Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 NU va reduce semnificativ saracia, asa cum sustine Guvernul

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 20:05
30367 citiri
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 NU va reduce semnificativ saracia, asa cum sustine Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?

Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.

Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.

Dar cat va fi suma primita in mana?

Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.

Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala

Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.

Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei se afla si urmatorul lucru:

  • reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala

Conform unei analize realizate de Fondul Monetar International (FMI) in 2016, distributia salariilor din Romania este relativ similara cu cea a veniturilor, dar majorarea salariului minim nu genereaza o crestere a veniturilor in cazul tuturor gospodariilor foarte sarace, caci cele mai multe dintre acestea sunt formate din persoane inactive, pensionari sau someri.

De asemenea, nici in privinta saraciei nu s-a constatat ca ar exista pentru economiile emergente din Europa un impact semnificativ statistic al salariului minim.

Acest lucru inseamna ca Guvernul nu are dreptate.

Un alt studiu care intareste acesta idee este realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS).

Potrivit datelor aferente anului 2015, in Romania, din totalul salariatilor, aproximativ 3,8% erau saraci, adica aveau un venit disponibil sub pragul de 60% din venitul median lunar al populatiei totale.

In ceea ce priveste gospodariile cu cel putin un salariat, aproximativ 7% din membrii acestor gospodarii au venitul disponibil sub pragul de saracie.

Referitor la rata saraciei in munca, pentru anul 2015 se constata faptul ca aproximativ 20,2% din persoanele ocupate sunt sarace, iar ponderea acestora creste la 23,2% pentru cazul familiilor in care exista persoane ocupate.

"Sub 20% dintre saracii in munca sunt persoane salariate, restul fiind persoane aflate in alte forme de ocupare, prin urmare nu ne asteptam ca o crestere a salariului minim sa conduca la o scadere semnificativa a saraciei in munca", se arata in analiza INCSMPS.

Sursa: INCSMPS

Concluzie: Efectele asupra saraciei vor fi mici in cazul majorarii salariului minim intrucat ponderea salariatilor saraci este redusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#crestere salariu minim 2018, #saracie salariu minim , #salariati