Cum devii persoană fizică autorizată în 2021?

Advertorial
Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 14:55
12525 citiri
Cum devii persoană fizică autorizată în 2021?
persoana fizica autorizata FOTO: fabrica-de-firme.ro

Există mai multe forme de organizare atunci când vine vorba despre desfășurarea unei afaceri, iar una dintre cele mai întâlnite este, cu siguranță, cea de Persoana Fizica Autorizata, sau PFA pe scurt. Este și varianta pentru care ai fi și tu dispus să o aplici în cazul tău, dar ai nevoie de mai multe informații? Citește rândurile următoare pentru a afla care sunt pașii care trebuie urmați, de ce acte ai nevoie și multe alte informații.

Înregistrarea ca Persoana Fizica Autorizata

Potrivit specialiștilor, a te înregistra ca persoana fizica autorizata este primul pas prin care poți lucra în mod legal, pe cont propriu, într-un anumit domeniu. Nu oricine se poate înregistra ca Persoana Fizica Autorizata, ci trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Să aibă minim 18 ani împliniți
  • Să aibă pregătirea profesională necesară în domeniul pentru care vor să fie autorizate
  • Să nu fi săvârșit infracțiuni economice

Etapele înființării unui PFA

Există mai multe etape pentru înființarea unui PFA și pe care ar fi bine să le cunoști înainte de a porni pe acest drum:

Alegerea și rezervarea denumirii

După cum era și normal, primul pas se referă la numele afacerii tale. Aici lucrurile sunt clare, și nu ai voie să te abați de la ele. Astfel, va fi ceva de genul: numele de familie și prenumele întreg plus sintagma PFA/persoana fizica autorizata sau numele de familie, inițiala prenumelui și același final. Va trebui să depui o cerere pentru rezervarea denumirii, în care vor fi trecute toate datele pentru identificare, iar la punctul 3 din cel de-al patrulea capitol trebuie să bifezi căsuța cu,, Autorizare constituire și înmatriculare”. Vei primi dovada destul de rapid, iar din momentul în care ai ridicat-o, este valabilă trei luni. Dacă după cele trei luni nu ai mai făcut nimic în legătură cu înființarea PFA-ului, există și posibilitatea de a prelungi rezervarea numelui, pentru care vei folosi aceeași cerere, doar că de data aceasta, în același loc, trebuie să marchezi căsuța cu,, Prelungire rezervare denumire firmă”.

Sediul social

Este nevoie și de un sediu social, iar aici este interzisă folosirea sediului găzduit de un avocat. Atunci când ești proprietarul acelui spațiu este necesar să ai și o copie după actul de proprietate, și nu uita nici de contractul de comodat dintre PFA și tine. În schimb, dacă nu ești tu proprietarul spațiului, este nevoie fie de un contract de comodat pentru respectivul spațiu fie unul de închiriere.

Ai decis că sediul social al PFA-ului să fie într-un bloc, dar nu vei desfășura nicio activitate acolo? Atunci e perfect, nu ai nevoie nici de acordul asociației de proprietari sau al vecinilor. În schimb, dacă efectiv vei lucra acolo, vecinii de la cele patru apartamente din jur trebuie să îți dea acordul, la fel și președintele asociației respective de proprietari.

Alegerea unui cod CAEN

Pentru înființarea unui PFA ai nevoie de alegerea unui cod CAEN, maxim 5. Nu este ceva ce trebuie să faci chiar la întâmplare, deoarece trebuie să fii sigur că îndeplinești toate criteriile pentru fiecare cod CAEN pe care îl soliciți și, mai ales, să demonstrezi că ai pregătirea profesională pentru ele, iar actele de studii, adeverințele că ai urmat anumite cursuri sunt foarte bune acum. Chiar și diplomele obținute în străinătate îți sunt de folos, doar că este nevoie ca acestea să fie traduse și legalizate. De asemenea, chiar și o adeverință de la foștii angajatori, la care ai lucrat în acel domeniu, deși poate nu ai cursurile de specialitate cerute, contează acum.

Depunerea dosarului la Registrul Comerțului

Este necesar un dosar, destul de cuprinzător, care trebuie depus la Registrul Comerțului. Poți să mergi la sediul acestuia, din orașul tău, pentru a vedea care sunt exact actele de care ai nevoie, pentru că ele se pot modifica față de ce ți-au spus cunoscuții sau ai citit pe internet. În plus, este bine să ai dosarul bine pregătit de prima dată și să nu fii nevoit să faci mai multe drumuri pentru că nu ai avut toate actele de care aveai nevoie. De menționat că absolut toate copiile pentru actele doveditoare trebuie să fie certificate olograf de PFA, pentru a se demonstra că sunt în conformitate cu cele originale. Mai exact, îți vei trece numele, prenumele, data, observația "conform cu originalul", și abia apoi vei semna.

Cu dosarul complet te prezinți la ghișeul de la Registrul Comerțului unde sunt primite și înregistrate astfel de dosare. Cererea ar trebui să se soluționeze în patru zile lucrătoare, iar dacă se observă unele erori sau omisiuni, mai întâi vei primi înștiințări în acest sens și un termen de grație prin care poți să le rezolvi. În schimb, dacă nici după ce ai refăcut dosarul după cum ai primit recomandările se constată că actele depuse nu sunt corecte, cu siguranță dosarul tău va fi respins.

Ai chiar opțiunea de a depune online dosarul, cu mențiunea că este necesară în acest caz semnătura electronică. Cel mai bine, pentru a fi sigur că dosarul tău este bine alcătuit și totul este în perfectă regulă, ar fi bine să apelezi la specialiști. Specialiștii de la Fabrica-de-firme.ro sunt aici să te ajute, să pregătească toate documentele de care ai nevoie și să efectueze întregul proces pentru tine.

Înregistrarea fiscală la ANAF

Dacă ai primit autorizația de la Registrul Comerțului, poți răsufla ușurat, ești foarte aproape de a-ți vedea visul cu ochii. Trebuie doar ca în maxim 30 de zile să înregistrezi la ANAF persoana fizica autorizata. Din nou, mai ai nevoie de un alt dosar, în care trebuie să fie o copie după actul de identitate, o copie după actul pentru spațiu despre care ți-am amintit mai sus, și o declarație de înregistrare fiscală. De obicei, pentru a primi certificatul de înregistrare fiscală trebuie să aștepți aproximativ 10 zile.

Dacă vrei să te asiguri că nu îți scapă nimic și întregul proces va decurge facil, apelează la specialiștii de la Fabrica-de-firme.ro!

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#persoana fizica autorizata, #firma, #PFA , #stiri afaceri