Costurile umane ale bateriei smartphone-ului tau

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 11:35
15782 citiri
Costurile umane ale bateriei smartphone-ului tau
Foto: Arhiva Ziare.com

Companii precum Intel si Apple au facut progrese importante in ceea ce priveste reducerea dependentei de asa-numitele "minerale de conflict" - staniu, tantal, tungsten si aur - din minele din Congo, controlate de dictatori militari si asociate cu abuzuri la adresa drepturilor omului.

Lucrurile nu s-au imbunatatit insa si in ceea ce priveste minele de cobalt din regiune.

Cobaltul este un mineral folosit pentru bateriile litiu-ion care alimenteaza smartphone-urile, laptopurile si masinile electrice produse de companii ca Apple, Samsung si mari constructori auto.

O investigatie realizata de Todd Frankel si Michael Robinson Chavez de la Washington Post dezvaluie conditiile mizere in care lucreaza muncitorii din aceste mine, scrie Business Insider.

Cea mai grea meserie din lume? Prin vapori toxici, cu zeci de kg in spinare - nici nu se pot bucura de peisajul de basm (Foto)

Situatia este si mai dificila pentru cei care nu sunt angajati directi ai unei companii de minerit, dar care coboara zilnic dupa cobalt in gauri sapate in pamant, fara echipamente de protectie, pentru a-si castiga traiul. Printre ei se afla si copii. Decesele si accidentele de munca sunt ceva obisnuit.

Odata scos la suprafata, cobaltul este spalat in rau, proces care poate duce la contaminarea apei.

Activitatea de minerit a fost asociata cu mai multe probleme de sanatate, printre care si malformatii congenitale in cazul copiilor minerilor.

Intr-o zi buna, acesti mineri castiga echivalentul a 2-3 dolari.

Desi nu intra neaparat in categoria muncii fortate, oamenii sunt captivii propriei lor saracii. Congo este o tara bogata in multe minerale importante din industria tehnologiei, dar locuitorii ei nu sunt principalii beneficiari ai acestei abundente.

Cererea pentru cobalt s-a triplat la nivel global in ultimii cinci ani si se estimeaza ca acest ritm de crestere va continua si in viitor, in special ca urmare a accelerarii productiei de masini electrice.

O baterie pentru vehicule electrice poate contine pana la 15.000 de grame de cobalt, in timp ce bateria smartphone-ului contine intre cinci si zece grame.

Multe companii care folosesc cobaltul in produsele lor sunt constiente de conditiile in care lucreaza oamenii din minele din Congo, insa doar cateva dintre ele sunt dispuse sa faca ceva pentru remedierea situatiei.

Producatorul iPhone-ului sustine ca este una dintre ele. Potrivit reprezentantilor Apple, compania lucreaza cu principalul sau furnizor, Huayou Cobalt, pentru imbunatatirea conditiilor de lucru, dar si pentru reducerea saraciei din regiune.

Imprejurarile in care se desfasoara activitatea in minele de cobalt din Congo sunt reproduse in productia de materii prime din mai multe domenii si regiuni, facand un contrast puternic cu stralucirea magazinelor in care ajung produsele finale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#mine cobalt Congo, #cobalt baterie smartphone, #baterii masini electrice , #producatori