Ce sunt si cum functioneaza dividendele?

Advertorial
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 14:06
10055 citiri
Ce sunt si cum functioneaza dividendele?
dividende FOTO: pexels.com

Dividendele reprezinta o recompensa pentru actionarii care au ales sa investeasca intr-o companie. Acestea sunt impartite si distribuite din profitul societatii, direct proportional cu numarul de actiuni detinute. Totusi, nu doar companiile platesc dividende, ci, si diverse fonduri mutuale sau fonduri tranzactionate la bursa (ETF). Este important sa subliniem, insa, ca dividendele nu se distribuie in mod obligatoriu, ci, pot fi accesate in limita profiturilor disponibile. Descopera, mai departe, ce reprezinta si cum functioneaza aceasta cota-parte din castigul firmei.

Ce sunt dividendele?

Plata prin intermediul dividendelor inseamna partea din profitul societatii care ii revine fiecarui actionar. Daca te intrebi ce sunt dividendele, afla ca acestea reprezinta o distributie a unei cote-parte din profitul pe care compania l-a inregistrat in anul fiscal anterior si care ajunge la actionari in raport cu numarul si tipul actiunilor pe care acestia le poseda. In mod indirect, ele reflecta rentabilitatea si stabilitatea financiara a firmei, pentru ca pot fi distribuite doar de catre firmele care beneficiaza de un echilibru economic si financiar. De regula, dividendele sunt platite in numerar, dar, pot fi emise si sub forma de actiuni ori titluri de capital. Se distribuie periodic si trebuie sa fie declarate ca venit in anul in care sunt primite fiindca sunt impozabile.

Cum se calculeaza dividendele?

Adunarea Generala a Actionarilor este cea care decide ce parte din profitul organizatiei va fi repartizata sub forma de dividende. Insa, niciun act normativ nu impune distribuirea intregului profit al firmei. In cazul in care societatea intentioneaza sa faca investitii din castigul pe anul anterior, respectivele cheltuieli vor fi scazute din acesta, iar, daca nu mai exista alte alocari ale profitului, ceea ce ramane va fi impartit sub forma de dividende. Spre exemplu, daca o companie are un profit de 100.000 de lei si un actionar detine 10% din totalul actiunilor, el va primi exact aceasta valoare la impartirea dividendelor. In cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor decide sa investeasca jumatate din profit, atunci actionarul va primi 10% din sume de 50.000 de lei. Dividendele se distribuie tuturor actionarilor, in functie de cota de participare la capitalul social varsat al societatii, daca in actul constitutiv nu este prevazut altfel.

De retinut ca, in cazul in care compania nu dispune de lichiditati in momentul impartirii dividendelor, plata poate fi realizata si la o data ulterioara sau la intervale programate lunar, trimestrial sau anual.

Cum se impoziteaza dividendele?

Impozitarea dividendelor se face prin aplicarea unei cote de 5% asupra veniturilor brute obtinute din dividende. Pe langa aceasta, mai exista si plata unor taxe suplimentare de 10% pentru contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Prin urmare, daca valoarea cumulata a dividendelor este mai mare de 12 salarii minime brute pe economie, se va achita si CASS. Sunt scutite de la plata acestei taxe persoanele care obtin venituri doar din dividende si nu mai au si alte castiguri din pensii, salarii, ajutor social, activitati agricole, diverse indemnizatii sau alte tipuri de venituri independente. Exista si impozitare zero a dividendelor, insa, doar in cazul in care un actionar detine cel putin 10% din actiuni, pentru o perioada de un an, la momentul platii dividendelor.

Incepand cu anul 2018, repartizarea de dividende poate fi facuta si trimestrial, in limita profitului contabil net realizat, dupa ce sunt acoperite toate pierderile contabile, daca acestea exista.

Ce restrictii exista cu privire la dividende?

Companiile de stat au obligatia de a distribui mai mult de 50% din profitul net obtinut sub forma de dividende. In schimb, la firmele private, decizia impartirii castigului ramane la latitudinea Consiliului de Administratie, mai ales ca intai trebuie acoperite pierderile raportate si, eventual, facute investitii, iar, abia apoi, impartite dividendele.

Calcularea si plata impozitului pe venitul din dividende catre bugetul de stat revine in sarcina companiei care distribuie profitul actionarilor. Impozitul de 5% se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite dividendele, iar, in cazul contributiei CASS, trebuie depusa Declaratia 100, in acelasi interval.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#dividende, #profit, #dividende profit , #stiri afaceri