Investitorii germani avertizeaza: Din cauza majorarii salariului minim, unele companii isi vor reduce activitatea sau vor renunta

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 20:04
5303 citiri
Investitorii germani avertizeaza: Din cauza majorarii salariului minim, unele companii isi vor reduce activitatea sau vor renunta
Foto: Facebook Camera de Comert Romano Germana

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a anuntat luni ca intentia Guvernului de a majora din nou salariu minim "aleatoriu si fara un studiu de impact prealabil" va duce la regandirea modelului de business in randul comunitatii germane de business din Romania, ceea ce poate insemna ca unele companii germane din Romania - mai ales cele din industria prelucratoare - isi vor reduce anumite activitati sau pe viitor vor renunta complet la ele.

Duminica, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmand sa fie diferentiat in functie de studii.

"In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura", se arata in comunicatul publicat luni de AHK.

AHK Romania a mai subliniat ca este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic.

"Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice stimulate de consum sunt in pericol a se evapora. Ramane un nivel crescut al preturilor si al salariilor, dar in detrimentul atractivitatii amplasamentului investitional. De aceea pledam pentru o corelare stransa intre cresterile salariale si cresterea productivitatii muncii", se arata in comunicat.

AHK a atras atentia ca legarea salariului minim de o diploma nu isi are sensul pentru ca nu este vorba in primul rand de ceea ce a invatat sau studiat o persoana, ci de ceea ce realizeaza efectiv.

"La fel de inoportuna este legarea salariului minim de vechimea in munca - aceasta masura ar putea sa fie chiar contraproductiva, pentru ca respectiva categorie profesionala va fi privita de angajatori ca fiind si mai putin atractiva", se arata in comunicat.

Totodata, legat de competitivitatea branselor si regiunilor, Camera de Comert considera ca acestea sa fie privite diferentiat. Astfel, o crestere a nivelului salariului minim unitara la nivel national va duce la pierderea atractivitatii in ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru ca acestia vor lua decizia de a investi in favoarea regiunilor mai bine dezvoltate, considera AHK.

"O prioritate ar trebui sa o constituie predictibilitatea. O masura de asemenea importanta nu poate intra in vigoare intr-un timp atat de scurt. Ne-am dori, si am subliniat acest lucru in nenumarate randuri, ca factorii de decizie sa se aseze la aceeasi masa cu reprezentantii mediului de afaceri si sa decida impreuna modul de realizare si implementare, inainte de a lua astfel de masuri", se arata in comunicat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Camera Romano Germana salariul minim, #majorare salariu minim investitori germani , #investitii straine