Americanii, obsedati de munca: Sase obiceiuri nesanatoase ale angajatului din SUA

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 08:52
17698 citiri
Americanii, obsedati de munca: Sase obiceiuri nesanatoase ale angajatului din SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Americanii lucreaza din greu, insa acest lucru nu trezeste neaparat admiratia altor natiuni, scriu chiar jurnalistii americani.

Dimpotriva, multe tari se straduiesc sa evite obiceiurile nesanatoase ale angajatilor din SUA, potrivit Business Insider, desi realitatea poate fi ceva mai nuantata, iarba nefiind intotdeauna mai verde dincolo.

Se vorbeste in ultimii ani de o obsesie atat de mare a americanilor fata de munca, incat aceasta a ajuns sa le afecteze sanatatea si viata familiala, ba, in mod paradoxal, chiar si economia, noteaza The Guardian.

Iata ce spun jurnalistii de la Business Insider ca fac angajatii americani (si cum stau lucrurile in alte parti ale lumii):

Lucreaza multe ore pe saptamana

Potrivit unui raport Gallup din 2014, un angajat cu norma intreaga din SUA lucreaza in medie 47 de ore pe saptamana, semnificativ mai mult decat angajatii din Europa Occidentala.

Astfel, desi Directiva privind timpul de lucru stabileste ca angajatii din Uniunea Europeana nu pot lucra mai mult de 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, in decursul unei perioade de sapte zile, in practica, angajatii din tari ca Germania si Suedia lucreaza aproximativ 35 de ore pe saptamana.

Romanii se afla undeva la mijloc, cu un program de 40 de ore pe saptamana, desi peste 45% dintre ei depasesc acest numar, potrivit unui studiu Eurofound.

Isi iau rar concediu de odihna

Zilele de concediu de odihna platit variaza de la o tara la alta, americanii aflandu-se in coada unui astfel de clasament. Majoritatea companiilor din SUA ofera aproximativ doua saptamani de concediu platit pe an. Si americanii nu profita intotdeauna nici de aceste zile: conform site-ului de cariere Glassdoor, angajatii americani care beneficiaza de concediu de odihna iau in medie doar 54% din el pe an.

In Romania, Codul muncii prevede o durata minima a concediului de odihna anual platit de cel putin 20 de zile lucratoare pe an. Suedezii stau si mai bine, cu cinci saptamani de concediu platit pe an.

"Companiile americane nu tin cont de dovezile privind importanta concediilor in ceea ce priveste productivitatea", spune Cary Cooper, profesor american la Manchester Business School din Marea Britanie.

Iau si mai rar concediu pentru cresterea copilului

SUA nu garanteaza concediu de maternitate sau de paternitate platit, acest aspect fiind lasat la latitudinea fiecarui angajator in parte.

Multe companii acorda totusi astfel de concedii, insa putini angajati profita de ele, in mare parte din cauza stigmei sociale: mamele sunt percepute ca punand viata familiala inaintea carierei, in timp ce barbatii sunt vazuti ca fiind mai putin seriosi in legatura cu cariera lor, spun jurnalistii de la Business Insider.

Acestia mentioneaza cazul Finlandei, unde viitoarele mame beneficiaza de concediu de sapte saptamani inainte de nasterea copilului si de 16 saptamani dupa nasterea lui. De asemenea, barbatii finlandezi au dreptul la opt saptamani de concediu de paternitate platit.

In Romania, concediul de crestere a copilului se intinde pe o perioada de maximum 2 ani.

Obisnuiesc sa manance la birou

Un sondaj din 2015 arata ca doar unu din cinci americani isi petrece pauza de masa departe de birou, cei mai multi dintre ei mancand in fata calculatorului. Milioane de americani sar de tot peste pranz pentru a putea continua sa lucreze.

In schimb, in tari ca Franta, Spania si Grecia, pauza de masa dureaza cel putin o ora si angajatii din aceste tari mananca rareori la birou.

Totusi, nu doar angajatii americani au obiceiuri nesanatoase cand vine vorba de pauza de pranz. De exemplu, mai mult de jumatate dintre angajatii britanici nu isi iau deloc pauza de pranz, iar cei care isi iau se limiteaza la aproximativ 30 de minute in medie, conform unui sondaj recent citat de The Telegraph.

Situatia este similara si in Romania, unde 56% dintre angajati acorda mesei de pranz mai putin de 30 de minute, dupa cum reiese dintr-un studiu al companiei Edenred Romania.

Iau rar pauze in timpul zilei

Angajatii americani isi parasesc rar biroul, mai arata Business Insider, care prezinta spre comparatie situatia din Suedia, unde exista pauza de cafea numita Fika, luata de obicei de doua ori pe zi, dimineata si dupa-amiaza.

Citesc si trimit e-mailuri dupa program

Este un obicei care anuleaza distinctia dintre munca si viata personala, iar in Europa nu este vazut cu ochi buni, sustin specialistii.

In Franta a fost implementata la inceputul acestui an o masura care le permite angajatilor sa ignore e-mailurile legate de serviciu trimise dupa program.

"In Europa dau 100% de la 9 la 17. Cand au plecat acasa, gata, s-a terminat. Urasc sa fie contactati la ore tarzii", spune Craig Storti, autorul cartii "The Art of Doing Business Across Cultures". Acelasi lucru este valabil si pentru weekend, continua el.

"Perceptia este ca americanii muncesc non-stop", arata Storti.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#angajati americani obsedati munca, #obiceiuri angajati SUA, #angajati Romania , #salariati
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Obsesia pentru munca a americanilor este o explicatie pentru nivelul