Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cum sa iti spionezi legal si ieftin rivalii din afaceri

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 07:00
3703 citiri
Cum sa iti spionezi legal si ieftin rivalii din afaceri
Foto: Reader\'s Digest / Kevin Irby

Succesul in afaceri depinde in mare masura de strategiile si viziunea managerilor, daruirea angajatilor si o buna cunoastere a pietei, dar la fel de importanta este si studierea atenta a adversarilor.

Informatiile corecte despre rivalii din mediul de afaceri ar putea sa joace un rol extrem de important si sa asigure un avans in special atunci cand companiile rivale se afla umar la umar in domeniul lor de actvitate. Forbes a explicat cateva metode de spionaj in afaceri, care nu incalca nici legea si nici nu sunt foarte costisitoare.

Metoda clasica de aflare a unor informatii valoroase este petrecerea timpului in barul de langa firma concurenta, unde angajatii ies dupa program. Strategii si consilierii sustin ca cei mai multi dintre angajatii adunati aici se plang de locul de munca sau se lauda cu lucrurile importante pe care le fac la birou.

Dar exista si metode mai avansate, la fel de legale si ieftine. De exemplu, dimineata, echipele de conducere a centrelor comerciale obisnuiesc sa organizeze sedinte ad-hoc exact in apropierea magazinelor, imediat dupa ce acestea se deschid.

Cine "isi face cumparaturile" prin aceste magazine poate pleca acasa cu informatii valoroase. Reprezentantii altor magazine ar putea afla astfel ca un produs pe care ei nu l-au promovat indeajuns se vinde foarte bine si ar trebui sa ii acorde mai multa importanta. De asemenea, un furnizor poate auzi ca acestia nu sunt multumiti de serviciile altuia si poate profita de informatii pentru a-i fura cateva contracte.

"Gura mare" a agentilor de vanzari este valoroasa pentru competitie

Agentii de vanzari sunt si ei o sursa nesfarsita de informatii utile deoarece stiu foarte multe si le place sa vorbeasca. Strategii sugereaza ca zece angajati ai companiei sa fie delegati sa dea telefoane agentilor de vanzari rivali si sa le ceara cateva informatii despre produsele care se vand cel mai bine si ce nu le place clientilor.

Targurile nu sunt un prilej excelent doar pentru a-ti arata noile produse si a atrage clienti noi, ci si pentru a vedea cu ce se mai ocupa concurenta. Preturile, cataloagele sau orice alte materiale de marketing reprezinta informatii pretioase.

Strategia competitiei poate fi inteleasa mai bine si din discursurile angajatilor trimisi sa reprezinte firma. Uneori, acestia pot sa aiba "gura mare", asa ca o discutie cu ei nu trebuie ratata. Totusi, trimisul unei companii nu trebuie sa fie o persoana cunoscuta in industrie.

Si clientii competitiei sunt importanti pentru ca stiu foarte multe despre punctele tari si cele slabe ale companiei. Ei sunt cei care pot spune ce le place si ce nu le place la un produs si ce i-ar determina sa isi schimbe magazinul de la care cumpara sau partenerul de afaceri. Unii ar putea chiar sa creada ca vor primi o oferta mult mai buna in schimbul informatiilor. Informatii la fel de importante pot fi primite si din partea unui client care pleaca nemultumit.

Atentie la angajari

Oamenii de afaceri care vor sa stie daca rivalii au inceput sa isi puna planurile noi in practica ar putea sa monitorizeze ofertele de munca de pe piata. Daca rivalii au nevoie de oameni noi sau de talente noi, ar putea sa insemne ca pregateste ceva sau ca a castigat clienti noi. De asemenea, in functie de pozitiile cautate, pentru unii ar putea sa fie foarte clar ce se intampla la competitie.

Ademenirea oamenilor potriviti este o alta metoda folosita de mai mult timp, dar care a ramas la fel de eficienta. Philip Wilson, presedintele Labor Relations Institute, ii selecteaza de obicei pe fostii lideri de sindicat pe care ii folosea in lupte in numele clientilor sai.

Totusi, incalcarea legilor competitiei poata sa atraga procese intentate de catre fostii sefi ai angajatului, care sustin ca a avut loc o interventie necinstita in activitatea lor. Acestia vor cere daune materiale atat din partea noului angajator, cat si din partea angajatului.

Pentru cunoasterea adversarilor si a pasilor pe care acestia urmeaza sa ii faca e nevoie de mult timp si efort, dar castigul va fi enorm, dupa cum spune Sally Wright, presedinte al grupului de consultanta Alliance.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#spionaj afaceri, #spionaj industrie, #spionaj competitie afaceri, #informatii rivali afaceri , #consultanta