Avocat Dr. Daniel MOREANU: Cât timp este valabil un P.U.Z. ?

Advertorial
Marti, 26 Octombrie 2021, ora 08:00
31803 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Cât timp este valabil un P.U.Z. ?
MOREANU Law FOTO: moreanulaw.com

Termenul de valabilitate a unei documentaţii P.U.Z. variază de la o Unitate Administrativ Teritorială la alta. Acest termen poate oscila în practică de la 3 ani până la 10 ani sau până la data aprobării unei documentaţii de urbanism ce conţine reglementări diferite.

În contextul procedurii suspendării aşa-numitelor “P.U.Z.-uri de Sector” din luna februarie 2021 (despre care am scris un articol disponibil aici) problematica P.U.Z.-urilor şi a viitorului acestora a reprezentat un subiect extrem de important pentru piaţa imobiliară. În anumite cazuri în vederea construirii unui imobil / proiect imobiliar conform cerinţelor proprietarului / dezvoltatorului (înălţime, suprafaţă construită etc.) prin Certificatul de Urbanism (C.U.) se solicită întocmirea unei documentaţii de urbanism denumită Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.).

Conform Ghidului de întocmire a P.U.Z.-urilor aprobat în anul 2000 prin acesta se stabilesc reglementări specifice pentru o zonă dintr-o localitate urbană sau rurală compusă din mai multe parcele acoperind funcţiuni de locuire, servicii, producţie, circulaţie, spaţii verzi, instituţii publice etc.

Conform unui Recurs în Interesul Legii adoptat în luna iunie 2021 şi publicat la finalul lunii septembrie hotărârea consiliului local de adoptare a unui P.U.Z. constituie un act administrativ normativ.

O problematică mai puţin cunoscută privește termenul / durata de valabilitate a unui P.U.Z. pe care o clarificăm prin acest scurt articol.

Astfel, P.U.Z.-ul face parte din categoria documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism a căror valabilitate se stabileşte, conform legii, de către autoritatea publică locală ce are ca atribuţie aprobarea acesteia, în funcţie de gradul de complexitate şi de scopul elaborării. P.U.Z.-urile se întocmesc fie din iniţiativa administraţiei publice sau a altei autorităţi publice, fie din iniţiativa privată a proprietarului / investitorului / dezvoltatorului, cea din urmă constituind regula în practică.

Aşadar, autoritatea publică locală ce are ca atribuţie aprobarea P.U.Z.-ului stabileşte şi durata de valabilitate a acestuia. Spre exemplu, la nivelul Municipiului Bucureşti autoritatea publică învestită să aprobe P.U.Z.-urile este Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în timp ce la nivel local aprobarea acestora este, ca regulă, în competenţa Consiliilor Locale ale Municipiilor, Oraşelor sau Comunelor.

Fiecare autoritate publică în parte stabileşte termenul de valabilitate a P.U.Z.-ului conform prevederilor legale mai sus amintite, ceea ce înseamnă că termenul de valabilitate a unui P.U.Z. nu este uniform, ci variază de la o Unitate Administrativ-Teritorială (U.A.T.) la alta.

În Bucureşti în anul 2007 termenul de valabilite al P.U.Z.-urilor aprobate era ca standard 5 ani. De-a lungul timpului au fost emise şi Hotărâri care nu prevăd durata de valabilitate, iar de dată mai recentă Hotărârile de aprobare stipulează că P.U.Z.-urile sunt valabile până când se aprobă o documentaţie de urbanism coincidentă ce conţine reglementări diferite.

În alte U.A.T.-uri termenul de valabilitate a unui P.U.Z. poate fi de 3 ani (Timişoara), 4 ani (Arad), 5 ani (Cluj-Napoca), 10 ani (Craiova) sau până la aprobarea unui Plan Urbanistic General (P.U.G.) în cazul Municipiului Ploieşti.

Menționăm şi că în conformitate cu dispoziţiile legale termenul de valabilitate a unui P.U.Z. se extinde prin lege / de drept în ipoteza în care lucrarea de investiţii a fost începută în perioada de valabilitate a acestuia şi până la finalizarea proiectului în măsura în care în perioada de valabilitate a început procedura de autorizare a executării lucrărilor de construire sau desfiinţare, după caz.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#MOREANU Law, #avocat, #firma avocatura , #stiri afaceri