O noua lovitura data de Elon Musk. SpaceX a castigat o licitatie de aproape trei miliarde de dolari organizata de NASA

Sambata, 17 Aprilie 2021, ora 08:35
6290 citiri
O noua lovitura data de Elon Musk. SpaceX a castigat o licitatie de aproape trei miliarde de dolari organizata de NASA
SpaceX va construi viitorul modul lunar al NASA FOTO Facebook/Space X

SpaceX, compania spatiala a lui Elon Musk, a castigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru constructia viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA, invingand Blue Origin, a lui Jeff Bezos, si Dynetics, divizie a companiei Leidos, transmite CNBC.

"Este inca un pas, intr-un grup incitant de pasi, care ne va duce la un sistem durabil de aselenizare umana pe Luna", a declarat Kathy Lueders, liderul programului de zbor spatial uman al NASA, in anuntul agentiei.

Contractul SpaceX are o valoare de 2,89 miliarde de dolari. Washington Post a raportat pentru prima data despre victoria SpaceX.

NASA a acordat anul trecut celor trei echipe contracte de 967 milioane de dolari si contracte pe 10 luni, pentru a incepe lucrul la conceptele de aselenizare, in cadrul programului sau Human Landing Systems sau HLS.

SpaceX a primit cea mai mica suma dintre cele trei companii, 135 de milioane de dolari.

Dynetics a primit 253 milioane dolari, iar Blue Origin a castigat 579 milioane dolari.

NASA era de asteptat sa aleaga doua dintre cele trei echipe, iar decizia de a selecta doar SpaceX a venit ca o surpriza.

Pentru programul HLS, compania lui Musk a oferit o varianta a rachetei sale Starship, prototipuri pe care SpaceX le-a testat la instalatia sa de dezvoltare din Boca Chica, Texas.

Compania a efectuat mai multe zboruri de testare de succes ale Starship, dar incercarile de aterizare dupa ultimele patru zboruri la mare altitudine s-au incheiat cu o varietate de explozii.

NASA a spus ca astronautii sai vor folosi Starship pentru a se transfera de pe nava spatiala Orion a agentiei, atunci cand capsula ajunge pe orbita lunara.

HLS face parte din misiunea Artemis a NASA, de a aduce astronauti pe Luna pana in 2024. Misiunea a fost anuntata de administratia presedintelui Donald Trump.

Secretarul de presa al presedintelui Joe Biden a indicat ca actuala administratie se asteapta sa continue cu Artemis.

Compania spatiala a lui Bezos si-a dezvaluit planurile de a construi un lander lunar cu echipaj in 2019, anuntand ca va colabora cu gigantii din industrie Lockheed Martin, Northrop Grumman si Draper in acest efort.

Dynetics, detinuta de Leidos, a facut echipa cu Sierra Nevada Corporation pentru conceptul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#NASA, #Elon Musk, #SpaceX, #Luna , #stiri afaceri