Cum atrage Budapesta producatorii auto germani. Nemtii au creat in Ungaria jumatate de milion de joburi

Marti, 07 August 2018, ora 15:33
6022 citiri
Cum atrage Budapesta producatorii auto germani. Nemtii au creat in Ungaria jumatate de milion de joburi
Foto: Arhiva Pixabay

BMW deschide o fabrica de automobile la Debrecen. Rezulta astfel mii de noi locuri de munca - bine platite - pentru unguri.

Peter Szijarto a fost cu siguranta mandru sa anunte vestea. Dupa 17 luni de negocieri, ministrul de Externe al Ungariei a putut in sfarsit sa transmita public o noua investitie de miliarde, din partea unui producator german de automobie.

"Anual se vor putea produce la Debrecen 150.000 de autoturisme", spune ministrul. "In acest fel, se vor crea inca de la inceput peste 1.000 de locuri de munca".

Covor rosu pentru producatorii germani de automobile

Constructia fabricii va incepe peste un an.

BMW continua o traditie. Ungaria era demult preferata producatorilor germani, lucru care s-a vazut imediat dupa caderea comunismului, spune Sandor Richter, de la Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena.

"In special industria auto a cautat si a gasit acolo raspunsuri". Pentru investitori este important, spune acesta, "faptul ca Ungaria este bine conectata la Occident". Faptul ca exista forte calificate de munca si ca impozitele sunt acceptabile.

Impozitul pe profit de 9 procente in Ungaria este cel mai scazut din UE, spune Dirk Woelfer, de la Camera Germano-Ungara de Comert si Industrie. Iar sindicatele sunt slabe. "In 2012, dreptul muncii a fost reformat din temelii", adauga acesta. Ceea ce face ca atmosfera pentru intreprinzatori sa fie una "prietenoasa".

Chiar si in interiorul concernului organizarea sindicalista este destul de slaba, povesteste Woelfer intr-un interviu la DW:

"Cele mai multe decizii tarifare se vor lua in interiorul concernului si, nu ca in Germania, pe intreaga bransa, ceea ce va reprezenta un avantaj si pentru angajati".

Pentru BMW au fost foarte importante aeroportul din apropiere, forta calificata de munca si industria furnizoare din Ungaria.

Spagat intre interese

Germanii au creat in Ungaria aproximativ jumatate de milion de joburi, direct si indirect, calculeaza Woelfer. Un avantaj pentru angajatii unguri, care castiga mai bine la intreprinzatorii germani.

Si ii foloseste Guvernului, care, in contextul criticilor referitoare la cursul iliberal din ultimul timp, tot mentioneaza bilantul economic: o crestere de patru procente si un somaj la fel de mic. "Harnicia maghiarilor, dorinta lor de munca si creativitatea nu au limite", spune mandru ministrul Szijarto.

Totusi, politica economica a Guvernului Orban are si o alta fateta. Mari concerne, cum ar fi bancile sau lanturile de supermarketuri, au fost exploatate la maxim, agricultorii mari din Austria care detin pamanturi in Ungaria au fost desproprietariti intr-o clipita.

O tema centrala, negativa, pe perioada guvernarii lui Orban, din 2010 incoace, a fost nesiguranta cu privire la situatia legala, recunoaste Dirk Woelfer. "Acest lucru a adus neplaceri intreprinzatorilor". Dar situatia "s-a mai linistit in ultimii ani".

Producatorii germani de automobile sunt feriti in mod special, subliniaza Sandor Richter, de la institutul austriac. Au fost scutiti de propaganda Guvernului impotriva marilor investitori straini.

Cel mai important criteriu: investitorii straini nu trebuie sa interfereze cu interesele oligarhilor. "Acolo unde exista concurenta cu Guvernul, investitorii nu sunt vazuti bine", subliniaza Richter. Dar in industria auto nu exista concurenta.

Citeste si Romanii au pierdut 1 miliard de euro de la BMW pentru ca nu vor "sa se spele pe dinti"!

Exista potential

Pe termen lung, si investitorii germani raman fara forta de munca in Ungaria.

Fenomenul brain-drain devine o problema. In ultimii ani, sute de mii de maghiari au plecat din tara pentru a-si gasi norocul in alte parti. Mai ales cei inalt-calificati. Iar expertii care se angajeaza la firmele germane lipsesc apoi din firmele unguresti.

Nici sistemul taxelor nu e chiar atat de stralucitor la o a doua privire, adauga Richter. "Ungaria nu este o tara cu taxe mici". Sigur ca exista acea taxa unica pe venit de 15 procente. Ceea ce inseamna ca "cei care castiga bine castiga foarte bine". Dar TVA-ul este cel mai mare din UE, spune economistul, de 27%, "ceea ce face produsele foarte scumpe pentru consumatori".

Guvernul se lauda cu cresterea economica de patru la suta si cu somajul scazut. Dar intreprinzatorilor mici si mijlocii din Ungaria nu le merge deloc atat de bine. Iar "cresterea economica nu este sustenabila".

Multe fonduri europene au fost retrase inainte de alegeri. Asa ca, in urmatorii ani, vor curge mai putini bani de la Bruxelles. "Eu preconizez o crestere economica de numai doua procente", spune Richter.

Dar exista potential. "Cu o politica economica corecta, cu mai multa concurenta, transparenta, mai putina coruptie, Ungariei i-ar putea merge mult mai bine decat in prezent", spune specialistul in economie.

Stephan Ozsvath

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#BMW fabrica Ungaria , #investitii straine