Certificarea ISO 9001… la ce trebuie să fim atenți și de ce?

Advertorial
Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 16:49
7741 citiri
Certificarea ISO 9001… la ce trebuie să fim atenți și de ce?
certificare ISO FOTO: iaf.nu

Certificările pentru sisteme de management al calității au devenit foarte populare în România începând cu anii 2000.

Multe companii au ales să se certifice în acea perioadă din diverse motive: pentru a-și convinge clienții că oferă produse și servicii de calitate, pentru a putea intra în relații de afaceri cu parteneri externi, pentru a putea deveni furnizori ai unor instituții de stat, pentru a obține autorizări din partea unor agenții sau autorități, etc.

În perioada 2005-2006 existau unii antreprenori care decideau sa obțină certificări de calitate considerând că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană acestea vor deveni obligatorii.

Între timp s-au schimbat multe atât pe piața de certificare cât și în gândirea antreprenorilor români, însă referitor la certificările ISO 9001 există și azi multe idei greșite și neclarități. Despre unele dintre ele vorbesc în continuare.

Ce este certificarea ISO 9001?

O certificare conform ISO 9001 reprezintă confirmarea faptului că o organizație (companie, instituție publică, ONG, etc.) respectă o serie de reguli acceptate la nivel internațional. Aceste reguli sunt deseori documentate în proceduri, iar respectarea lor ajută organizația să mențină un control adecvat asupra activităților sale și să se îmbunătățească urmărind satisfacerea clienților.

Deținerea unei certificări ISO 9001 nu înseamnă în mod obligatoriu că o companie oferă produse și servicii “de calitate”. Percepția asupra calității este foarte subiectivă și ține cont de mulți factori. Un produs calitativ pentru un consumator poate fi o dezamăgire profundă pentru altul. Review-urile de pe orice site de cumpărături online sunt un exemplu în acest sens.

Cum se obține certificarea ISO 9001?

În urma unei verificări care să constate că regulile despre care am vorbit mai sus se respectă. Această verificare se numește audit și fără un audit nu poate exista o certificare. Nu este posibil a se confirma respectarea unor reguli fără a avea dovada acestui fapt.

Ce este acreditarea?

Acreditarea și certificarea ISO sunt două lucruri diferite, deși de multe ori sunt folosite ca și sinonime. Acreditarea se referă la certificatori și reprezintă confirmarea faptului că un certificator (sau organism de certificare) este competent și are resursele necesare pentru a realiza certificări.

La nivelul Uniunii Europene există un Regulament European (Regulamentul 765/ 2008) care reglementează activitatea de acreditare și specifică regulile pentru obținerea acreditărilor.

Din păcate, în România există numeroase așa-zise “organisme de certificare” care vând certificate ISO cu acreditări false (precum UAS, IMAB, ASCB, etc) fără a efectua niciun fel de verificare, subminând astfel încrederea publicului în certificare.

Atunci când vă hotărăți să vă certificați, ar trebui să vă asigurați că certificatul pe care îl veți obține este unul recunoscut și acceptat de către autorități, parteneri de afaceri sau clienți importanți.

Întrebați-vă certificatorul despre acreditarea pe care o deține. Dacă această acreditare nu provine de la una din instituțiile din această lista, este un fals și ar trebui să vă feriți.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#iso, #iso 9001, #certificari iso , #stiri afaceri