Legea concurentei neloiale va fi modificata in favoarea firmelor mici: Sunt situatii in care exista un dezechilibru al puterii de negociere intre o firma mica si una mult mai mare

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 09:23
4905 citiri
Legea concurentei neloiale va fi modificata in favoarea firmelor mici: Sunt situatii in care exista un dezechilibru al puterii de negociere intre o firma mica si una mult mai mare
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu FOTO Hepta

Legea concurentei neloiale va fi modificata, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Principala modificare vizeaza protejarea firmelor mici in fata abuzului puterii superioare de negociere a companiilor mai mari, cu atat mai mult cu cat, in contextul pandemiei de coronavirus, o mare parte dintre companiile mici sunt la limita de supravietuire si trebuie aparate de eventuale actiuni abuzive.

Proiectul a fost in consultare publica pe pagina de internet a institutiei.

"Concurenta neloiala este 'sora mai mica' a Legii concurentei, deoarece vizeaza comportamente care au un grad mai redus de perturbare a pietei si care, predominant, afecteaza interesele altor companii si mai putin interesele mai largi ale societatii. Altfel spus, nu afecteaza functionarea intregii piete si, din acest motiv, sanctiunile sunt mult mai reduse pentru fapte de concurenta neloiala", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Prin modificarile aduse legii, se stabileste faptul ca autoritatea de concurenta intervine doar in cazul afectarii unui interes legitim public, tinand cont de urmatoarele criterii: gradul ridicat de pericol social, importanta sau dimensiunea sectorului economic vizat, numarul de companii implicate in savarsirea faptei, numarul de firme afectate, durata indelungata a practicii de concurenta neloiala.

Legea prevede posibilitatea ca autoritatea de concurenta sa poata selecta si prioritiza cazurile mai importante, in care se suspecteaza incalcarea Legii concurentei neloiale, pentru a le investiga. In celelalte situatii, companiile care se considera lezate se pot adresa direct instantei.

"Pentru acele cazuri relativ putine pe care le selectam noi si care au un impact suficient de mare incat sa merite sa fie investigate de autoritate, vrem sa ne intarim mijloacele de investigatie, pentru a le aduce la un nivel similar cu cele prevazute de Legea concurentei. In esenta, sa putem face inspectii. Aceasta ar fi cea mai importanta modificare", a declarat Bogdan Chiritoiu.

O alta modificare importanta a legii este includerea in sfera practicilor de concurenta neloiala a exploatarii pozitiei superioare de negociere a unei companii in raport cu o alta, cu care se afla intr-o relatie comerciala. Aceasta prevedere vizeaza relatia dintre companii aflate pe paliere diferite de piata si nu relatia dintre companii concurente.

"Sunt situatii in care exista un dezechilibru al puterii de negociere intre o firma mica si una mult mai mare, dar nu suficient de mare incat sa intre sub incidenta Legii concurentei. In aceste cazuri, in care companiile au mai putin de 40% dintr-o piata, vom aplica aceeasi logica la fel ca in cazul comportamentelor considerate abuzive de Legea concurentei: vom declansa investigatii, vom face inspectii etc. Cu toate acestea, firma neavand pozitie dominanta, nu ii putem aplica sanctiunile semnificative, conform Legii concurentei, ci pe cele mai mici, prevazute de Legea concurentei neloiale, existand totusi posibilitatea ca firma afectata sa fie despagubita in instanta. Asadar, daca pentru incalcarea Legii concurentei, pedeapsa o da Consiliul Concurentei prin amenda, pentru nerespectarea Legii concurentei neloiale, pedeapsa o da instanta, dar va avea la dispozitie constatarile pe care le face Consiliul in investigatia sa", a adaugat Chiritoiu.

Astfel, se vor putea folosi instrumentele prevazute in legea Concurentei, respectiv inspectii, declaratii, interviuri, cereri de date si documente de la orice persoana fizica sau juridica ce ar putea detine informatii relevante.

"Se pot aplica sanctiuni pentru furnizarea de informatii inexacte, incomplete sau care induc in eroare ori de documente incomplete sau nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate de catre autoritatea de concurenta", precizeaza acesta.

Cele doua legi incep sa semene, spune el, dar subliniaza ca nu intentioneaza sa "sperie" mediul de afaceri, cu care de altfel se va consulta.

"Trebuie sa gasim solutii care sa fie benefice economiei in ansamblu si, implicit, consumatorilor, respectiv clientilor finali, nu numai unora sau altora", a mai spus Chiritoiu.

Modificarile aduse clarifica, totodata, faptul ca legea se refera la relatiile "business to business", tinand cont de interesele private si publice, astfel cum apar acestea definite in dreptul national. Aceasta completare este necesara pentru a se evita confuziile generate de componenta "business to consumer", palier reglementat in mod distinct de cadrul legal national, printr-o serie de alte acte normative (Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii).

De asemenea, a fost actualizat cuantumul amenzilor contraventionale ce pot fi aplicate persoanelor fizice si persoanelor juridice ca urmare a constatarii de catre autoritatea de concurenta a unei incalcari a legii, atat pentru contraventiile procedurale, cat si pentru contraventiile de fond, tinand cont de valoarea corespunzatoare ratei inflatiei din ultimii sase ani (respectiv data ultimei modificari a actului normativ).

Mai mult, in mod similar practicii in cazul aplicarii prevederilor Legii concurentei, a fost introdusa posibilitatea contravenientului de a recunoaste fapta, si, astfel, de a i se reduce amenda aplicata, cu precizarea faptul ca, in situatia in care, dupa obtinerea acestui beneficiu, partea implicata contesta decizia autoritatii de concurenta, acesta se pierde.

Proiectul prevede ca deciziile Consiliului Concurentei emise in temeiul Legii concurentei neloiale pot fi atacate in contencios administrativ in 30 de zile, instanta competenta sa le solutioneze fiind Curtea de Apel Bucuresti.

Alte practici de concurenta neloiala incriminate de Legea concurentei neloiale sunt:

denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale prin raspandirea de informatii eronate;

deturnarea clientilor unei companii prin utilizarea secretelor comerciale, astfel ca aceasta va cuprinde in actul material si referirea la utilizarea informatiilor confidentiale pentru savarsirea faptei;

discreditarea activitatii unei firme sau a produselor si serviciilor sale, realizata de catre o alta firma sau de un fost sau actual angajat, prin recurgerea la actiuni care conduc la pierderea bunei reputatii sau a credibilitatii acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#legea concurentei neloiale, #Bogdan Chiritoiu, #Modificari, #firme mici , #stiri afaceri
Comentarii
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5
Ceea ce poate face este altceva: eliminarea castelor profesionale.
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5
Sa fim seriosi, nici in tarile dezvoltate nu s-a putut rezolva