Cum a inteles guvernul sa lupte cu birocratia: A eliminat doar numele Formularului 088, procedurile sunt la fel

Marti, 14 Februarie 2017, ora 21:59
4442 citiri
Cum a inteles guvernul sa lupte cu birocratia: A eliminat doar numele Formularului 088, procedurile sunt la fel
Foto: Arhiva site/ANAF

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca, desi Formularul 088 a fost eliminat, procedurile de inregistrare in scop de TVA au ramas aceleasi. Consiliul cere ANAF prezentarea unei analize comparative, dupa un semestru, in care sa fie comunicate efectele noii proceduri de inregistrarea in scop de TVA.

In urma solicitarilor repetate ale intreprinzatorilor, in special ale IMM-urilor, in sedinta de guvern din 12 ianuarie, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, a sustinut o nota prin care s-a propus eliminarea Formularului 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", incepand cu 1 februarie 2017.

Reprezentantii CNIPMMR s-au plans ca Formularul 088 a crescut in mod nejustificat birocratia pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, reprezentand un chestionar de centralizare a unor informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice centrale.

"Au eliminat sintagma. Cum s-a ajuns aici? Nu pot sa spun, pentru ca noi am avut in mod constant un reprezentant in grupul de lucru privind aceasta simplificare a formularului 088, care a sustinut exact ce am sustinut si eu", a declarat fostul ministru al Mediului de Afaceri, Florin Jianu, in cadrul unei conferinte de presa la sediul CNIPMMR.

Acesta afirma ca i-a inmanat noul document ministrului Finantelor, Viorel Stefan, care s-a aratat contrariat de acest lucru.

"Din analiza comparativa a celor doua acte normative, respectiv Ordinul nr. 2393/2016, care reglementa Formularul 088, si Ordinul 605/2017, prin care se introduce noua procedura, rezulta ca nu s-au efectuat modificari de fond, procedura ramanad practic identica, constatandu-se doar eliminarea formala a denumirii Formularul 088", spun reprezentantii CNIPMMR.

CNIPMMR solicita simplificarea procedurilor de inregistrare in scop de TVA si reia propunerea ca aceasta sa fie efectuata pe baza unei declaratii pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

Declaratia ar urma sa se completeze electronic si sa se depuna online, deoarece societatile care depasesc plafonul de scutire a platii TVA de 220.000 lei stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata.

Prin Ordinul nr. 605/2017, intrat in vigoare la 1 februarie 2017, a fost stabilita procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor supuse inmatricularii la registrul comertului, precum si procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA, precum si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#formular 088 desfiintat nume birocratie , #IMM