Fara industrie, economia Romaniei intra in moarte clinica - Insolventa, singura salvare?

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:34
4888 citiri
Fara industrie, economia Romaniei intra in moarte clinica - Insolventa, singura salvare?
Foto: Arhiva

Guvernul roman si-a luat angajamentul sa privatizeze cu succes mai multe companii de stat, in urmatoarea perioada. Insa acest proces s-a dovedit a fi unul anevoios, astfel ca mii de angajati care lucreaza in industrie s-au trezit fara salarii, ca in cazul Oltchim, sau au fost concediati.

In consecinta, analistii chestionati de Ziare.com sustin ca insolventa ar putea fi una din solutiile viabile pentru salvarea acestor firme, fara de care economia Romaniei nu se poate dezvolta pe termen lung.

In caz contrar, consecintele vor fi simtite atat de mediul de business, cat si de populatie.

"Industria este o ramura fara de care economia Romaniei nu se poate dezvolta sustenabil. Desi in declin sau cu o crestere mica, industria are cea mai mare contributie la formarea PIB, de aproximativ 30%", explica analistul Tradeville, Magda Sirghe.

Doua mari companii de stat, Hidroelectrica si Oltchim, au fot in centrul atentiei in ultimele luni, din cauza situatiei grave in care au ajuns.

Recent, administratorul judiciar al producatorului de electricitate, Remus Borza, a anuntat ca firma va avea pierderi de 100 de milioane de euro in 2012. In plus, el a aratat ca datele furnizate pentru anul trecut au fost eronate, astfel ca aceasta companie a terminat 2011 pe minus, "gaura" fiind de aproximativ 30 de milioane de euro.

Greseala de calcul a trecut de KPMG, firma de consultanta parte a grupului Big Four, care a auditat in 2011 rezultatele Hidroelectrica.

"In 2012 vom inregistra un minim istoric de productie, de 12 TWh. Insolventa ar fi mers foarte bine, dar cu seceta nu ne putem lupta", a spus Remus Borza.

Borza: Falimentul Hidroelectrica ar aduce "bezna"

Compania de stat a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

"Fara Hidroelectrica, Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric", a avertizat Borza.

Insa iesirea din insolventa va dura mai mult decat au anticipat oficialii, din cauza secetei.

"Nu exista o solutie general valabila pentru toate companiile de stat cu probleme. Studiindu-se fiecare caz in parte, este posibil ca insolventa sa fie o solutie pentru unele dintre ele, in masura in care aceasta permite demararea unui proces de reorganizare si restructurare", a punctat Magda Sirghe.

Oprirea productiei la Oltchim, o mare problema pentru economie

Decizia de oprire a activitatii la combinat a fost luata in a doua jumatate a lunii august, dupa ce reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) au descoperit ca in jurul Oltchim "roiau" asa-numitele firme capusa, care au cauzat pierderi combinatului.

Pentru ca Oltchim nu a mai produs, deci nu a mai avut cu ce achita o parte din contracte, Electrica a sistat furnizarea energiei. In cazul fericit in care statul chiar gaseste bani si se reia productia, exista un protocol cu CET Govora pentru furnizare de energie. Daca banii intarzie mult, atunci va fi nevoie de noi investitii pentru a reface instalatiile pierdute.

Noul director general al combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea, Mihai Balan, a sustinut ca pana la sfarsitul lunii activitatea va fi reluata, iar salariatii isi vor primi banii.

Noul director Oltchim: In doua saptamani trebuie sa repornim instalatiile

Potrivit lui Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), efectele opririi productiei sunt multiple si toate negative: "Valoarea adaugata bruta, componenta a PIB, va fi resimtita in rezultatele pe trimestrul III (inclusiv suma taxelor si impozitelor datorate statului pentru fondul de salarii). Consumul in zona va scadea, fiind afectatti peste 3.000 cetateni de aceasta decizie", a aratat Parvan.

El sustine ca o capacitate industriala oprita este supusa degradarii din multiple cauze, repornirea inregistrand toate costurile suplimentare, incepand cu probele necesare (electrice, tehnologice, etc.) si terminand cu costul materiei prime necesare umplerii instalatiilor.

"Reluarea ciclului financiar (aprovizionare, productie, incasare) necesita o perioada de minim 2-3 luni (optimist vorbind), timp in care actionarii trebuie sa asigure finantarea productiei", a precizat secretarul general al AOAR.

Brokerul Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, a mentionat ca efectele inchiderii partiale a combinatului vor fi devastatoare.

"Efectul real asupra economiei judetului Valcea poate fi dramatic, in timp ce la nivelul intregii economii romanesti vor exista efecte negative la adresa PIB, exporturilor nete si astfel asupra deficitului de cont curent. Cuantificarea lor exacta este destul de dificila, dar directia este clara", a avertizat Cazacu.

Insolventa, o solutie?

O banca ce a imprumutat combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a blocat conturile, pentru suma de 2,5 milioane de euro. In aceste conditii, se pune problema intrarii in insolventa a combinatului.

Cristian Parvan considera ca aceasta este singura solutie viabila, existand mai multe variante pentru planul de reorganizare, in functie de viziunea si interesele viitorilor actionari.

De asemenea, secretarul general al AOAR a precizat ca intrarea in insolventa ar fi o solutie si pentru alte companii de stat.

"In principiu, ar fi o varianta, cu consultarea prealabila a principalilor creditori si pregatirea din timp, cu atentie si profesionalism a unor planuri de reorganizare care sa asigure mentinererea unei ectivitati profitabile a companiei si nu satisfacerea uno interese marunte imediate. Bancile pot intra in Consiiliile de Administratie, pe o perioada de pana la 3 ani si sa ajute cu experienta lor la sustinerea fiinanciara realista in termeni de perioade, costuri financiare si volum de resurse financiare, realizarea cu succes a planurilor de reorganizare", a explicat Parvan.

Insa brokerul Claudiu Cazacu ia in considerare si alte variante.

"Trebuie urmarita folosirea eficienta a acelor active ramase in portofoliul statului, si instituirea unui management ales si remunerat in functie de performanta poate fi o solutie. Insolventa poate fi o solutie izolata si temporara, adevarata problema tine de restructurarea unor companii ineficiente (inclusiv in sectorul de tranporturi). O idee cu merite ar fi listarea la bursa a unor pachete minoritare impreuna cu asigurarea unui management profesionist, in afara influentelor politice", a declarat acesta.

Ce trebuie sa faca statul pentru ca sa nu se repete povestea Oltchim

Expertii si oamenii de afaceri au mai multe sfaturi pentru Guvern, pentru ca celelalte companii de stat sa nu aiba aceeasi soarta ca Oltchim.

"Statul ar trebui sa numeasca managementul in companiile de stat pe criterii de competenta si nu pe criterii politice, acesta urmand sa vizeze restructurarea companiilor si functionarea lor in conditii similare mediului privat", a spus analistul Tradeville, Magda Sirghe.

Pentru ca industria romaneasca sa nu moara, AOAR propune ca sa se faca refacerea unor lanturi de valori, acolo unde se mai poate (chimie/petrochimie, confectii textile/agricultura, biotehnologie si industria alimentara), stimularea agresiva a structurarii si dezvoltarii pietei de servicii de sanatate, prin scutirea 100% a investitiilor private facute in acest sector, pe o perioada de 5-7 ani.

De asemenea, alte propuneri enumarate sunt evaluarea, structurarea si sustinerea substantiala a industriei creativitatii (moda, desingn, filme, etc), precum si un program special de formare, dezvoltare si utilizare a expertizei IT ca suport pentru debirocratizarea mediului de afaceri si oprirea exportului de inteligenta romaneasca.

"Industria este necesara pentru a produce pentru piata interna si pentru export. Nu produci, nu ai ce vinde, deci nu ai venituri", a explicat Parvan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#probleme industrie Romania, #insolventa companii stat Romania, #solutii companii stat, #salvare companii stat , #industria