CCIR: Piete de interes pentru mediul de afaceri romanesc in Asia de Sud-Est

Joi, 15 Iunie 2017, ora 09:00
2779 citiri
CCIR: Piete de interes pentru mediul de afaceri romanesc in Asia de Sud-Est

Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in parteneriat cu reprezentantele diplomatice ale Indoneziei, Malaysiei si Vietnamului la Bucuresti, a organizat miercuri, 14 iunie 2017, la CCIR Business Center, seminarul intitulat "Doing business in Southeast Asia", se arata intr-un comunicat al CCIR.

In deschiderea evenimentului, presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a precizat ca 70% din exportul Romaniei merge catre tarile UE. Mai raman 15% din exporturi care se indreapta catre tarile europene non-UE si inca 15% catre restul planetei:

"Daca ne uitam cu atentie la destinatiile overseas, putem remarca multe echipamente, masinarii realizate in Romania, care au o extraordinar de mare valoare. (...) Suntem interesati de tarile din zona ASEAN si vrem sa luam in considerare ca doar 6 din aceste tari totalizeaza un PIB de 2600 de miliarde USD, ceea ce este o suma extraordinar de importanta, insa trebuie mentionat si ca toata marfa care vine din aceste tari in Europa tranziteaza canalul Suez".

Presedintele CCIR a vorbit si despre importanta portului Constanta, al patrulea ca marime din Europa, precizand ca astfel se poate ajunge la tarile fara iesire la mare.

Directorul General al Departamentului pentru Globalizare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dl. Radu Safta, a declarat ca "MAE este interesat de promovarea schimburile economice dintre aceste tari".

Dl. Safta a precizat totodata ca pe agenda sunt introduse intalniri la nivel de ministru si prim-ministru si a apreciat deschiderea oamenilor de afaceri si capacitatea lor in a imbunatati relatiile de cooperare dintre state.

H.E. Dato' Tajul Aman Mohammad, Ambasadorul Malaysiei si Presedintele Comitetului ASEAN Bucuresti, a multumit CCIR pentru deschidere si implicarea in realizarea seminarului si in sustinerea cooperarii intre Romania si statele din Asia de Sud-Est si a subliniat ca "Romania are toate motivele de a intra pe pietele din Asia de Sud-Est. Suntem aici pentru a va sustine si pentru a va convinge sa iesiti din zona de confort. (...) Suntem a treia economie ca marime din Asia, dar schimburile comerciale cu Romania, din pacate, sunt reduse".

H.E. Dato' Tajul Aman Mohammad a precizat ca acest seminar este momentul oportun pentru consultarea cu reprezentantii comerciali ai celor trei state si a pus accent pe sectoarele economice cu potential comercial pe relatia cu Romania: industria farmaceutica, metalurgica, IT, industria chimica si cea alimentara, transporturi, energie, turism.

Seminarul informativ a fost sustinut de specialisti din cadrul reprezentantelor comerciale ale statelor participante: EU-Indonesia Business Network (EIBN), Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE), Ambasada Republicii Socialiste Vietnam - Biroul Comercial, Asociatia oamenilor de afaceri vietnamezi din Romania.

Evenimentul a avut scopul de a furniza informatii concrete si relevante pentru companiile si organizatiile de afaceri romanesti interesate de cele trei piete. Au fost prezentate oportunitatile de comert si modalitatile de accesare a acestor piete precum si date specifice cu privire la potentiale provocari cu care se pot confrunta firmele romanesti, cum ar fi reglementarile vamale si comerciale sau diferentele culturale.

ASEAN - Association of Southeast Asian Nations - este o organizatie regionala compusa din Thailanda, Vietnam, Indonezia, Singapore, Filipine, Malaysia, Myanmar, Cambodgia, Laos si Brunei. In Romania sunt prezente doar patru state, prin reprezentante diplomatice, respectiv Indonezia, Malaysia, Thailanda si Vietnam.

Actualul presedinte al comitetului ASEAN Bucuresti este E.S. domnul Dato' Tajul Aman Mohammad, Ambasador al Malaysiei. Presedintia Comitetului de la Bucuresti este ocupata prin rotatie, pe o durata de 3 luni, de catre ambasadorii celor patru natiuni.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Doing business Southeast Asia, #Camera Comert afaceri Asia , #oportunitati afaceri