Bogatii filantropi - cum vor miliardarii sa schimbe lumea (Galerie foto)

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:07
6502 citiri
Bogatii filantropi - cum vor miliardarii sa schimbe lumea (Galerie foto)
Foto: Business Insider

"Cu avere mare, vine responsabilitate si mai mare" pare a fi lozinca dupa care se ghideaza bogatasii lumii. Sau cel putin o parte din ei.

In timp ce unii isi investesc averea in masini scumpe, iahturi lungi cat un zgarie-nori sau case cu o suta de camere, miliardarii din industria tech se orienteaza spre acte de caritate, scrie Business Insider.

Larry Ellison si leacul pentru imbatranire

Larry Ellison, directorul executiv al producatorului de software Oracle, a fost, anul trecut, cel mai bine platit sef al unei companii americane, primind un pachet salarial, bonificatii si bonusuri in valoare de 3,9 milioane de dolari, precum si un pachet de actiuni la preturi avantajoase in valoare de 90,7 milioane de dolari.

Asadar, traieste ca un miliardar, insa acest lucru nu-l impiedica sa fie filantrop. Directorul Oracle detine Ellison Medical Foundation. "Ne concentram asupra bolilor legate de imbatranire. Din motive evidente", a glumit Ellison, care are 69 de ani.

Ellison Medical Foundation incearca sa vindece boli ca Alzheimerul si artrita. Fundatia a oferit 70 de noi granturi si peste 46,5 milioane de dolari in ultimul an.

Bill Gates, viata mai buna si prezervative

Prin intermediul unei donatii de 3,3 miliarde de dolari catre Fundatia Bill si Melinda Gates, fondatorul Microsoft incearca sa rezolve unele dintre problemele grave ale lumii.

Bill Gates vrea sa stopeze saracia si bolile care macina tarile lumii a treia. In plus, vrea sa imbunatateasca nivelul de educatie in aceste zone de pe glob.

Prioritatea o reprezinta insa cauzele fundamentale. De exemplu, Bill Gates finanteaza diverse proiecte referitoare la igiena. Fundatia sa a sponsorizat "Reinvent the Toilet", un concurs de reinventare a conceptului de toaleta ecologica, ai carui castigatori au fost alesi de insusi Bill Gates. In plus, el ofera si 100.000 de dolari cercetatorilor care vor inova un nou tip de prezervativ.

Paul Allen si o copie a creierului uman

Paul Allen este celalalt co-fondator miliardar de la Microsoft, fiind recunoscut pentru stilul sau extravagant - Allen detine muzee, echipe sportive si colectii de avioane.

Totusi, miliardarul nu a uitat de actele de caritate. El a investit peste 500 milioane de dolari in Allen Institute for Brain Science, unde se lucreaza la descoperirea unor leacuri pentru Alzheimer, boala de care a suferit mama lui Allen. Allen Institute for Brain Science are insa si un scop de-a dreptul futurist - replicarea creierului uman si construirea unor androizi.

Peter Thiel - oamenii sa traiasca pana la 150 de ani

Antreprenorul Peter Thiel, care a castigat miliarde de dolari prin sustinerea Facebook-ului, are propriul sau proiect care sa previna imbatranirea. Miliardarul finanteaza o cercetare medicala, care are ca scop ajutarea oamenilor sa traiasca pana la 150 de ani.

In plus, Thiel nu crede ca oamenii trebuie "neaparat" sa moara.

Fundatia sa mai sustine numeroase si alte proiecte stiintifice, precum Singularity Institute (Ray Kurzweil), care dezvolta inteligenta artificiala, si Engineered Negligible Senescence (Aubrey de Grey), care spera sa opreasca imbatranirea. Thiel Foundation sustine si proiecte umanitare, cum ar fi Comitetul pentru Protejarea Jurnalistilor si Fundatia pentru Drepturile Omului.

Lauren Powell Jobs - educatie pentru copiii saraci

Laurene Powell Jobs, vaduva lui Steve Jobs, a mostenit de la sotul sau 10,7 miliarde de dolari. De mai multi ani, ea este avocatul reformarii sistemului pentru imigranti, sustinand ca si copiii lor au dreptul sa mearga la scoala in SUA.

Este cunoscuta pentru College Track, o fundatie non-profit infiintata in 1997, unde copiii saraci sunt ajutati sa termine liceul si sa mearga la facultate.

Sergey Brin - leacul pentru Parkinson

Sergey Brin, co-fondatorul Google, si sotia sa, Anne Wojcicki, finanteaza cercetari in domeniul identificarii unor leacuri pentru Parkinson. Mama lui Brin are aceasta boala si este posibil ca si co-fondatorul Google sa se confrunte cu teribila afectiune.

Wojcicki a infiintat 23andMe, care activeaza in domeniul geneticii, realizand pasi importanti in vindecarea Parkinsonului.

Mai mult, Brin si sotia sa au donat 95 milioane de dolari, recent, catre Fundatia Michael J. Fox pentru Cercetare in Domeniul Parkinsonului.

Jeff Bezos - acces la stiinta pentru toata lumea

CEO-ul de la Amazon, Jeff Bezos, a donat 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea Centrului de Inovatie de la Muzeul de Istorie si Industrie din Seattle. Impreuna cu sotia sa, MacKenzie, a mai donat 15 milioane de dolari Universitatii Princeton, pentru cercetarea creierului si 2,5 milioane de dolari pentru sustinerea Marriage Equality Campaign.

De asemenea, Bezos a investit 42 milioane de dolari pentru fabricarea unui ceas urias, care sa reziste 10.000 de ani. Parintii sai administreaza fundatia caritabila a familiei, care a oferit 10 milioane de dolari Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

Michael Dell - servicii medicale mai bune

Michael Dell, fondator, presedinte si CEO al Dell, este cunoscut pentru ca este un filantrop generos. Impreuna cu sotia sa, Susan, conduce o fundatie caritabila dedicata ajutorarii copiilor saraci de la orase.

La inceputul acestui an, fundatia sa a donat 50 de milioane de dolari pentru o noua scoala de medicina in cadrul Universitatii din Texas si alte 10 milioane de dolari pentru programe de sanatate din acelasi stat.

Miliardarul filantrop Eli Broad l-a etichetat pe Dell ca fiind al doilea cel mai influent "om de bine", dupa Bill Gates.

Marc Benioff - asistenta medicala pentru bebelusi

Fostul director executiv al Oracle, Marc Benioff, sustine, alaturi de sotia sa, cauzele nobile din San Francisco. Cea mai mare donatie a cuplului a ajuns la 100 de milioane de dolari pentru Spitalul pentru Copii Benioff UCSF, specializat in chirurgia ultramoderna asupra nou-nascutilor.

In plus, Benioff le sustine si pe mamele care si-au pierdut casa. Marc Benioff este celebru pentru modelul filantropic 1-1-1, in cadrul caruia companiile dedica un procent din profituri, actiuni si timpul angajatilor in scopuri caritabile.

Dustin Moskovitz - Medici pentru tarile sarace

Cel mai tanar miliardar al planetei, Dustin Moskovitz, colegul de camera al lui Mark Zuckerberg si al treilea angajat al Facebook, are un start-up urias, Asana, prin care doreste sa scape lumea de saracie.

Fundatia sa, Good Ventures, ofera bani pentru cauzele recomandate de ONG-ul GiveWell. Good Ventures a donat aproximativ patru milioane de dolari pentru multe cauze, inclusiv vaccinuri contra malariei, leacuri pentru viermii paraziti si unele probleme sociale, cum ar fi campaniile de egalitate intre sexe.

Hasso Plattner - design tehnologic

Co-fondatorul miliardar al SAP, Hasso Plattner, este pasionat de designul tehnologic, investind 35 de milioane de dolari in Hasso Plattner Institute of Design la Universitatea Stanford.

De asemenea, miliardarul a oferit 265 de milioane de dolari in scopul cercetarilor din cadrul Hasso Plattner Institute, care se concentreaza asupra designului de software.

In ceea ce priveste cauzele sociale, a donat milioane de dolari de-a lungul anilor pentru lupta impotriva SIDA si gazduieste strangeri de fonduri pentru combaterea SIDA.

Mark Zuckerberg - scoli pentru elevii americani

Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si sotia sa Priscilla sunt foarte generosi. Cuplul a donat 18 milioane de actiuni Facebook, in valoare de 500 de milioane de dolari, catre Silicon Valley Community Foundation.

Anul trecut, Zuckerberg s-a situat pe locul al doilea in topul filantropilor, dupa Warren Buffett. In 2010, Zuckerberg a oferit 100 milioane de dolari pentru imbunatatirea scolilor din Newark.

David Duffield - bani pentru animale

David Duffield, co-fondatorul miliardar al Workday, este un iubitor al animalelor. Fundatia sa, Maddie's Fund's, este denumita dupa cainele familiei, Duffield, un Schnauzer, care a murit in 1997.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#bogati tech donatii, #miliardari filantropi donatii , #oameni afaceri