Guvernul are planuri si pentru companiile mari: Ajutor de stat pentru plata utilitatilor si mecanism de garantare pentru capital

Marti, 05 Mai 2020, ora 09:54
4575 citiri
Guvernul are planuri si pentru companiile mari: Ajutor de stat pentru plata utilitatilor si mecanism de garantare pentru capital
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii si mari.

"Cred ca putem profita de o conjunctura economica internationala in care Romania poate fi o tinta atractiva pentru relocari importante de capacitati de productie, care vor fi relocate din anumite tari si noi suntem pregatiti pentru a oferi conditii cat se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor sa se relocheze.

Deja avem semnale favorabile in acest sens si cred ca poate fi un motor important de crestere. Pregatim, de asemenea, cateva masuri.

Dupa modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii, si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari.

Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care si-au pastrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar daca si-au suspendat pe o perioada scurta, si-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care isi reiau activitatea, dupa o perioada scurta de intrerupere", a declarat Ludovic Orban, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Premierul a anuntat, in context, ca va deveni curand operationala o schema de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit sustinerea Comisiei Europene, "in special pentru marii consumatori de energie electrica, prin reducerea, practic, a pretului la energie electrica, prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO=C2=B2 cu pana la 20%".

"Ne gandim si la o alta masura, de reducere a taxei de cogenerare, astfel incat sa generam conditii de furnizare a energiei. (...) La ora actuala, companiile romanesti cumpara la preturi mai mari decat preturile tarifelor la care se cumpara gazul natural si energia electrica in multe tari europene.

Mai ales in companiile care au in structura costurilor un cost important cu energia electrica sau cu gazul natural si avem foarte multe companii in economia romaneasca ce consuma energie electrica si gaz si au o structura mare a costurilor, a redus competitivitatea acestor companii pe piata internationala. Or, aici va trebui sa gandim mecanisme prin care sa permitem companiilor sa acceseze, macar la pretul mediu european, gazul natural si energia electrica", a completat el.

Orban a precizat ca un alt instrument pe care Guvernul il va folosi tot pentru sustinerea investitiilor il reprezinta "parghia ajutorului de stat pentru investitii 'greenfield', care fie sunt realizate de companii noi pe piata romaneasca, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacitati industriale noi ale unor companii care sunt active pe piata romaneasca".

El a adaugat ca Executivul lucreaza si la o schema de ajutor de stat "de garantare si de implicare in asigurarea creditului comercial", mecanism care deja functioneaza in Germania, Italia, iar in Polonia este in curs de implementare.

"In Romania, avem o problema mare in ceea ce priveste creditul, pentru ca, neavand o Bursa de Valori foarte dezvoltata, putine companii pot sa-si obtina creditele, finantarile pentru proiecte de pe Bursa de Valori", a spus Orban.

Premierul a adaugat ca Guvernul incearca, totodata, sa mobilizeze din fonduri europene o suma cat mai mare pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, mai ales in proiecte de investitii.

"Avem astfel de instrumente in cadrul Programului Operational Regional, pe masura 2.1 si 2.2, in care sunt credite intre 200.000 si 1 milion - un program - si intre 2 milioane - 6 milioane - un alt program, credite, repet, pentru investitii in dezvoltarea companiilor.

Beneficiind astazi de decizia Comisiei Europene de flexibilizare a fondurilor, incercam sa relocam din zone de unde nu putem cheltui bani sumele necesare pentru a sustine masiv aceste programe de investitii pentru intreprinderi. O sa va spun la ora actuala ca (...) am crescut de la 800 de milioane la un miliard de euro, care vor putea fi disponibilizati pentru acest program", a afirmat Orban.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Orban ajutor companii mari, #Guvern ajutor companii mari , #oportunitati afaceri