Cum au iesit grecii din criza - Exemplul fratilor Douzis

Marti, 10 Iunie 2014, ora 19:30
9476 citiri
Cum au iesit grecii din criza - Exemplul fratilor Douzis

Succesul unor frati greci pe piata globala este succesul intregii tari. Grecii au reusit sa iasa din criza masiva ce zguduie tara din 2008 incoace bazandu-se pe ingeniozitate, curaj si produse traditionale.

De mii de ani, maslinii Greciei produc ceea ce bastinasii considera a fi cel mai bun ulei de masline. Fratii Tomas si George Douzis au descoperit insa ca uleiul extravirgin, presat la rece, din livezile ce se intind din Kalamata pana in Creta nu este privit la fel in lume, scrie CNN.

In 2007, fratii Douzis au pus la cale un plan pentru ca uleiul de masline elen sa isi ocupe locul binemeritat pe scena globala. Fara sa-si dea seama, fratii au devenit un simbol al strategiei de supravietuire a intregii tari.

Fratii Douzis, care au acum 27 si respectiv 30 de ani, au crescut in orasul de coasta Salonic, unde bunicul lor, Tomas, avea un magazin alimentar unde vindea ulei de masline si miere localnicilor. Tatal lor, Todoris, muncea tot in domeniul alimentar inainte de a-si infiinta propria companie de distributie alimentara.

Fratii au crescut cu delicatesele elene in casa si pe masura ce au crescut si-au dat seama ca mancarea ce le placea atat de mult avea o problema globala de imagine.

Reputatia uleiului grecesc de masline, spre exemplu, era proasta. Potrivit cercetarilor de piata, cumparatorii prefera uleiul provenit din Spania si Italia, cu toate ca 80% din uleiul grecesc este extravirgin, comparativ cu doar 45% din cel italian.

"Perceptia in strainatate este ca uleiul grecesc este cel ieftin. Pe nivelul cel mai de jos al rafturilor", explica Tomas Douzis in ce consta misiunea sa. Ca absolvent de marketing, si-a propus sa schimbe aceasta imagine. Fratii si-au facut planul de a gasi cei mai buni producatori din tara, carora sa le faca cunoscute produsele pe plan global, cu garantia calitatii. Cei doi Douzis s-au concentrat pe uleiul de masline, pe mierea de albine si pe alte delicatese.

Asa s-a nascut marca lor, Ergon (proiect in limba greaca). In regiunea Kolimvari a Cretei de vest au gasit si uleiul de masline pe care si-au propus sa-l promoveze - provenind din maslini care de 800 de ani, din timpul ocupatiei venetiene, care produc aurul verde.

Uniunea Europeana acordase deja zonei un statut special, datorita calitatii inalte a uleiului presat la rece.

Pe masura insa ce fratii Douzis isi dezvoltau planul de afaceri, finantele tarii au luat-o la vale. In 2008, Grecia era in recesiune. In 2010, primea primul plan de salvare al UE si FMI si introducea masuri de austeritate.

De la "nu avem nimic de pierdut", la succes

In acel moment, Ergon era deja o marca binecunoscuta, ce comercializa cinci linii de produse traditionale, de la conserve de peste la trufe si gemuri. Criza le-a alimentat fratilor Douzis atitudinea de "nu avem nimic de pierdut", ceea ce pana la urma le-a garantat succesul.

"Grecia era o tara cu un sector important al divertismentului, un sector al turismului... acum e un mediu mult mai stresant. Asta genereaza mult mai multa pasiune pentru a performa", spune Tomas Douzis.

Ergon are acum sapte magazine in tara si unul in Londra. Unul va fi lansat in curand in Bruxelles. Angajatii sunt greci. O retea de 150 de producatori locali alimenteaza permanent magazinele. Pana in 2017, un magazin de delicatese grecesti va fi deschis in SUA, pentru ca americanii s-au indragostit de iaurtul grecesc.

La fel ca fratii Douzis, si alti tineri greci, multi goniti din tara de criza, dovedesc acelasi spirit antreprenorial curajos. Unii isi ajuta tara de departe - cum e Reload Greece, din Londra, un centru al antreprenorilor eleni.

"Am inceput intr-o situatie foarte, foarte proasta si am dovedit ca putem fi invingatori in criza", mai spune Tomas Douzis.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#criza economica Grecia, #masuri austeritate Grecia, #povesti afaceri succes , #afaceri de succes