Cum le raspunde Ministerul Muncii antreprenorilor care au reclamat ca somajul tehnic se da cu picatura

Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 15:04
7242 citiri
Cum le raspunde Ministerul Muncii antreprenorilor care au reclamat ca somajul tehnic se da cu picatura
Foto: Arhiva Ziare.com

La solicitarea Ziare.com, Ministerul Muncii a recunoscut ca au existat cazuri, in unele judete, in care platile pentru somajul tehnic s-au prioritizat dupa suma si nu dupa data la care au fost inregistrate cererile.

Oficialii institutiei au explicat, la cererea noastra, ca cele mai multe solicitari depuse de angajatori a fost solutionate in ordinea in care au fost primite.

Au existat, insa, si exceptii: in unele judete, platile pentru companiile mari au putut fi facute abia dupa rectificarea bugetara din 15 aprilie. Iar ca sa continue activitatea, AJOFM-urile respective au preferat sa faca platile mai mici mai intai, iar pe cele mari dupa data de 15 aprilie.

De asemenea, oficialii ministerului au precizat ca pana marti, 28 aprilie, au alocat banii pentru toate cererile aferente lunii martie.

Reamintim ca sambata, 25 aprilie, Ziare.com a semnalat ca unii antreprenori au reclamat faptul ca nu au primit pana atunci banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie.

Unii au fost mai norocosi si li s-au facut platile (chiar in termenul promis), insa altii au precizat ca nu primisera banii si ca agentia judeteana de care apartin le-a transmis ca s-au facut platile mai mici mai intai (mai multe detalii, aici).

Redam integral raspunsul remis Ziare.com de catre reprezentantii Ministerului Muncii pe aceasta speta:

"In privinta cererilor pentru plata somajului tehnic depuse la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, va comunicam:

Sumele necesare pentru plata somajului tehnic au fost asigurate din bugetul asigurarilor de somaj. Astfel, pana de Paste, la nivel national, ANOFM a facut platile pentru peste 50% dintre cererile primite.

In majoritatea cazurilor, platile s-au realizat in functie de data la care a fost depusa documentatia. Cu toate acestea, in cazul unor mari angajatori, platile au putut fi realizate abia dupa rectificarea bugetara din 15 aprilie. Asadar, intr-adevar, exista cateva cazuri specifice marilor judete, unde dosarele care necesitau sume mai mari de bani au putut fi solutionate abia dupa rectificarea bugetara, astfel incat, intre timp, pentru a continua activitatea, AJOFM-urile au decis sa faca platile catre angajatorii mai mici.

Precizam ca, pana la data de 28 aprilie a.c., prin AJOFM-uri si AMOFM Bucuresti s-au achitat in intregime sumele solicitate, catre angajatori, pentru toate cererile valide depuse.

In ceea ce priveste Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile teritoriale subordonate, facem precizarea ca potrivit prevederilor OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, plata indemnizatiei de sprijin COVID - 19 se efectueaza in termen de maximum 10 zile de la data depunerii cererilor.

Mentionam ca solicitarile transmise in conformitate cu legislatia in vigoare, au fost verificate si procesate in ordinea inregistrarii, iar plata s-a efectuat in functie de alocarea sumelor prevazute in OUG nr. 50/2020 privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 si in OUG nr. 51/2020 privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 322/17.04.2020, respectiv nr. 323/17.04.2020."

Violeta Alexandru: Unii angajatori si-au chemat salariatii la munca, desi au depus actele pentru somaj tehnic. Sunt peste 600.000 de beneficiari

Orban anunta ca bugetarii nu mai intra in somaj tehnic: Nu mai e in actualitate

Ce urmeaza dupa 15 mai. Violeta Alexandru spune ca statul va plati o parte din salariul angajatilor aflati acum in somaj tehnic

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Ministerul Muncii bani somaj tehnic, #bani somaj tehnic, #plati somaj tehnic, #somaj tehnic , #firma