Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 09:40
86212 citiri
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei la inceputul anului 2018 pare a fi mai mult o masura electorala decat una care sa vina in ajutorul dezvoltarii tarii noastre.

Primul semnal de alarma a venit din discursul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Si nu a fost vorba de ceva ce a zis, ci mai degraba de ce a omis sa spuna.

Ne referim la faptul ca oficialul nu a precizat, atunci cand a anuntat marirea salariului minim, daca Guvernul a facut un studiu de impact in acest sens.

"Va propunem o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Vasilescu, pe 26 octombrie.

De asemenea, pe site-ul ministerului, exista un singur comunicat de presa care face referire la marirea salariului minim, in care doar se anunta ca Guvernul a luat act de aceasta propunere.

Nici macar nota de fundamentare a proiectului de lege nu mentioneaza existenta unui studiu de impact.

Pentru a vedea care va fi impactul, Ziare.com a facut o analiza a efectelor ce deriva din aplicarea acestei masuri.

Reamintim ca deocamdata este doar un proiect de lege, care se afla in dezbatere publica. Pentru a intra in vigoare, masura trebuie adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.

Cresc costurile pentru angajator

Povara fiscala pentru un angajat platit cu salariul minim brut pe economie va creste de la 1 ianuarie 2018, daca va fi aplicata marirea pana la 1.900 de lei.

Mai exact, costul total va fi de 1.943 de lei, fata de 1.789 de lei, cat se achita acum pentru o persoana care primeste 1.450 de lei brut. Asta inseamna cu 154 de lei mai mult de plata pentru angajator.

Cresterea are loc in contextul masurilor anuntate de Guvern, anume trecerea contributiei la pensii (ce va fi in cota de 25%) si la sanatate (ce va fi in cota de 10%) exclusiv in sarcina salariatului, respectiv cresterea contributiei asiguratorie pentru munca, platita de angajator, la 2,25%, dar si scaderea impozitului pe venit la 10%.

Salariatul primeste mai putin de 100 de lei in plus

In prezent, un angajat care e platit cu salariul minim brut de 1.450 de lei primeste in mana 1.065 de lei.

Dupa marirea la 1.900 de lei a brutului, netul va fi de doar 1.162 de lei.

Astfel, o crestere de 450 de lei a salariului brut va determina, de fapt, o crestere a castigului net de aproximativ 97 de lei.

Motivul? Trecerea contributiilor exclusiv in sarcina angajatului (vezi modalitatea de calcul in tabelul de mai sus).

Creste birocratia

Cresterea salariului minim brut pe tara aduce cu sine si modificari in contracte, caci va fi nevoie de acte aditionale la contractele de munca, dar si completarea unor declaratii in REVISAL.

Nerespectarea acestor obligatii inseamna amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei, ce pot fi aplicate firmelor de angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca.

Atentie! Majorarea din ianuarie a salariului minim brut va trebui raportata pana cel tarziu pe 29 decembrie 2017, ultima zi lucratoare din an.

Concedieri si munca la negru

Guvernul pare sa inchida ochii la faptul ca mediul de business are nevoie de timp pentru a se pregati pentru schimbarile de ordin financiar-fiscal. Asta pentru ca predictibilitatea joaca un rol cheie in dezvoltarea afacerilor si, implicit, a economiei.

Numai ca marirea salariului minim brut a fost anuntata la finalul lunii octombrie, iar termenul de aplicare ar urma sa fie 1 ianuarie 2018. Adica firmele au doar doua luni la dispozitie pentru a se adapta acestei modificari si pentru a decide cum fac rost de bani pentru a sustine cresterile salariale.

Si nu numai atat. Este a doua majorare a salariului minim in mai putin de un an, cea mai recenta masura de acest gen fiind luata in luna februarie.

In aceste conditii, multe firme vor fi nevoite sa renunte la unii angajati sau sa ii plateasca la negru.

De fapt, aproape 83% dintre antreprenorii chestionati de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Private din Romania (CNIPMMR) au spus nu au capacitatea de a mari salariul minim, iar 60% au precizat ca vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei masuri.

Mai mult, potrivit unui studiu realizat de catre Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), exista o relatie negativa, de substitutie, intre cele doua economii, oficiala si neoficiala, ceea ce inseamna ca economia neagra joaca rolul de buffer (o supapa de siguranta) pentru anumite perioade de timp si in cazul anumitor categorii de persoane.

Cu alte cuvinte, cand salariul minim creste, creste si munca la negru, iar cei mai afectati sunt tinerii si muncitorii necalificati. Ce-i drept, efectul e pe o perioada scurta de timp, insa niciodata nu se intampla sa revina in legalitate absolut toti cei care au ajuns sa fie platiti la negru in astfel de cazuri.

România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
Mâna de lucru din România este aproape cea mai ieftină din Uniunea Europeană, arată ultimele date Eurostat, publicate miercuri, 27 martie. În același timp, datele despre productivitatea...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#efecte crestere salariu minim, #crestere salariu minim, #salariu minim 2018 , #salariati