Cine va investi in Romania in 2012?

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 10:31
4411 citiri
Cine va investi in Romania in 2012?
Foto: Kievukraine

Romania ramane o locatie fertila pentru cresterea si dezvoltarea proiectelor de investitii, atat din surse straine, cat si autohtone, in pofida pulsului mediatic creat in jurul plecarii Nokia de la Jucu sau a incertitudinilor economice ridicate la nivel european.

Valoarea investitiilor realizate de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie, in anul 2011, se ridica la 461,5 milioane de euro. Au fost create, astfel, 4.550 noi locuri de munca.

Investitiile au vizat domenii diverse, de la industria alimentara la productia de panouri solare si echipamente electronice, insa preferat a fost, din nou, sectorul componentelor auto.

Cu toate ca zona de vest a tarii si orasul Bucuresti sunt, in mod traditional, principalii destinatari ai investitiilor, firmele straine s-au orientat mai mult, in anul 2011, spre regiunile de nord-est si sud ale tarii. Tendinta de repartizare echilibrata a investitiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de munca si implicit, la cresterea nivelului de trai inclusiv in zonele mai putin favorizate.

Cel mai mare proiect de investitii a tintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde si eficienta energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care Romania le detine la acest capitol si a investit 93 de milioane de euro la Lehliu Gara, in judetul Calarasi, creand 90 locuri de munca.

Firma Olympus Dairy din Grecia, cu activitate in domeniul industriei alimentare, a demarat o investitie de 55 de milioane de euro, in judetul Brasov, prin care au fost create 80 noi locuri de munca. Delphi Diesel a creat, pentru inceput, 526 de locuri de munca, in judetul Iasi, printr-o investitie de 49,5 milioane de euro. Firma a anuntat deja ca va ajunge la 2.000 de angajati, prin extinderea investitiei existente, ca urmare a ajutorului de stat de 24,8 milioane de euro, pe care il va primi de la Ministerul Finantelor Publice. Prin urmare, valoarea totala a investitiei de la Iasi se ridica la 155 milioane euro.

Alte 3 companii straine au realizat investitii noiin anul care tocmai s-a incheiat. Toate cele 3 societati isi desfasoara activitatea in industria auto. Este vorba de Honeywell Frictions, care a investit 58,7 milioane de euro si a creat 300 de locuri de munca la Ploiesti, de compania americana IAC (International Automotive Components), care a realizat o investitie de 58 de milioane de euro si a creat 400 de locuri de munca la Bals, in judetul Dolj, si de compania germana Continental AG.

Cu o investitie de 15 milioane euro, au fost create 300 de locuri de munca in Carei, judetul Satu-Mare. Cele trei firme urmeaza sa primeasca ajutor de stat in valoare de 39,6 miliarde de euro, acordat de Ministerul Finantelor Publice.

Investesc si romanii

Investitiile romanesti s-au alaturat celor straine pe tot parcursul anului 2011. Investitorii romani au apelat atat la surse din fonduri europene, cat si la capacitati proprii de finantare pentru a-si dezvolta afacerile.

Firmele private au contractat proiecte cu finantare din fonduri europene care au vizat domenii de interes major, precum cercetarea si dezvoltarea, domeniul farmaceutic sau infrastructura de apa. Platforma de Cercetare Farmaceutica avansata, a carui beneficiar este SC Polipharma Industries SRL, cu o valoare de 16,67 de milioane de euro, sau proiectul privind dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologica a sistemelor de iluminare LED pentru industria nationala de autoturisme derulat de firma Microelectronica S.A, in valoare de 15,81 de milioane de euro, sunt doar cateva exemple. Proiectele au fost demarate in anul 2011 si vor fi finalizate pe parcursul anilor urmatori.

Romanii au sesizat oportunitatie de investitii cu bataie pe termen lung, precum cele din sectorul energetic sau din cel medical. Anul 2011 a marcat deschiderea de noi fabrici care au la baza idei originale romanesti si au fost sustinute din fonduri proprii si europene.

Un proiect de investitii care a devenit realitate in prima jumatate a anului trecut a fost cel privind valorificarea energetica a deseurilor organice prin gazeificare, realizat la Sacele, judetul Brasov. Investitia, de tipul eco-solution, reprezinta punerea in practica a unei inventii romanesti pentru transformarea gunoiului menajer in sursa de energie si s-a ridicat la aproximativ 37 de milioane de euro.

Un alt exemplu este Fabrica de detergenti de la Tiparesti, judetul Prahova, deschisa la inceputul anului 2011, ca urmare a unei investitii totale de peste un milion de euro.

Domeniul medical se imbogateste si el cu noi investitii in spitale private. Este vorba, de pilda, de Sanador si Delta Hospital, care au investit 53 de milioane de euro pentru structuri spitalicesti cu peste 340 de paturi in total. Investitii asemanatoare au fost realizate de MedLife in diverse locatii din tara.

Cine investeste in 2012

Proiectele de investitii, atat cele romanesti cat si cele straine, raman sub semnul evolutiilor economice la nivel european. O serie de firme straine si-au anuntat deja intentia de a investi in Romania. Valoarea investitiilor aflate in stadiu de intentie in portofoliul CRPCIS se ridica, momentan, la 71 de milioane de euro, care prefigureaza crearea a 1.220 noi locuri de munca in acest an. Este vorba de compania Tenaris din Argentina, Dana Holding Corporation din SUA, Amiantit Pipe Systems din Arabia Saudita sau Ness Tech din Israel.

Sectoarele de interes pentru investitori raman cel al componentelor auto, al materialelor de constructii sau domeniul IT&C. Pe langa acestea, doua firme straine - firma germana Bosch si de compania italiana De'Longhi - au anuntat realizarea de investitii in parcul industrial Tetarom III de la Jucu, dupa plecarea Nokia.

De asemenea, proiectele de afaceri romanesti s-au dezmortit, competitivitatea mediului de afaceri autohton fiind puternic sprijinita de programele guvernamentale.

Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#investitii straine Romania, #investitii straine 2012 , #producatori