Cum investești la bursă pe timp de criză – Prudența și chiar abținerea de la tranzacționare pot fi uneori salvatoare

Advertorial
Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 09:00
5171 citiri
Cum investești la bursă pe timp de criză – Prudența și chiar abținerea de la tranzacționare pot fi uneori salvatoare
bursa FOTO: unsplash.com

Cea mai bună investiție pe timp de criză este ... investiția în tine însuți. Poate părea paradoxal? Nu este. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri, iar acesta este un procent scăzut față de anii anteriori, realizabil doar alături de o casă de brokeraj consacrată, ce mizează pe dezvoltarea unei relații de lungă durată cu clienții săi. Evident, în cazul brokerilor necinstiți care aleargă după un câștig rapid de tipul hit and run, procentul poate să fie mult mai mare. În calitate de promotor al bunelor practici în piață, XTB România prezintă recomandările de care este esențial ca investitorii să țină seama atunci când tranzacționează instrumente financiare, fie că vorbim de acțiuni, indici, ETF-urile sau produse derivate. Managementul riscului este vital în situațiile de criză.

Riscul este necesar, dar e bine să nu ducă la pierderi majore

În vremuri tumultoase, în care ce era valabil de dimineață este foarte posibil să nu mai fie de actualitate până seara, în care strategiile macroeconomice se schimbă de la o săptămână la alta, iar guvernele testează metode de imunizare națională împotriva unui virus ce doar în filmele cu zombie omenirea a mai văzut, în astfel de momente apetitul de risc al investitorilor pare că urmează vestitul dicton „nu riști, nu câștigi”.

Astfel, există o mulțime de tactici de management al riscului, de la speculațiile clasice cu privire la scăderea prețului până la abordarea unei strategii de hedging, iar toate acestea pot fi realizate cu ușurință și intuitiv pe platforma xStation.

Pentru început, mai ales dacă nu ai mai aplicat niciodată tacticile de tranzacționare numite short selling sau vânzare în lipsă și hedging, poți să testezi un cont demo fără riscuri la XTB, unde îți poți testa abilitățile de investiții cu bani fictivi. Iar dacă te simți pregătit, poți trece după aceea la tranzacționarea pe un cont real.

Pentru a veni în sprijinul investitorilor începători, XTB operează una dintre cele mai performante platforme de tranzacționare din lume, xStation, dar este, în același timp, și o adevărată școală de investiții – XTB Trading Academy, ceva unic în peisajul bursier românesc.

„Când este vorba despre momente de volatilitate mare pe burse, investitorii au multe posibilități de a se proteja. Să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului și limitare a pierderii, adică să urmărească nivelurile de suport, rezistență, să seteze ordine Stop Loss și Take Profit. Să gestioneze cu precauție expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacții, să lase în portofoliu loc pentru mișcările piețelor. Să diversifice! Să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deținere, fără deținere, acțiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active și industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acțiuni), zone geografice, orizont temporal (investiții pe termen scurt/lung), etc. Să nu ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging. Și să nu ia decizii de tranzacționare nedocumentate sau aleatoare. Fiecare decizie trebuie luată în cunoștință de cauză și susținută de o analiză, iar în acest sens XTB pune la dispoziție știri în timp real și analize realizate de către o echipă de analiști cunoscuți și cu experiență”, explică Irina Cristescu, General Manager în cadrul XTB România, una dintre cele mai mari case de brokeraj din România și din Europa centrală și de est.

Cum îți protejezi investițiile?

Hedging-ul este un mecanism care permite protejarea portofoliului împotriva fluctuațiilor nedorite. “Presupunând că deții în portofoliu acțiuni al căror preț este în scădere și dorești să te protejezi până trece trendul descendent. Atunci, poți apela la mecanismul de Short-Selling și poți vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deținută. Astfel, ajungi să deții simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghetând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierzi pe una câștigi pe cealaltă și invers. Deci, practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan,” explică Irina Cristescu.

Există active care, prin ele însele, sunt sinonime cu „volatilitatea”. Astfel, probabil cel mai important argument pro, și paradoxal și contra, investițiilor în criptomonede este volatilitatea gigantică ce caracterizează această clasă de active. O volatilitate zilnică de 1% înseamnă foarte mult pentru instrumentele financiare tradiționale. Cu scopul de a realiza o comparație, în 2021, poți calcula pe degetele de la o mână de câte ori volatilitatea Bitcoin a fost sub 3%!

Pentru a veni în sprijinul protecției investitorilor în criptomonede CFD, platforma XTB are integrate instrumente de administrare a riscului, precum ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit).

Alegerea platformei de tranzacționare este foarte importantă pentru siguranța viitoarelor tale tranzacții. De aceea, XTB, casa de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia, este, de asemenea, înscrisă în registrele celor mai importante autorități de supraveghere din lume, FCA și KNF, în plus față de ASF în România.

Controlul emoțiilor

Dacă ți-ai testat strategia atât într-un cont demo, cât și pe un cont real, este posibil să observi o diferență în rezultate. Acest lucru se datorează faptului că atunci când sunt implicate fonduri reale, psihologia joacă un rol esențial. Emoțiile precum frica, lăcomia sau entuziasmul te pot împiedica să îți urmărești planul, generând rezultate posibil negative. Ca regulă generală, este considerată o practică bună să lași profiturile să crească și să îți marchezi devreme pierderile. Ținându-ți emoțiile sub control și respectând planul tău de tranzacționare ar trebui să te ajute la acest capitol.

Psihologia piețelor

Psihologia piețelor este la fel de importantă în domeniul finanțelor precum un om care caută să se înțeleagă pe sine ca individ în viața de zi cu zi. Doar atunci un investitor poate să ia decizii raționale.

Pentru a sprijini dezvoltarea și educația investitorilor săi, XTB pune la dispoziția clienților o echipă experimentată de Customer Support, disponibilă în România în limba română. În plus, biblioteca XTB cuprinde materiale educaționale variate, webinare și cursuri video potrivite atât pentru începători, cât și pentru investitorii cu experiență.

A fi la curent cu ce se întâmplă în lume este un „must have” al zilelor noastre, iar XTB vine în sprijinul investitorilor printr-o secțiune dinamică și actualizată de știri din piață, menită să te țină la curent cu cele mai importante evoluții financiare ale momentului. Este extrem de important pentru un investitor să nu ia decizii de tranzacționare nedocumentate sau aleatoare. Fiecare decizie trebuie luată în cunoștință de cauză și susținută de o analiză.

Perioada de tranzacționare

Este foarte util ca un investitor să își aleagă cu atenție perioada potrivită de tranzacționare. Stilul de tranzacţionare este dependent de perioadele de timp cu care un investitor este confortabil.

De exemplu, un investitor pe termen lung îşi va ţine tranzacţiile deschise săptămâni întregi, luni, sau chiar până la un an. Întrucât tranzacţiile sunt deschise pe perioade lungi de timp, numărul tranzacţiilor este de obicei mic - poate până la 5 sau 10 tranzacţii pe lună. Astfel, un trader pe termen lung ia majoritatea deciziilor sale în baza analizei graficelor lunare sau săptămânale şi utilizează graficele zilnice sau cele de 4 ore pentru a alege punctul de deschidere a tranzacţiei.

Pe de altă parte, un trader swing, este de obicei un trader pe termen mediu care îşi păstrează poziţiile deschise pe o perioadă de câteva zile, o săptămâna sau maxim 2 săptămâni. Un day-trader închide şi deschide o tranzacţie în aceeaşi zi, deşi unele tranzacţii pot dura până la 3 zile.

„Paza bună trece primejdia rea”

Un investitor de succes are mereu un plan de tranzacţionare. El trebuie să ştie direcţia în care dorește să tranzacționeze pe o piaţă (în sus sau în jos), raţionamentul pentru deschiderea unei poziţii, punctele specifice de intrare şi ieşire şi cât de mult este dispus să rişte, toate acestea înainte de a deschide o tranzacţie. Astfel, va reuși să evite multe dintre greşelile adesea făcute de traderi la început de drum, cum ar fi administrarea riscului. Trader-ul de succes știe să nu se lase pradă emoțiilor. Disciplina, analiza și gândirea rațională sunt foarte importante în perioade de crize financiare și recesiuni economice.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
Inflația, din nou cap de afiș – TradeVille
Inflația, din nou cap de afiș – TradeVille
Tranzacții Cu 70% In Creștere, La BVB Cei mai activi 10 brokeri de la BVB au intermediat tranzacții de 7.6 mld. RON în primul trimestru al anului 2024, în creștere cu 70% față de aceeași...
#bursa, #investitii bursa , #stiri afaceri