Micii comercianti, sabotati de Sarbatori de hipermarketuri?

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 13:37
4676 citiri
Micii comercianti, sabotati de Sarbatori de hipermarketuri?
Foto: The Journal

Perioada sarbatorilor de iarna a confirmat ca, din cauza concurentei neloiale a hipermarketurilor, vanzarile micilor comercianti s-au diminuat, a declarat secretarul executiv al Asociatiei Nationale a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR), Cora Muntean.

"Aceasta perioada, a sarbatorilor, confirma temerea noastra, ca situatia comerciantilor mici si mijlocii devine, pe zi ce trece, tot mai grava. Desigur, nivelul vanzarilor a crescut si la ei, dar mult mai putin decat in alti ani. Aceasta situatie, pe care am sesizat-o tuturor autoritatilor, este cauzata de concurenta neloiala a hipermarketurilor amplasate in centrul oraselor (nu la periferie, asa cum este in toate tarile care inteleg sa-si apere si protejeze proprii comercianti).

In ceea ce priveste Capitala, exista un lant de retail, devenit deja un fenomen prin extinderea sa, a devenit unul toxic, iar Consiliul Concurentei ar trebui sa observe ca hipermarketul are deja pozitie de monopol si sa ia masuri", a declarat Cora Muntean, pentru Agerpres.

Nici marii furnizori nu au avut o atitudine mai corecta fata de micii comercianti. Au preferat tot hipermarketurile pentru produsele de promotie.

"In aceste conditii, oricat de mult patriotism ar avea cumparatorul, se va duce acolo unde este mai ieftin. Daca aceste locuri ar fi acolo unde trebuie, adica la cativa kilometri distanta de oras, cu siguranta cumparatorul ar lua in calcul timpul si costurile pe care le-ar suporta deplasandu-se acolo. Pentru a avea o imagine despre situatia critica, trebuie spus ca nu doar magazinele mici au avut vanzari foarte slabe, ci si cele care sunt de dimensiuni mai mari si care sunt sufocate, la figurat, dar si la propriu, de hipermarketuri", a precizat Cora Muntean.

Probleme la autorizatii?

ANCMMR acuza autoritatile locale care au dat autorizatii de construire pentru hipermarketuri exact in proximitatea magazinelor care functioneaza de zeci de ani in anumite locuri.

"Pentru aceste autoritati nu a mai contat nimic, nici viitorii someri pe care-i genereaza inchiderea magazinelor autohtone, nici calitatea si provenienta marfurilor din hipermarketuri, nici faptul ca la bugetul local incaseaza doar spuza de pe placinta.

Ei au dorit sa fie amabili cu reprezentantii investitorilor straini. Nici presa nu are o contributie benefica pentru comertul autohton. In afara reclamelor platite, se fac stiri pozitive, publicitate mascata, hipermarketurilor. Am auzit, de exemplu, o stire potrivit careia cheltuielile pentru sarbatori scad la jumatate daca se fac cumparaturile din hipermarketuri si nu de la producatorii autohtoni. Patriotismul declarativ, cu fluturarea de steaguri, nu valoreaza nimic daca nu intelegem ca primul gest de patriotism inseamna incurajarea economiei autohtone", spune secretarul executiv al ANCMMR.

Micii comercianti au avut cumparatorii lor fideli - cei care trec zilnic pragul micilor magazine, care, pe langa cumpararea celor necesare, simt nevoia sa schimbe o vorba buna.

"Asa cum am spus, micii comercianti fac negot din vocatie: ei stiu ce doreste cumparatorul si mai stiu ca daca omul este trist, are nevoie de o vorba buna, iar daca este vesel simte nevoia sa-si impartaseasca bucuria", mai spune Cora Muntean.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#concurenta neloiala hipermarket, #vanzari mici comercianti , #hipermarketuri