Ce drepturi ai dacă ești angajat în România

Advertorial
Marti, 24 August 2021, ora 14:23
6032 citiri
Ce drepturi ai dacă ești angajat în România
drepturi angajati FOTO: fizkes/ Shutterstock

O relație profesională presupune respectarea unor norme și conduite atât de către angajați, cât și de către angajatori. Buna colaborare dintre cele două părți contribuie la succesul organizațional. Pe lângă partea umană, care stă la baza evoluției relației de serviciu, există și un cadru legal care să susțină nevoile și drepturile angajaților. O persoană bine informată este o persoană care își poate cere drepturile, atunci când simte că acestea îi sunt încălcate, asigurându-se astfel că lucrează în condiții optime.

Drepturi financiare

Potrivit Codului Muncii, un salariat are dreptul de a primi un salariu în schimbul activității depuse, în baza contractului individual de muncă. La stabilirea şi la acordarea salariului, este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală. Angajatul român are dreptul la egalitate de șanse și tratament, inclusiv când vine vorba despre remunerația primită.

Totodată, angajaților trebuie să li se asigure sănătatea și protecția sănătății. În cazul unui accident de muncă care poate reduce capacitatea de muncă între 20% și 50%, există dreptul de a cere compensații financiare angajatorului. Cuantumul se stabilește în funcție de gravitatea leziunilor, în limita unui plafon maxim de 12 salarii și e acordat o singură dată integral, fără să afecteze celelalte drepturi sau indemnizații.

Persoanele care, din diferite motive, și-au pierdut capacitatea de muncă în proporție de 50% sau mai mult au dreptul la pensie de invaliditate. De acest tip de pensie pot beneficia cei care nu au limita de vârstă pentru pensionare, dar care nu-și mai pot continua activitatea din cauza stării de sănătate sau a incapacității de muncă. Cat este pensia de invaliditate? Există trei grade pentru pensia de invaliditate: pensie de gradul I, pensie de gradul II și pensie de gradul III. Medicul stabilește gradul de invaliditate și acordă persoanei solicitante un punctaj, în funcție de afecțiunile și circumstanțele invalidității. Cuantumul pensiei de invaliditate se calculează înmulțind acest punctaj cu valoarea punctului de pensie la momentul respectiv.

Drepturi de perfecționare și confort

Unul dintre drepturile de care angajații pot beneficia este acela la repaus zilnic și săptămânal. Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de opt ore între schimburi. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbătă și duminică.

Totodată, angajații au dreptul la concediu de odihnă, anual, de cel puțin 20 de zile lucrătoare, în funcție de vechimea în muncă.

Nu în ultimul rând, angajații au dreptul de a participa la programe de formare profesională. Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la astfel de programe cel puţin o dată la doi ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi, și cel puțin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de salariaţi. Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională sunt suportate de către angajatori.

Acestea sunt doar câteva dintre drepturile de care beneficiază angajații în România. Cunoașterea beneficiilor unui contract individual de muncă le permite salariaților să își ceară drepturile și să lucreze în condiții optime.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#drepturi angajati, #drepturi angajati romania, #Romania, #angajati , #stiri afaceri