Fuziunea a doi giganti face "victime" in Romania: Ce fabrici vor fi vandute

Luni, 07 Iulie 2014, ora 15:35
5105 citiri
Fuziunea a doi giganti face "victime" in Romania: Ce fabrici vor fi vandute
Foto: Lafarge

Lafarge va vinde operatiunile din Romania, in contextul fuziunii cu Holcim, au anuntat companiile.

Cele doua entitati au mai parcurs o etapa in proiectul de fuziune in vederea crearii LafargeHolcim, care va deveni cel mai mare grup din industria materialelor de constructii.

Astfel, ele au infiintat un Comitet de Dezinvestitii, care a elaborat o lista a activelor propuse pentru vanzare, pentru a anticipa eventualele solicitari ale autoritatilor din domeniul concurentei, se arata in comunicatul de presa.

In Europa se vor renunta la urmatoarele active:

- Austria: uzina de ciment Mannersdorf a Lafarge

- Franta: activele Holcim din Franta metropolitana, cu exceptia uzinei de ciment din Altkirch si a statiilor de betoane si agregate din regiunea Haut-Rhin; activele Lafarge din Insula Reunion, cu exceptia participatiei in cadrul Ciments de Bourbon

- Germania: activele Lafarge

- Ungaria: activele operationale ale Holcim

- Romania: activele Lafarge

- Serbia: activele Holcim

- Regatul Unit: activele Lafarge Tarmac, posibil cu exceptia unei uzine de ciment

Fuziunea care il ingrijoreaza pe Chiritoiu: Foarte posibil sa vanda fabrici din Romania

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta in urma fuziunii, va avea o prezenta globala, dar va genera circa 20% din venituri in Europa si va beneficia astfel de revenirea economiilor statelor europene, se arata in comunicat.

Cele doua companii iau in calcul si vanzarea de active din Canada, Mauritius, Filipine si Brazilia.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge are nevoie de aviz in privinta concurentei in 15 dintre statele membre UE si face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene.

Potrivit celor doua companii, ea "este conditionata de obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare si a altor aprobari si consultari obisnuite in astfel de situatii".

"Asa cum s-a anuntat, finalizarea fuziunii propuse este asteptata in primul semestru din 2015, avand ca scop crearea unui portofoliu echilibrat si diversificat, cu operatiuni in 90 de tari si cu crearea de valoare pentru toate partile interesate", conform sursei citate.

Afacerile din Romania

In Romania, Lafarge produce materiale de constructii de peste 15 ani si activeaza in sectorul de ciment, agregate si betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde opereaza peste 1.000 de angajati sau colaboratori. Compania detine la noi in tara doua fabrici, la Hoghiz si Medgidia, si o statie de macinare a cimentului, la Targu Jiu.

La randul sau, Holcim a intrat in Romania in 1997 si in prezent detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 1.100 de angajati.

Al treilea jucator de pe aceasta piata din Romania este Carpatcement. Cele trei companii au aproximativ aceeasi cota de piata.

Ce spunea Consiliul Concurentei din Romania

La scurt timp dupa anuntarea fuziunii, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus ca cele doua companii vor fi nevoite sa renunte la unele afaceri pe care le deruleaza in Romania.

"Recunosc ca m-a ingrijorat cand am vazut stirea, pentru ca noi oricum eram preocupati de piata cimentului. Sunt doar trei jucatori, iar cotele de piata sunt mari. Este o piata pe care o monitorizam regulat. Dupa ce ca erau trei, acum ne trezim cu doi, evident ca nu ne ofera niciun confort. Cazul va fi gestionat de Comisia Europeana", a spus el.

Potrivit lui Chiritoiu, companiile ar putea fi nevoite sa renunte la active in Romania.

"N-am primit nimic oficial pana acum, dar am inteles din presa ca aceste companii se asteapta ca procesul de aprobare a fuziunii sa dureze un an si sunt dispuse sa vanda un numar de fabrici din Europa. Deci este foarte posibil ca intentia lor de disponibilizare de active, de fabrici, sa se refere si la Romania", a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Lafrge vine operatiuni Romania, #Lafarge vinde fabrici Romania, #Lafarge vanzare fabrici Romania , #fabrica