Cum alegi cel mai bun dezinfectant maini

Advertorial
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 13:55
13277 citiri
Cum alegi cel mai bun dezinfectant maini
Dezinfectantii prietenosi cu pielea sunt azi la mare cautare

Inventia si utilizarea dezinfectantilor de maini a avut un impact extrem de benefic asupra igienei, in toate domeniile de activitate, dar mai ales in domeniul medical, datorita usurintei in utilizare si a disponibilitatii facile.

Majoritatea dezinfectantilor de maini contin isopropanol, ethanol, n-propanol sau o combinatie dintre aceste ingrediente. Alcoolul are un efect biocid excelent, datorita abilitatii sale de a denatura proteinele.

Nu toti dezinfectantii pentru maini sunt la fel de eficienti, deoarece sunt fabricati utilizand retete diferite. Una dintre diferente apare la concentratia de alcool, care poate varia de la 60% la 95%. Mai mult alcool nu inseamna neaparat ca produsul este mai bun sau mai eficient, deoarece o concentratie mai mica de apa in formula poate chiar sa reduca efectul de denaturare a proteinelor. Concentratia de alcool optima este de 70%.

Dezinfectant pe baza de ethanol, isopropanol sau n-propanol?

In general, dezinfectantii de maini pe baza de alcool isopropilic sunt mai ieftini, insa, fiind vorba despre un alcool sintetic, ei au un miros mai intepator, pot avea efecte daunatoare asupra pielii si pot provoca iritatii.

Ideal este sa alegeti un dezinfectant maini pe baza de alcool etilic (ethanol ). Acesta este mult mai prietenos cu pielea, are un miros mai discret si este mai eficient.

Dezinfectant gel, lichid sau spuma?

Dezinfectantii de maini sunt disponibili sub mai multe forme: lichid, gel sau spuma. Dezinfectantul spuma nu este foarte des utilizat, datorita pretului considerabil mai mare. Varianta recomandata si preferata este sub forma de gel dezinfectant, deoarece ofera o acoperire eficienta a pielii si reduce risipa si varsarile accidentale, intalnite foarte des in cazul dezinfectantilor lichizi.

Cum afecteaza pielea dezinfectantii pe baza de alcool?

Unul dintre cele mai comune mituri despre dezinfectantii de maini este ca utilizarea lor in mod frecvent usuca pielea mainilor. Este adevarat faptul ca alcoolul, in forma lui pura, nu este bun pentru piele. Alcoolul pur elimina apa din piele si o usuca. Astfel, se dezvolta micro-crapaturi, care pot duce la aparitia de eczeme sau inflamatie. De aceea, este foarte importanta folosirea unui dezinfectant pentru maini, cu o formula avansata, care sa contina agenti de hidratare si emolienti eficienti. De asemenea, dezinfectantii de maini pe baza de ethanol sunt mult mai putin agresivi cu pielea.

Cat de important este modul de aplicare?

Modul in care aplici dezinfectantul de maini este la fel de important ca si alegerea lui. Cei mai buni dezinfectanti de maini au un timp de actiune de aproximativ 30 de secunde. Pentru ca actiunea sa fie eficienta, trebuie sa ne asiguram ca gelul dezinfectant ne-a acoperit palmele, degetele (insclusiv in zonele de sub unghii) si incheieturile. Dupa aplicarea unei cantitati suficiente de gel dezinfectant in palme, mainile, degetele si incheieturile trebuie frecate pana la uscarea completa. Niciodata sa nu stergeti dezinfectantul de pe maini, deoarece ii veti reduce efectul.

Ce inseamna dezinfectant virucid, bactericid, fungicid?

In functie de formule si testarile care s-au facut pentru acreditare, dezinfectantii de maini sunt eficienti pentru diferite tipuri de miro-organisme.

Dezinfectant virucid - are efect de a neutralizare virusurilor (ex: virus gripal, SARS-CoV-2)

Dezinfectant bactericid - are efect de neutralizare a bacteriilor (ex: E.Coli, Staphylococcus aureus)

Dezinfectant fungicid & levuricid - are efect de neutralizare a fungilor (ciuperci - ex: Candida Albicans)

Dezinfectantii de maini profesionali acopera intregul spectru de mai sus - au efect virucid, bactericid si fungicid.

Se recomanda ca intotdeauna sa alegeti un dezinfectant de maini avizat de Ministerul Sanatatii din Romania - Comisia Biocide, deoarece acest aviz pentru biocide confirma faptul ca produsul a fost testat si certificat conform normelor in vigoare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dispenser, #dezinfectan i, #alegere, #prietenos cu pielea umana , #firma