ERP local vs. international

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 16:35
1901 citiri
ERP local vs. international
Foto: startupstockphotos.com

Utilizarea unui sistem ERP aduce beneficii majore unei companii, asigurand un important avantaj competitiv si usurand procesele de business.

In general, un sistem de gestionare a resurselor companiei ofera angajatilor unei organizatii uneltele necesare pentru a se conecta si gestiona intreaga afacere, de la partea financiara pana la achizitii si de la productie pana la operatiuni, cu tot know-how-ul necesar pentru luarea celor mai inteligente decizii. Daca este implementat corect, un sistem ERP poate aduce companiei un profit considerabil.

Piata solutiilor ERP este diversificata si mai ales segmentata. Daca, la nivel local, pozitia liderilor de piata este deja consolidata si recunoscuta, la nivel international exista atat vendorii mari cat si numeroase companii de talie mica si mijlocie.

A existat intotdeauna o polemica in jurul implementarii unui ERP local versus international si a plus valorii pe care acestea o aduc companiilor, in special celor de marime medie si mare. Dar care sunt diferentele intre o solutie locala si una internationala, cand apare nevoia implementarii unui sistem international si care sunt beneficiile pe care le poate aduce unei afaceri?

Piata din Romania

Piata solutiilor ERP din Romania se afla intr-o schimbare profunda. Datorita companiilor medii cererea este intr-o continua crestere. Daca pe fondul crizei economice companiile s-au orientat catre solutii cu un cost de implementare redus, in ultima perioada selectia a devenit mult mai detaliata, cu un puternic accent pe referintele si experienta vendorilor.

In Romania activeaza un numar important de companii locale care pot personaliza solutia ERP prin disponibilitatea unui numar ridicat de add on-uri (module suplimentare pentru particularizarea solutiei pe o anumita verticala sau nisa), iar pe de alta libertatea clientului de a alege cel mai potrivit partener pentru implementare si suport.

Piata internationala

La nivel international, situatia este relativ simpla, proiectele foarte mari fiind adjudecate de marii jucatori din industrie. Solutiile locale isi pastreaza, totusi, un avantaj printr-o mai rapida adaptare la cerintele pietei locale si o mai buna exploatare a oportunitatilor. Cu siguranta exista concurenta, insa exista si cazuri in care solutiile locale nu au, practic, adversari.

De exemplu, solutiile destinate companiilor de leasing, un domeniu extrem de dinamic din punct de vedere al schimbarilor legislative, care necesita o echipa locala de dezvoltare si o conectare constanta la modificarea legislatiei.

Revenind la concurenta local versus international, trebuie spus ca, intr-adevar, sunt putine solutii ERP romanesti care pot concura cu cele internationale si, de regula, o fac prin flexibilitate comerciala, servicii si pret.

Profil cumparator

Clientii care aleg o solutie ERP internationala pun un mare accent pe functionalitati.

Daca analizam profilul companiilor care aleg un vendor local sau international, vom putea realiza un profil al cumparatorului. Dincolo de notorietatea produsului, clientii care selecteaza o solutie internationala pun accent mai mare pe functionalitati, pe cele mai bune practici inglobate in solutie, pe ergonomia interfetelor, dar si pe proiectia pe termen lung a acestui parteneriat. Alte doua aspecte relevante sunt legate de valoarea pe care o aduce in companie implementarea unui astfel de produs, precum si de existenta unei alternative la nivel de servicii, acolo unde exista mai multi parteneri/distribuitori ai unei solutii internationale.

Pe de alta parte, clientii care aleg o solutie locala sunt interesati de posibilitatea de personalizare a solutiei pastrand in acelasi timp un cost rezonabil al implementarii, suport tehnic de calitate, un raport calitate pret excelent, precum si economie de timp.

Motive sa alegi un vendor local

O implementare de succes realizata de un vendor local poate aduce beneficii enorme organizatiei si o crestere foarte mare a eficientei angajatilor.

Solutiile locale au avantajul unei adaptari rapide la cerintele pietei locale si o mai buna exploatare a oportunitatilor. Si la nivel national exista concurenta cu marii vendori globali, insa exista si cazuri in care solutiile locale nu au, practic, adversari. Sa luam de exemplu solutiile ERP destinate companiilor de leasing, un domeniu extrem de dinamic din punct de vedere al schimbarilor legislative, care necesita o echipa locala de dezvoltare si o conectare constanta la modificarea legislatiei. Este unul dintre cazurile in care solutiile software din Romania nu au concurenta.

De regula solutiile romanesti se diferentiaza prin flexibilitate comerciala, calitatea serviciilor si pret competitiv. Sistemele locale pot fi mult mai usor personalizate si chiar modificate post-implementare, iar utilizatorii sunt imputerniciti sa mentina solutia si sa faca actualizari in-house. Usurinta in comunicare si volumul de know-how care poate fi utilizat in cadrul implementarii, interactiunea directa cu echipa de proiect sunt alte argumente in alegerea unei solutii romanesti.

Motive sa alegi un vendor international

Achizitionarea si implementarea unui ERP de catre un vendor international poate fi costisitoare si consumatoare de timp. Cei mai mari jucatori din industrie si-au construit o reputatie prin actiunile de marketing, clientii activi din portofoliu si vechime in piata. Cu toate acestea, este cunoscut si faptul ca pentru implementarea si lansarea unui sistem ERP, acestia au nevoie de numeroase resurse umane inclusiv consultanti externi, iar costul aferent proiectului si suportului tehnic este unul semnificativ.

Totusi, cand poate constientiza o companie ca are nevoie de un vendor ERP global?

In momentul in care o companie de talie medie devine globala, managementul are nevoie de o imagine de ansamblu asupra tuturor operatiunilor. In plus, ei doresc si o imagine consolidata a datelor financiare pentru a avea o vizibilitate clara a costurilor. In acest fel, organizatia este in masura sa monitorizeze si gestioneze modelele financiare si operationale pentru a face fata riscului de a se lansa la nivel global.

Cu toate acestea, sunt numeroase companii care aleg sa faca achizitii regionale/locale inainte de a-si integra toate operatiunile intr-un core business. In aceasta situatie, operatiunile companiei se pot desfasura local, nefiind integrate cu sediul central, iar managementul are acces la date financiare consolidate.

In concluzie, organizatiile pot functiona foarte bine alegand un model regional, dar si cu un model complet integrat. Altele pot alege un model hibrid, in care activitatea principala este gestionata cu un model integrat, iar noile regiuni sau achizitii pot fi gestionate cu un model regional.

Este important de mentionat faptul ca, indiferent de natura vendorului, national sau international, mai mult de jumatate din implementarile de ERP nu se termina la timp si nu au costurile preconizate.

De fapt totul se reduce la 2 aspecte:

* Asteptarile unei companii in urma implementarii unei solutii ERP. Daca acestea sunt nerealiste sau daca implementarea este vazuta ca o instalare tehnica a unui software, atunci rezultatul final nu va fi cu siguranta cel scontat.

* Daca respectiva companie a trecut deja printr-o implementare anterioara, sau asteptarile sunt realiste din punct de vedere costuri, timp si beneficii, atunci implementarea ERP poate fi considerata un succes. O parte a asteptarilor realiste este reprezentata si de efortul pe care il depune compania pentru a adopta noua solutie software si de a se adapta la noul mod de lucru. In materie de timp, instalarea si configurarea noului sistem este o problema de cateva zile, insa ce urmeaza dupa implementare este cu adevarat important.

Sfaturi utile pentru o implementare de succes

Cele mai importante lucruri care de obicei sunt trecute cu vederea la implementarea unei solutii ERP, indiferent de natura furnizorului de solutie, si care genereaza intarzieri si costuri suplimentare sunt:

  • 1. Procesele de business si definirea fluxurilor de lucru
  • Un ERP nu reprezinta un sistem cu tranzactii aleatorii. In mod normal, vendorul de software va furniza o solutie care completeaza in mod corect o suita de tranzactii. Toate aceste actiuni trebuie sa fie definite in contextul fiecarui business. In acest moment al proiectului este foarte important ca respectiva companie sa se asigure ca foloseste sistemul la capacitatea lui maxima. Exista foarte multe exemple de organizatii care si-au achizitionat un sistem complex, dar care foloseau numai tranzactiile de baza, si in forma lor standard.

  • 2. Testarea ERP-ului
  • Solutia poate functiona impecabil, insa daca procesele procesele de business nu sunt in totalitate acoperite si integrarea cu alte sisteme nu este clar definita si functionala, atunci implementarea nu va fi una rentabila din punct de vedere cumparator. Pentru evitarea acestui aspect se pot face o serie de teste initiale care vor constata daca in momentul Go-live-ului solutia este pregatita sa suporte procesele de business din companie.

  • 3. Revolutia organizationala generata de implementarea de ERP
  • In cazul in care solutia nu este acceptata de catre angajatii unei companii, atunci implementarea poate aluneca foarte usor pe panta esecului. Nu exista companii sau departamente asemanatoare. Din acest motiv, fiecare departament din companie va avea nevoie de un set de materiale de training definit pe specificul sau. In planul de implementare trebuie sa existe o etapa de comunicare interna si preferabil un plan de beneficii pentru a stimula adoptia sistemului. O implementare de ERP este o combinatie de oameni, procese si software, in aceasta ordine.

  • 4. Migrarea datelor
  • Gestionarea incorecta a acestui aspect poate insemna sfarsitul implementarii, daca nu este tratat cu cea mai mare grija. In foarte putine cazuri, datele din vechiul sistem se vor integra structura noului sistem. In general acesta este momentul in care va dati seama ca nu aveti date corecte. Aceasta etapa trebuie inceputa mai devreme decat implementarea propriu zisa.

  • 5. Raportare
  • Desi rapoartarea este unul din obiectivele oricarei implementari de ERP, in general aceasta este lasata pentru "dupa implementare". De regula, se ajunge la dezvoltarea unor rapoarte personalizate, care implica un buget suplimentar. Un proiect de succes trebuie sa includa inca de la inceput partea de raportare in discutie. In acest fel, datele si fluxurile vor fi construite astfel incat sa faciliteze rularea rapoartelor necesare.

    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
    Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
    Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
    Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
    Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
    #implementare ERP, #solutii ERP, #asteptari ERP, #cost implementare ERP , #informatii firme