Decizia Enel care va afecta afacerile din Romania UPDATE

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 10:47
5044 citiri
Decizia Enel care va afecta afacerile din Romania UPDATE
Foto: Facebook/Enel Sharing Romania

Conducerea grupului italian Enel a anuntat, joi, ca va vinde firmele de producere a energiei din Slovacia si cele de distributie si de vanzare a energiei din Romania.

Decizia face parte dintr-un program de vanzare de active inceput in 2013, care are ca tinta reducerea datoriei companiei energetice, informeaza Reuters.

Firmele romanesti si slovace, impreuna cu alte active non-strategice, vor aduce grupului mai mult de 4,4 miliarde de euro.

Italienii vor renunta la participatia de 66% pe care o detin la Slovenske Elektrarne din Slovacia, dar si la 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.

Firmele romanesti gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri de distributie si au o cota de piata de 34%.

In 2013, acestea au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Enel umfla facturile

Decizia grupului vine la scurt timp dupa scandalul in care a fost implicata firma in tara noastra.

Vicepresedintele ANRE, Claudiu Dumbraveanu, si un director din cadrul ENEL, Florin Gugu, sunt cercetati in stare de libertate pentru fapte de coruptie, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a acestora.

In motivarea deciziei, instanta a explicat ca respinge concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obtinute de vicepresedintele ANRE, sustinand ca este "pur speculativa si nesustinuta de materialul de urmarire penala".

Mai mult, probele adunate de anchetatori nu conduc la concluzia ca Dumbraveanu a urmarit interesele Enel.

"La dosarul cauzei nu exista probe si nici indicii temeinice, in sensul ca inculpatul Dumbraveanu a influentat in vreun fel rezultatul votului, cu scopul de a urmari interesele Enel si, implicit de a obtine foloase necuvenite pentru SC E.I. (SC ElectroAlfa International SRL - n.red.) ", se mentioneaza in motivarea instantei.

ENEL umfla facturile: Un ministru a gasit solutia: Cod de conduita la ANRE (Video)

Cei doi au fost retinuti, la inceputul lunii iunie, pentru luare, respectiv dare de mita.

Furnizorul de energie ENEL Muntenia a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca a incarcat in mod nejustificat facturile la curent ale locuitorilor din sudul tarii.

Astfel, consumatorii s-au ales cu facturi mai mari, dupa ce compania ar fi taxat dublu certificatele verzi, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii sustin ca acuzatii au lucrat impreuna pentru a modifica mecanismul prin care se formeaza pretul final al facturilor la curent, afectand sute de mii de consumatori.

DNA a mai anuntat ca, in 2013, Sorin Dumbraveanu a pretins si a obtinut, de la Gugu, foloase necuvenite pentru Electroalfa International, al carei asociat este Gheorghe Ciubotaru.

UPDATE - Reactia oficiala a ENEL

"Dorim sa va reamintim faptul ca posibila vanzare a sucursalelor Enel din Romania

face parte dintr-un program mai amplu de vanzare a activelor non-strategice in

valoare de 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoria, inceput inca din 2013. Pana la aceasta data, circa 1,6 miliarde de euro in vanzari au fost finalizate.

Va reamintim ca Romania este parte dintr-un potential grup de active ce ar putea fi

vandut, care va contribui chiar mai mult raportat la obiectivul ramas de 4,4

miliarde de euro, oferind programului un grad necesar de flexibilitate.

In afara de aceste lucruri, nu putem oferi alte informatii suplimentare fata de cele incluse deja in comunicatul de presa", a precizat un purtator de cuvant al grupului Enel, intr-un comunicat remis vineri seara redactiei Ziare.com.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Enel vanzare firme Romania, #Enel vinde firme Romania, #Enel vanzare Romania , #firma