Asezarile viitorului: Orase plutitoare si chiar state autonome construite in mijlocul oceanului

Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 20:59
7852 citiri

Cum uscatul incepe sa nu mai faca fata cresterii populatiei, unii propun ca solutie construirea de orase plutitoare si chiar viseaza la state autonome in largul marilor si al oceanelor, in care sa fie experimentate noi forme de guvernamant.

Pana in 2030, 60% din populatia globului va trai in mediu urban, un procent care va fi greu de gestionat de metropolele din prezent ale lumii, scrie BBC.

Asta in conditiile in care acestea se vor confrunta pe deasupra si cu schimbarile climatice, 90% dintre cele mai mari orase ale lumii fiind vulnerabile la cresterea nivelului marilor si al oceanelor.

Solutia propusa de cativa ingineri, cercetatori si arhitecti este sa construim orase plutitoare.

De-a lungul timpului, oamenii au gasit diverse metode de a confisca portiuni din mari si oceane, fie extinzandu-si teritoriul cu nisip, ca in cazul statului insular Singapore, fie construind insule artificiale, cum se intampla in Tokyo.

Dar de ce sa ne luptam cu apele, cand putem sa locuim pur si simplu pe ele?

Compania olandeza de arhitectura WaterStudio construieste platforme plutitoare care pot functiona ca fundatii pentru cladiri si drumuri.

Fondatorul companiei, Koen Olthuis, crede ce este posibil sa construiesti orase intregi pe apa. Olthuis propune o structura modulara care poate fi ajustata in functie de anotimp - mai aerisita vara, mai compacta iarna - sau de schimbarile demografice generate de turism sau de migratie.

Daca orasul imaginat de Olthuis ramane totusi conectat la tarm, exista si o viziune mult mai indrazneata.

"Suntem convinsi ca putem crea lumi mai bune pe ocean", spune Joe Quirk, purtatorul de cuvant al Seasteading Institute, care spera sa creeze comunitati plutitoare in cadrul carora sa fie testate forme neconventionale de guvernamant. Organizatia, infiintata in 2008 de economistul Patri Friedman si de investorul Peter Thiel din Silicon Valley, va construi primul oras plutitor in lume intr-o laguna din Tahiti, pana in 2020.

Membrii sai sustin ca prin mutarea oraselor plutitoare in apele internationale pot fi create state de tip start-up cu sisteme juridice proprii.

Aceste orase-stat ar urma sa fie formate din unitati mai mici detinute de cetateni, care se pot alatura sau desprinde de comunitate oricand doresc, descurajand astfel pornirile spre tiranie, sustine Quirk.

Insa, dincolo de aspectele legate de firea umana care pun sub semnul intrebarii posibilitatea ca o asemenea utopie sa se realizeze, exista un obstacol mai concret, remarca jurnalistii de la BBC: vremea.

Valurile pot atinge o inaltime de 20 de metri, iar furtunilee pot dura zile in sir in largul marilor si al oceanelor.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#orase plutitoare, #state plutitoare, #orase pe mari oceane , #constructii
Comentarii