Chinezii cumpara SUA bucata cu bucata: Tranzactii uriase si ingrijorari pe masura

Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:25
10574 citiri
Chinezii cumpara SUA bucata cu bucata: Tranzactii uriase si ingrijorari pe masura
Foto: Hepta.ro

Chinezii cumpara afaceri din strainatate intr-un ritm alert, astfel ca urmeaza ca in acest an sa se materializeze tranzactii in valoare de peste 80 de miliarde de dolari.

In total, in 2016, ar urma sa aiba loc 102 de fuziuni si achizitii instrumentate de antreprenori din a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit datelor Dealogic, care analizeaza pietele de capital, transmite Business Insider.

Numarul este mai mare decat cel inregistrat anul trecut, cand au avut loc 72 de tranzactii in valoare de 11 miliarde de dolari.

"In contextul in care economia chineza merge cu frana de mana trasa, corporatiile din aceasta tara cauta noi modalitati de extindere", a explicat Vikas Seth, seful diviziei care se ocupa de pietele emergente din cadrul firmei de investitii Credit Suisse.

Dar care este cea mai atractiva regiune pentru chinezi?

Raspunsul poate veni dintr-un sondaj realizat recent de firma de avocatura O'Melveny & Myers in randul clientilor sai din China, potrivit caruia potentialul de crestere economica face din SUA o destinatie prielnica pentru investitii.

Cei mai multi oameni de afaceri din aceasta tara asiatica vor sa bage bani in Statele Unite, dar 47% dintre cei intervievati au transmis ca legislatia americana reprezinta o bariera majora.

Chinezii cumpara lumea bucata cu bucata? Investitii uriase peste hotare, tranzactiile se fac printr-o aplicatie

Au de ce sa se ingrijoreze americanii?

Conducerea bursei Chicago Stock Exchange a ajuns la o intelegere si va fi achizitionata de un grup de investitori chinezi, iar acest lucru a transmis un semnal de alarma politicienilor americani.

45 de membri ai Congresului SUA au semnat o scrisoare pe care au trimis-o sefului departamentului Trezoreriei ce supravegheaza tranzactiile strainilor (CFIUS). Acestia au cerut sa se faca o investigatie riguroasa legata de achizitia Chicago Stock Exchange.

"Ar fi pentru prima data in istorie cand un conglomerat din China, care ar putea sa aiba legaturi cu Guvernul de la Beijing, sa obtina acces direct in piata de capital in valoare de 22 trilioane de dolari a Statelor Unite", se arata in documentul respectiv.

CFIUS verifica orice tranzactie care ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea nationala. Recent a blocat vanzarea diviziei de becuri a Philips catre un grup de investitori asiatici, insa nu a facut publice motivele deciziei sale.

De mentionat este faptul ca nu toate companiile din China au legaturi directe cu statul, insa ele au nevoie de aprobarea Beijingului pentru a face achizitii in strainatate.

TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#chinezi cumpara afaceri SUA, #China afaceri SUA, #China tranzactii SUA , #achizitii