Fenomenul insolventei ia amploare - Tot mai multe firme risca falimentul

Marti, 11 Iunie 2013, ora 17:34
2003 citiri
Fenomenul insolventei ia amploare - Tot mai multe firme risca falimentul
Foto: .tdpsolicitors.co.uk

Desi numarul firmelor care intra in insolventa a scazut, din ce in ce mai multe companii mari sunt expuse riscului falimentului.

Din analiza Coface remisa Ziare.com rezulta ca in primul trimestru al anului curent 6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi.

Potrivit sursei citate, se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.

Constructiile, HORECA si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active, sectoare care au fost incluse in top 5 si in 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.

De asemenea, cele mai afectate sunt IMM-urile, lucru care pune presiune si pe companiile mari si foarte mari. Astfel, numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare decat 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in primul trimestru din anul curent este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.

Unde se inregistreaza cele mai multe insolvente

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in anul curent au fost S-E, S si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrat in primul trimestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt Centru, N-E si S-E.

"Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolventelor mari si foarte mari, iar faptul ca acestea au crescut de 2,5 ori mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este o certitudine. Este un semn ingrijorator tinand cont de impactul in economie, precum si cel social.

Foarte multe companii medii si mari care au incercat sa se extinda in anii trecuti intampina astazi probleme de sustenabilitate a afacerii in conditiile in care au devenit banci comerciale pentru clientii lor. Nu numarul insolventelor va fi important in 2013, ci magnitudinea companiilor ce intra in aceasta procedura de insolventa", a declarat Contantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

C.P.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#insolvente firme 2013, #insolvente companii 2013, #insokvente IMM 2013, #insolvente companii , #insolventa
Comentarii