Clasamentul care arata adevaratul nivel de trai din Romania fata de restul statelor UE

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:58
10309 citiri
Clasamentul care arata adevaratul nivel de trai din Romania fata de restul statelor UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a ajuns in 2014 la 57% din nivelul de trai mediu al UE, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC), conform datelor comunicate de Eurostat.

In varianta mai cunoscuta de masurare a nivelului de trai, care consta in PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, ne-am situat la 55% din media UE.

De la PIB/locuitor la AIC

Consumul individual efectiv (abreviat AIC in limba engleza), reflecta mai fidel bunastarea unui cetatean dintr-o anumita tara decat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.

Acesta din urma se bazeaza pe bunurile si serviciile achizitionate si platite de o gospodarie.

In schimb, AIC se calculeaza pe baza bunurilor si serviciilor realmente consumate de indivizi, fara a tine cont de faptul ca acestea au fost contractate si platite de catre gospodarii, guvern sau organizatii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparatii internationale si reflecta mai bine nivelul de trai.

Diferentele rezulta din aceea ca ponderea platilor facute direct de gospodarii pentru servicii importante, precum sanatatea si invatamantul, difera substantial de la o tara la alta.

Evolutia clasamentulului european intre 2012 - 2014

Romania a inregistrat de la an la an majorari relative la media UE28 atat la nivelul PIB/locuitor cat si al AIC/locuitor, alaturi de Lituania, Polonia, Slovacia, Estonia si Letonia.

De retinut, distanta care ne separa de Bulgaria a crescut considerabil (opt procente la AIC si zece procente la PIB/locuitor).

Sursa: CursDeGuvernare.ro

Romania si Bulgaria sunt singurele tari membre UE care se situeaza inca sub pragul de 60% la nivelul AIC (fapt interesant, acelasi prag de 60% din venitul mediu se utilizeaza si pentru notiunea de saracie relativa in interiorul unei economii nationale).

Oarecum surprinzator, tara noastra a inregistrat in 2013 o scadere la nivelul consumului efectiv, in pofida cresterii economice destul de bune. In schimb, am revenit in 2014 cu cea mai mare crestere consemnata in blocul comunitar.

Beneficiile acordate in 2015 si cele planificate pentru 2016 au toate sansele sa ne duca peste pragul de 60% la AIC, inainte ca PIB-ul sa atinga aceasta cota. Ramane intrebarea daca nivelul de trai trebuia sa fie peste acest prag minim (teoretic recomandat) pentru a adopta euro sau rezultatul economiei.

Citeste mai departe despre Consumul individual efectiv al romanilor: o comparatie cu tarile UE, dincolo de PIB pe locuitor pe CursDeGuvernare.ro.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#consum Romania UE, #nivel trai Romania UE , #achizitii