Singurul domeniu care nu va fi afectat de Codul insolventei

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 17:06
1750 citiri
Singurul domeniu care nu va fi afectat de Codul insolventei

Legislatia privind insolventa companiilor nu se va putea aplica si in cazul bancilor, deoarece aceste situatii trebuie gestionate diferit, printr-un mecanism comun european, potrivit viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.

"In ceea ce priveste rezolutia bancara, doua lucruri sunt importante: orice am invatat, orice am practicat si aplicat in realitate nu mai sunt valabile astazi. Cand discutam cu colegii despre viitorul Cod al Insolventei, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam ca probabil acesta nu se va mai aplica.

Personal, nu simt ca o sa vedem falimente normale si legea normala nu se va aplica asupra falimentelor bancilor in viitor, pentru ca sistemul care prinde forma in urma crizei ne-a aratat ca externalitatile negative sunt atat de coplesitoare incat rezolutia bancara trebuie gestionata diferit", a declarat Olteanu la un seminar, conform Mediafax.

El a aratat ca toate bancile centrale din statele europene au fost provocate sa lucreze la infiintarea unui nou mecanism de rezolutie bancara.

Legea insolventei a creat un vid legislativ

Ordonanta de Urgenta care modifica Codul Insolventei a intrat in vigoare la data de 25 octombrie, iar CCR a decis pe 29 octombrie ca ea este neconstitutionala. Intrebat de un jurnalist ce prevederi ale Codului Insolventei sunt in vigoare la aceasta ora, premierul nu a oferit niciun raspuns clar.

"Va spun eu: nu mai exista nicio regula in vigoare, este un vid legislativ!", a declarat prof. Gheorghe Iancu, pentru Ziare.com.

"Pentru ca Ordonanta a intrat in vigoare anterior pronuntarii CCR, ea a abrogat deja textul pe care l-a inlocuit. Nu mai poti sa repui in vigoare un text care nu e trecut prin autoritatea sau organul de stat care l-a adoptat. Curtea nu poate sa repuna in vigoare un text care este adoptat de Guvern si de Parlament", a explicat fostul Avocat al Poporului.

Vid legislativ creat de noul Cod al Insolventei - Cele mai afectate sunt bancile

Intrebat daca, in aceste conditii, nu ramane in vigoare OUG declarata neconstitutionala, pana cand e pusa in acord cu decizia CCR, prof. Iancu a raspuns, de asemenea, negativ.

"Nu, pentru ca va reamintesc ca in Constitutie, la art. 147, se spune clar ca pana la punerea lor in acord cu decizia Curtii, 'dispozitiile constatate ca neconstitutionale sunt suspendate de drept'.

Va dati seama ca bancile sufera cel mai tare. Am fost sunat de colegi care lucreaza in domeniul bancar si m-au intrebat 'Ce facem?'", a mai declarat Gheorghe Iancu.

Iar raspunsul la aceasta intrebare este simplu. "In situatia in care un text este neconstitutional, daca sunt specialisti in Guvern, sa puna mana pe creion si hartie si sa faca ce spune Curtea Constitutionala", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#BNR banca codul insolventei, #BNR banci legea insolventei, #banci codul insolventei, #banci legea insolventei, #probleme legea insolventei , #insolventa