Coplesiti, investitorii straini ii cer Guvernului sa nu-i mai bombardeze cu ordonante de urgenta

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 12:38
3520 citiri
Coplesiti, investitorii straini ii cer Guvernului sa nu-i mai bombardeze cu ordonante de urgenta
Foto: Arhiva Pixabay

Consiliul Investitorilor Straini se declara coplesit de ritmul in care Guvernul modifica legislatia cu impact asupra mediului de afaceri si cere mai multa responsabilitate si schimbari care sa ajute, in loc sa inhibe dezvotarea tarii, ca pana acum.

Prin intermediul unui comunicat de presa, Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investros Council - FIC) atrage atentia asupra faptului ca argumentele pe care Guvernul le foloseste pentru a modifica radical legislatia prin ordonante de urgenta nu sunt prea solide.

Mai exact, in documentul citat se arata ca:

"Guvernul creeaza, in mod inutil, senzatia ca economia (romaneasca - n.red.) se confrunta cu provocari nemaintalnire care trebuie abordate prin legi adoptate cu viteza luminii, fara nicio consultare prealabila.

Astfel, nu doar ca mediul de afaceri se confrunta, in mod constant, (in ultima vreme - n.red.) cu ordonante de urgenta, dar pana si timpul (pe care oamenii de afaceri il au - n.red.) pentru a studia si intelege impactul acestora, inainte de adoptare, a fost redus la minim."

Datele oficiale arata un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazice acest sentiment.

"Doar in ultimele 12 luni au facut obiectul unor OUG-uri subiecte de o importanta covarsitoare: transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului platit din fonduri publice, rectificarea bugetara, achizitiile publice, absorbtia fondurilor europene, legea insolventei, Fondul Suveran pentru Investitii si Dezvoltare, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala etc.

FIC considera ca majoritatea masurilor adoptate de Guvern trebuie sa ia forma unor proiecte de lege care mai apoi sa fie dezbatute in Parlamentul Romaniei", se arata in comunicatul citat.

Drept urmare, solutiile propuse de investitori sunt simple si clare: mai putine ordonante si mai multe consultari, inainte de modificarea legislatiei.

"Credem ca, pentru buna functionare a economiei, Guvernul Romaniei nu ar trebui sa continue sa adopte sau sa modifice legislatie fundamentala prin ordonante de urgenta (OUG) si, mai ales, fara o consultare reala si structurata cu mediul de afaceri si partile relevante.

Modificarile, chit ca sunt cuprinse in programul de guvernare, nu pot fi facute astfel, in baza argumentului ca ele ar folosi mediului de afaceri, din cauza ca ele nu indeplinesc doua elemente cheie: transparenta si predictibilitate.

OUG-urile, ca orice initiativa legislativa, au nevoie de o perioada de consultare, de intelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate si de o minima evaluare a efortului pentru implementare.

FIC considera ca un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale si mai stabile in timp, iar aceasta abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a partilor relevante, fie in clipa cand este promovat de Guvern, fie in cadrul dezbaterilor parlamentare", se mai arata in punctul de vedere al FIC.

In concluzie, investitorii invita Guvernul la un dialog "intr-un cadru formal, cu argumente tehnice" pe tema legiferarii in Romania, la care oamenii de afaceri sunt pregatiti "sa contribuie cu profesionalism".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Consiliul Investitorilor Straini scrisoare Guvern, #ordonanta urgenta FIC, #ordonanta de urgenta afaceri , #investitii straine