Cum te ajută managementul financiar în conducerea unei afaceri

Advertorial
Vineri, 20 Mai 2022, ora 17:08
9471 citiri
Cum te ajută managementul financiar în conducerea unei afaceri
FOTO: freepik.com

Fie că ești un antreprenor la început de drum, fie că ai deja experiență în administrarea unei afaceri, ai nevoie să urmărești constant starea de sănătate financiară a afacerii tale. Mai mult decât atât, vei interacționa cu creditori, investitori sau alți parteneri de afaceri, lucru care impune să cunoști anumite principii de business, cum ar fi managementul financiar.

Managementul financiar poate fi privit ca o ramură a managementului general al unei întreprinderi, care are ca scop principal să se asigure că firma va beneficia de resursele financiare necesare activității și atingerii obiectivelor propuse. De asemenea, acesta mai presupune și repartizarea acestor resurse din punct de vedere strategic în ariile de activitate ale unei firme și monitorizarea îndeplinirii obiectivelor de performanță și eficiență.

Descoperă în continuarea acestui articol principiile esențiale ale managementului financiar.

1. Stabilirea unor obiective clare pentru indicatorii financiari ai afacerii

Indicatorii financiari ai afacerii oferă informații valoroase despre situația generală a acesteia și pot oferi o viziune clară de viitor, în funcție de gradul lor de realizare.

Printre cei mai importanți indicatori financiari se numără:

● indicatorii de lichiditate - reflectă capacitatea companiei de a-și onora obligațiile;

● indicatorii de activitate - furnizează informații cu privire la gestiunea capitalului;

● indicatorii de risc - stabilește ponderea creditelor pe termen lung;

● indicatorii de profitabilitate - dezvăluie cât de eficient își utilizează o afacere resursele pentru a genera profit.

Urmărirea acestor indicatori și setarea unor obiective clare și realiste pot duce la dezvoltarea afacerii pe termen lung.

Managementul financiar te poate ajuta să obții instrumentele financiare pentru a-ți crește afacerea, pentru a-ți diversifica liniile de produse sau chiar pentru a ajunge pe noi piețe. Dacă ai o viziune clară asupra managementului financiar al afacerii tale, poți accesa fără probleme un credit care să te ajute să-ți crești afacerea.

Fie că ai nevoie de o finanțare a capitalului de lucru pentru a putea achita diferite facturi către furnizori, taxe la stat sau alte nevoi urgente ale afacerii, fie că dorești să investești în achiziția de mijloace fixe, materie primă sau stocuri de marfă care să te ajute să îți dezvolți afacerea, poți să apelezi la un credit pentru capital de lucru sau investiții, care îți va acoperi aceste nevoi financiare.

2. Separarea activelor personale de cele de business

Pentru buna desfășurare a businessului pe termen lung, este crucială separarea activelor personale de cele ale afacerii, deoarece identitatea ei trebuie separată de cea a antreprenorului ca individ.

Deși cheltuirea banilor proprii în scopul dezvoltării afacerii ți se pare că dovedește angajamentul tău față de afacere, este importantă separarea cheltuielilor. În acest mod poți să ții o evidență clară a acestora, care să te ajute în diverse analize de profitabilitate pe viitor.

După ce ai creat o entitate juridică separată pentru afacerea ta, următorul pas este deschiderea unui cont bancar pentru business. În acest mod, poți să ții mai ușor sub control plățile, încasările și lichiditățile.

De asemenea, este indicat să investești în echipamente. Dacă ai nevoie de un laptop, un telefon sau o mașină pentru a-ți desfășura activitatea, poți să faci aceste investiții din bugetul firmei. Dacă nu dispui de capitalul necesar pentru efectuarea unor astfel de investiții, poți să iei în considerare oricând obținerea unui împrumut care să acopere astfel de cheltuieli.

3. Monitorizarea fluxului de numerar

Monitorizarea fluxului de numerar al afacerii presupune o bună cunoaștere a afacerii și a modului de înregistrare în contabilitate a tranzacțiilor, fiind unul dintre principiile de bază ale managementului financiar.

Pentru o monitorizare eficientă a fluxului de numerar, este indicat, în primul rând, să ții o evidență separată a veniturilor și a cheltuielilor, pentru ca acestea să fie cât mai clare. De asemenea, asigură-te că toate înregistrările sunt efectuate în timp real și nu la un timp îndelungat după ce au loc.

În același timp, este indicată folosirea unui software în locul metodei tradiționale, pe hârtie. Chiar dacă afacerea se află la început de drum, procesul tradițional de gestionare a fluxului de numerar poate fi consumator de timp și poate permite strecurarea unor erori umane, ce pot să dăuneze rapoartelor financiare ale afacerii.

Investește într-un astfel de software pentru a-ți ușura munca și pentru a menține o monitorizare transparentă și îndelungată a fluxului de numerar.

4. Optimizarea aspectelor care țin de funcționarea afacerii

Optimizarea proceselor de activitate ale afacerii tale presupune îmbunătățirea performanțelor acesteia prin creșterea eficienței, creșterea calității rezultatelor sale, îmbunătățirea cadrului de monitorizare a performanțelor și eficientizarea utilizării resurselor.

Întrucât procesele care nu funcționează la parametri optimi pot genera numeroase probleme, precum risipirea resurselor, creșterea veniturilor și efort suplimentar de remediere a problemelor, investițiile în optimizarea aspectelor care țin de funcționarea afacerii sunt considerate a fi primordiale pentru buna desfășurare a activității.

Când procesele funcționează corespunzător, pot asigura îmbunătățirea performanțelor unei afaceri și dezvoltarea acesteia pe termen lung, atât din punct de vedere al eficienței și productivității, cât și din punct de vedere al satisfacției clienților vizavi de produsele sau serviciile oferite.

Managementul financiar se bazează pe un sistem complex de principii care contribuie la planificarea, organizarea, controlul și raportarea resurselor financiare ale unei firme cu scopul de a îndeplini misiunea și obiectivele acesteia. Fără un management financiar eficient, dezvoltarea afacerii rămâne doar un deziderat, astfel că este foarte important pentru antreprenor să cunoască toate aspectele sale și toate elementele mediului de afaceri și ale domeniului său de activitate.

Sursa foto: freepik.com

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#afaceri, #management, #management financiar , #management