatori".

Adica, intreb si eu, relatiile sociale sunt mai stranse intre comerciantul din Vidin -Bulgaria si consumatorul din Calafat-Romania sau intre comerciantul din Baia Mare-Romania si Calafat-Romania, de exemplu? Deci pana la urma vom ajunge sa favorizam produsele importate din vecini fata de cele importate de la mai mare distanta. Sus Bulgaria, jos Spania?

Sau daca producatorul e din Timisoara, procesatorul din Bucuresti in supermaketul din Constanta produsul intra sau nu in 51% comparativ cu unul pentru care producatorul e la Varna si procesatorul la Balcic?

Asta va trebui sa o dezlege Guvernul prin normele de aplicare. Ca sa aiba dupa cine sa arunce lumea cu oua 51% cand o fi sa fie.

Apoi, avem din start o discriminare. Prevederea cu 51% din piata locala nu se aplica comerciantilor "care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei". Deci magazinele mici vand ce vor, nu-si bat capul, lovitura trebuie aplicata marilor lanturi care, intamplator sau nu, sunt mai toate ale unor investitori straini.

Deci daca esti mic si neaos, poti functiona dupa regulile economiei de piata, daca esti mare, strain, aduci mult venit la bugetul de stat si creezi niste locuri de munca, esti pedepsit. Pentru prostia de a investi in Romania presupun.

Legiuitorul, in intelepciunea lui fara margini, defineste si produsul romanesc: "produs obtinut pe teritoriul national, din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania; produsul are la baza interesul acordat de producatori comerciantilor in sensul asigurarii sigurantei si securitatii alimentare".

Daca din prima parte a definitiei inteleg ca de la samanta totul trebuie sa fie romanesc, din a doua parte a definitiei marturisesc ca nu am inteles nimic. Dar absolut nimic.

Dar inainte de a pune capat sumarei imersiuni in meandrele prostiei va spun care e articolul meu preferat. Art. 10 indice 6: "Comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare are obligatia de a organiza evenimente de promovare si vanzare a produselor alimentare romanesti, cu respectarea legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Frecventa acestor evenimente, precum si orarul de functionare, se va stabili prin hotarare a consiliului local."

Cum, Doamne iarta-ma, ca intr-o economie libera de piata sa fii obligat sa faci promovarea produselor din magazin?!

Obligat si cu aprobare de la Consiliul Local! Asta e noaptea nu polara, ci fara de sfarsit a mintii.

Ce mai urmeaza, oameni buni? 51% carti de autori din lantul scurt in librarii? 51% masini din lantul scurt la inmatriculare? 51% pantofi din lantul scurt sau haine din lantul scurt? 51% filme din lantul scurt la cinematograf?

Efectul e simplu si previzibil: scumpirea alimentelor. Pentru ca produsele din import erau preferate din simplul motiv ca erau mai ieftine din multe cauze, incepand cu o mai buna productivitate a muncii, ceea ce nu inseamna neaparat o mai mare harnicie, ci in primul rand o mai buna organizare a muncii si a proprietatilor: ferme mari, mecanizate, cu contracte ferme, capacitati de colectare eficiente, infrastructura de transport buna si o legislatie care nu pune la fiecare metru cate un bat in roata.

Structura sectorului nostru agricol este asa croita incat nu avantajeaza producatorul local, dar pentru asta nu trebuie pedepsit consumatorul. Aici e problema.

Ce faci cu procesatorii autohtoni care foloseau materie prima straina? Cum li se aplica lantul scurt astfel incat sa intre in acel 51%? Deci porcul nu numai ca trebuie sa fie crescut in Romania, dar trebuie si hranit cu furaje 100% romanesti bine ca nu si de romani din tata in fiu. Ma intreb apoi daca piata romaneasca este apta sa asigure 51% pentru toate produsele mentionate in lege.

L-am auzit pe presedintele Romalimenta, Sorin Minea, atragand atentia ca noua lege interzice marilor lanturi de magazine sa preia marfa contra unei taxe de la producator, iar pentru unii producatori este imposibil sa mai livreze cu propriile masini.

Eu nu vad niciun efect bun al acestei legi, ci doar o revarsare de nationalism gretos si pagubos. De ce produsul de pe lantul scurt e neaparat mai bun si daca e mai bun de ce are nevoie de o discriminare pozitiva pentru a se impune?

E mai scump? Hai sa vedem de ce si sa corectam acele premise care fac produsele romanesti mai putin competitive. Am auzit cum hipermarketurile discrimineaza produsele romanesti. Nu. Ei fac afaceri. Daca romanii vor asa de mult produse romanesti, de ce nu se duc, de exemplu, in piata sa ia rosii si castraveti de acolo si sa le lase pe cele olandeze si spaniole sa se strice? Daca ar face-o, sigur ca magazinele s-ar adapta sub presiunea cererii.

Incercarea de a vari ceva pe gatul consumatorului prin incalcarea regulilor pietei nu ajuta pe nimeni, dar poate face mult rau.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#lege produse romanesti , #hipermarketuri