Fuziunea care il ingrijoreaza pe Chiritoiu: Foarte posibil sa vanda fabrici din Romania

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 21:00
2716 citiri
Fuziunea care il ingrijoreaza pe Chiritoiu: Foarte posibil sa vanda fabrici din Romania
Foto: Digi 24

Producatorii de ciment Lafarge si Holcim ar putea fi obligati sa vanda inclusiv fabrici din Romania, pentru a obtine aprobarea fuziunii din partea autoritatilor de concurenta, a declarat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-o conferinta organizata cu ocazia prezentarii raportului institutiei pentru 2013.

"Recunosc ca m-a ingrijorat cand am vazut stirea, pentru ca noi oricum eram preocupati de piata cimentului. Sunt doar trei jucatori, iar cotele de piata sunt mari. Este o piata pe care o monitorizam regulat. Dupa ce ca erau trei, acum ne trezim cu doi, evident ca nu ne ofera niciun confort. Cazul va fi gestionat de Comisia Europeana", a spus el.

Potrivit lui Chiritoiu, companiile ar putea fi nevoite sa renunte la active in Romania.

Doi giganti cu afaceri si in Romania isi unesc fortele - ce se intampla cu fabricile

"N-am primit nimic oficial pana acum, dar am inteles din presa ca aceste companii se asteapta ca procesul de aprobare a fuziunii sa dureze un an si sunt dispuse sa vanda un numar de fabrici din Europa. Deci este foarte posibil ca intentia lor de disponibilizare de active, de fabrici, sa se refere si la Romania", a adaugat el.

Holcim si Lafarge si-au anuntat luni intentia de a uni cele doua companii printr-o fuziune intre egali, aprobata in unanimitate de Consiliile de Administratie si sustinuta in totalitate de actionarii principali ai celor doua grupuri.

Conform unui comunicat al celor doua companii, vanzarile cumulate pro forma ale Lafarge si Holcim se ridica la circa 32 miliarde euro, iar EBITDA la circa 6,5 miliarde euro. In urma acestei fuziuni, cele doua companii se asteapta la economii anuale de 1,4 miliarde de euro.

Fuziunea propusa este conditionata, printre altele, de semnarea documentatiei definitive, aprobarea actionarilor Holcim si obtinerea autorizatiilor reglementare si a altor aprobari care se impun in astfel de cazuri. Se preconizeaza ca tranzactia va fi incheiata pana la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obtinerii aprobarilor necesare din partea autoritatilor de reglementare.

Cota de piata combinata a capacitatilor de producere a cimentului detinuta de cele doua companii se apropie de 60% in Franta, Canada si Maroc, si de 30% in SUA. Vanzarile anuale se vor ridica la aproape 43 miliarde de dolari, depasind rivalele din Germania - grupul HeidelbergCement, cu vanzari de 18 miliarde de dolari, si Mexic - firma Cemex, cu vanzari de 15 miliarde de dolari.

Afacerile din Romania

In Romania, Lafarge produce materiale de constructii de peste 15 ani si activeaza in sectorul de ciment, agregate si betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde opereaza peste 1.000 de angajati sau colaboratori. Compania detine la noi in tara doua fabrici, la Hoghiz si Medgidia, si o statie de macinare a cimentului, la Targu Jiu.

La randul sau, Holcim a intrat in Romania in 1997 si in prezent detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 1.100 de angajati.

Al treilea jucator de pe aceasta piata din Romania este Carpatcement. Cele trei companii au aproximativ aceeasi cota de piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Lafarge Holcim fabrici Romania, #Lafarge Holcim fuziune, #companii ciment Romania fuziune , #fabrica