Cum sa-ti dai seama daca afacerea ta esueaza?

Advertorial
Luni, 23 August 2021, ora 13:12
5817 citiri
Cum sa-ti dai seama daca afacerea ta esueaza?
afacerea esueaza FOTO: pexels.com

Ce poate fi mai greu decat sa deschizi o afacere si sa ai profit cu ea? Multi antreprenori simt ca au ajuns in varf in momentul in care afacerea lor este pe plus si astfel se relaxeaza. Totusi, putina neatentie poate duce rapid la esuarea afacerii. Sa te culci pe o ureche poate fi mai periculos decat te asteptai. Urmareste cifrele, operatiunile si rezultatele afacerii tale folosind solutiile Pluriva si vezi daca nu faci chiar si tu una sau mai multe dintre greselile urmatoare.

Ai avut un start fals

Un start gresit se referea de cele mai multe ori la alegerea oamenilor cu care-ti deschizi afacerea. Fiecare dintre voi este talentat, de succes si perfect pregatit pentru domeniul in care va activa. Si, totusi, cine aduce clientii?!

Sa te concentrezi mai degraba pe ce poate face fiecare partener si nu pe ce clienti poate aduce, poate fi un semn clar ca afacerea ta se indreapta spre esec. Firmele au nevoie in primul rand de clienti pentru a functiona, deci pune la punct mai intai departamentul de vanzari.

Nu obisnuiesti sa prioritizezi

Aceasta gresela este mult mai usor de facut daca ti-ai deschis afacerea pe cont prorpriu. Daca nu exista alte persoane care sa puna termene limita sau sa-ti reaminteasca de faptul ca scopul consta in obtinerea profitului, vei deraia destul de repede.

Daca esti capabil de prioritizare pe cont propriu, felicitari! In caz contrar, nu ezita sa apelezi la personal specializat. La urma urmei nu le poti face pe toate singur!

Nu te diferentiezi de competitie

Probabil cea mai comuna gresela a noilor antreprenori este ca nu stiu ce inseamna de fapt sa se diferentieze pe piata. Majoritatea aleg calitatea si/sau pretul drept factor de diferentiere. Cate firme nu spun asta despre serviciile lor? Ca au preturi mici si servicii de calitate? In acest sens nu te poti diferentia.

O diferentiere pe piata poate consta in:

  • A fi primul pe piata;
  • A fi lider in domeniu;
  • A fi specilizat;
  • A avea o traditie;
  • A folosi o noua tehnologie;
  • A folosi un mod nou/diferit de productie;
  • A folosi produse/servicii 100% romanesti.

Nu-ti cunosti publicul tinta

Asa cum spuneam si mai sus, clientii sunt un ingredient absolut necesar pentru succesul afacerii. In aceste conditii, sa nu stii cui se adreseaza produsul tau se poate dovedi o gresela fatala. Ca antreprenor trebuie sa intelegi atat diferentele dintre tipurile de consumatori, dar si dintre clasele de produse.

Produsul tau nu trebuie sa fie pentru oricine sau sa poata fi folosit de toata lumea. Mai bine zis, produsul sau serviciul trebuie sa beneficieze de un „core audience” caruia i se adreseaza. Publicul bine definit este alcatuit din oamenii care sunt cei mai mari fani ai produsului tau si care te vor promova, vor lupta pentru imaginea ta. Asadar, materialele de promovare, contentul, strategiile de marketing, totul trebuie indreptat spre ei.

Ai identificat publicul tinta? Perfect, acum trebuie doar sa te mai asiguri ca produsul tau se adreseaza unei nevoi sau rezolva o problema pe care o au acestia. Evident, avantajul sta in capacitatea de a rezolva aceasta problema mai bine si mai ieftin decat concurenta.

Incerci sa schimbi perceptii generale

Daca pleci de la ideea ca afacerea ta va schimba lumea, sansele sa reusesti sunt deja reduse. Oamenii si in special consumatorii isi doresc rareori o schimbare. Oricate avantaje ar avea produsul/serviciul tau, consumatorii vor fi reticenti in privinta lui. Asadar, nu incerca sa reinventezi roata, doar fa o roata mai buna! Perceptiile din mintea consumatorului nu pot fi schimbate, dar ii poti oferi o varianta mai buna a aceluiasi produs.

Tu ce alte greseli crezi ca dauneaza afacerii tale?

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#afaceri, #afacere esuata , #stiri afaceri