Avocat Dr. Daniel MOREANU: Regimul special de taxare pentru microîntreprinderi va fi eliminat gradual. Alte măsuri fiscale pentru următorii 5 ani stabilite prin P.N.R.R. !

Advertorial
Marti, 07 Decembrie 2021, ora 08:30
13289 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Regimul special de taxare pentru microîntreprinderi va fi eliminat gradual. Alte măsuri fiscale pentru următorii 5 ani stabilite prin P.N.R.R. !
Daniel MOREANU FOTO: moreanulaw.com

Planul Naţional de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R.) va însemna o infuzie de capital în economia României de aprox. 29 miliarde Euro dintre care aprox. 14 miliarde Euro reprezintă finanţări nerambursabile şi aprox. 15 miliarde Euro sub formă de împrumut.

Fondurile vor fi cheltuite în cele 15 capitole ale P.N.R.R., şi anume: Managementul Apei, Păduri şi Protecţia Biodiversităţii, Managementul Deşeurilor, Transport Sustenabil, Valul Renovării, Energie, Transformare Digitală, Reforma Fiscală şi a Sistemului de Pensii, Sprijin pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Fondul Local, Turism şi Cultură, Sănătate, Reforme Sociale, Bună Guvernanță şi Educaţie.

Domeniul fiscal constituie componenta/capitolul C8. Reforma Fiscală şi a Sistemului de Pensii.

Reformei fiscale îi sunt alocate aprox. 450 milioane Euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru punerea în practică a unor măsuri precum: creşterea conformării voluntare a contribuabililor, implementarea vămii electronice, revizuirea cadrului fiscal sau operaţionalizarea Băncii Naţionale de Dezvoltare (B.N.D.).

Principalele reforme fiscale necesare atingerii obiectivelor de mai sus sunt prezentate în cele ce urmează:

Toţi contribuabilii persoane juridice (1,5 milioane) vor fi obligaţi să se înroleze în Spaţiul Privat Virtual (S.P.V.) în relaţia cu A.N.A.F. în baza unei legislaţii care va fi adoptată în primul trimestru al anului 2022. Conform informaţiilor din P.N.R.R. dintre cele 1,5 milioane de persoane juridice aprox. 25% sunt inactive sau în procedură de insolvență.

Până la finalul anului 2025 ponderea veniturilor fiscale în P.I.B. va creşte cu 2,5% comparativ cu anul 2019.

Guvernul îşi propune ca până la jumătatea anului 2026 deficitul de încasare a T.V.A. să fie redus cu 5% comparativ cu anul de referinţă 2019.

Va fi eliminat gradual regimul special de taxare pentru microîntreprinderi cu începere din trimestrul I al anului 2023, operaţiune care va fi finalizată până la sfârşitul anului 2024.

Vor fi eliminate stimulentele fiscale în privinţa impozitului pe venit şi se vor aplica „taxe ecologice”.

Se vor reduce gradual stimulentele fiscale pentru personalul angajat în domeniul construcţiilor cu începere din anul 2025 până la finalul anului 2028.

Până la finalul anului 2024 se va operaţionaliza Banca Naţională de Dezvoltare care până la jumătatea anului 2026 va deveni partener de implementare a fondurilor U.E.

Pensiile speciale vor fi revizuite în vederea alinierii conform principiului contributivităţii până la finalul anului 2021. Cheltuielile cu pensiile în general vor reprezenta în intervalul 2022-2070 un procent de 9,4% din PIB, iar până în anul 2035 vârsta de pensionare între bărbaţi şi femei va fi egalizată la 65 de ani.

Declaraţia privind T.V.A. va fi simplificată până la finalul anului 2023, în timp ce 60% dintre serviciile destinate persoanelor juridice vor fi accesibile online până la finalul anului 2024 faţă de 45% în prezent.

Numărul auditurilor fiscale digitale va creşte la 30% din totalul auditurilor până la finalul anului 2022 şi la 60% până la finalul anului 2025 comparativ cu 0% în prezent.

Registrul Naţional al Riscurilor va fi pus în funcţiune, iar numărul inspecţiilor fiscale va creşte cu 10%, ambele măsuri preconizate până la finalul anului 2025.

Tot până la finalul anului 2025 va fi pus în funcţiune un sistem informatic care va permite evaluarea automată a proprietăților în vederea stabilirii impozitelor.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Daniel MOREANU, #avocat , #stiri afaceri