Comisarul UE Paolo Gentiloni spune ca marile companii de tehnologie ar trebui sa plateasca taxe corecte in Europa, acestea avand de castigat de pe urma crizei coronavirusului

Duminica, 06 Septembrie 2020, ora 07:24
2517 citiri
Comisarul UE Paolo Gentiloni spune ca marile companii de tehnologie ar trebui sa plateasca taxe corecte in Europa, acestea avand de castigat de pe urma crizei coronavirusului
Companiile IT au avut venituri mari in timpul crizei coronavirusului Foto: Pixabay.com

Marile companii de tehnologie trebuie sa plateasca taxe corecte in Europa, mai ales ca sunt "adevaratele castigatoare" ale crizei coronavirusului, a declarat sambata, 5 septembrie 2020, comisarul UE pentru economie si taxe, Paolo Gentiloni.

Comentariile sale vin pe fondul unei diferente de opinie intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind impozitarea unor companii precum Apple, Alphabet si Amazon.

"Este o problema majora", a declarat Gentiloni, recunoscand dificultatea de a depasi diferentele cu Statele Unite.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru italian a adaugat ca nu mai este posibil "sa acceptam ideea ca acei uriasi, castigatorii crizei, nu platesc o suma echitabila de impozite in Europa".

In 2018, Comisia Europeana a propus o taxa digitala de 3%, argumentand ca sistemul fiscal trebuie actualizat pentru era digitala. Cu toate acestea, Casa Alba a declarat ca o taxa digitala este nedreapta, deoarece are un impact disproportionat asupra firmelor americane

La acea vreme, Comisia Europeana a afirmat ca companiile digitale, in medie, platesc o rata de impozitare efectiva de 9,5% - comparativ cu 23,2% pentru companiile traditionale.

Cu toate acestea, in urma pandemiei de Covid-19, companiile Big Tech au fost in avantaj, multi consumatori bazandu-se pe aceste companii pentru munca de acasa, cumparaturi si ramanerea conectata.

"Gigantii platformelor digitale sunt castigatorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic", a adaugat Gentiloni. "Cu totii traim acest lucru in vietile noastre."

Intre timp, guvernele au nevoie disperata de finantare suplimentara si impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru.

In acest context, UE incearca sa propuna o noua taxa digitala in 2021, daca negocierile la nivelul OCDE se prabusesc pana la sfarsitul anului.

"Daca nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeana va iesi anul viitor cu propria noastra propunere", a spus Gentiloni.

Intr-o lovitura data negocierilor, Statele Unite au iesit din discutii in iunie - provocand indoieli cu privire la orice progres fezabil din acest an.

Gentiloni a spus ca s-au inregistrat progrese la nivel tehnic, dar viitoarele alegeri prezidentiale din Statele Unite au avut impact asupra procesului.

"Suntem intr-un an electoral in SUA si cred ca si asta are o influenta", a spus el, adaugand ca, cu toate acestea, UE avea nevoie "sa insiste asupra necesitatii unei solutii globale".

Google isi construieste propriul sau oras langa sediul central al companiei din Silicon Valley. Vor fi peste 1.800 de locuinte

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#companii IT, #coronavirus, #taxe, #Europa , #stiri afaceri