Americanii de la Bell Helicopter ar putea face un elicopter de atac in colaborare cu noi: Romania are cel mai mare potential din Europa

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 17:19
6359 citiri
Americanii de la Bell Helicopter ar putea face un elicopter de atac in colaborare cu noi: Romania are cel mai mare potential din Europa
Foto:Twitter/Bell Helicopter

Romania are cel mai mare potential din Europa pentru a deveni partenerul Bell Helicopter pentru constructia elicopterului de atac AH-1Z Viper, care sa ii permita firmei americane sa aiba o productie la nivel international, a declarat Richard Harris, vicepresedintele Bell Helicopter.

"Cautam primul partener international solid care sa ne permita sa avem o productie la nivel international. Cred ca acest partener este Romania, in patru-cinci ani. Luam in considerare si alte tari, pentru ca politicile si bugetele se schimba si trebuie sa luam in calcul si alte optiuni.

Romania are cel mai mare potential in Europa", a declarat Richard Harris, vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor militare internationale al Bell Helicopter, in cadrul unei conferinte de presa de miercuri.

Procesul pentru ca Romania sa devina un hub al Bell Helicopters pentru constructia elicopterelor AH-1Z Viper poate dura intre patru si cinci ani, in contextul in care angajatii romani trebuie instruiti in Statele Unite.

"Un intreg proces de formare si de instruire a angajatilor trebuie facut inainte: de evaluare a instrumentelor existente, de formare a romanilor in America. Procesul poate dura intre patru si cinci ani. In mod obisnuit, cand lucram cu un partener, la inceput, Bell Helicopter va construi in Texas primele cinci sau sase elicoptere romanesti cu specialisti romani care vor veni in Statele Unite pentru a invata care sunt procesele, apoi totul va fi tranzitionat incetul in incetul in Romania, pana cand toate procesele vor putea fi facute aici", a precizat Harris.

Pentru ca Bell Helicopter sa produca in alta tara elicoptere sau componente ale acestora, compania are nevoie de aprobarea licentei din partea administratiei Statelor Unite.

"Exista cadrul strategic pentru a se obtine licenta pentru ca productia de elicoptere americane sa se faca in Romania", a spus Harris, subliniind ca aceasta este opinia lui personala.

"Presedintele Trump se intalneste cu parteneri strategici. Romania este un partener strategic, cu un rol strategic in NATO, ale carei cheltuili de aparare au atins 2% din PIB. Vad un nou capitol care se poate deschide pentru Romania, intr-o pozitie cheie", a spus Harris, evidentiind ca este propria lui opinie.

Bell Helicopter a propus industriei romane sa participe la licitatia pentru fabricarea unor componente ale elicopterului AH-1Z Viper. "Ar fi o buna tranzitie ca la IAR Ghimbav sa se produca coada elicopterului", a spus Harris.

Vanzarea de elicopetere ale companiei americane este realizata de guvernul american. Pana in prezent, Guvernul din Romania nu a contactat guvernul american pentru a da un raspuns acestei propuneri, a spus Harris.

Costul elicopterului AH-1Z Viper, produs pentru Marina Americana, este stabilit de guvernul Statelor Unite si este de 30 de milioane de dolari. "Costul de operare al elicopterului Viper este cu 30% mai mic decat al oricarui alt elicopter din lume", a precizat Harris.

"Elicopetrul AH-1Z Viper i-ar fi foarte folositor armatei romane", a mai spus vicepresedintele Bell Helicopter.

Reprezentantii Bell Helicopter au, saptamana acesta, intalniri cu autoritatile romane si vor face vizite companiilor aerospatiale pentru a evalua potentialul Romaniei ca partener de constructie.

Pe durata verii se va face o evaluare, iar in octombrie, compania ar trebuie sa aiba concluziile in privinta capabilitatilor Romaniei ca partener, a spus Harris.

Bell Helicopter a fost invitata, in luna martie, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a analiza industria din Romania. "Am fost aici in martie, ca parte a discutiilor economice dintre Romania si Statele Unite. Am fost invitati de ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a vedea oportunitatile de industrie", a precizat Harris.

In urma cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordata de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua in calcul Romania ca oportunitate de industrie.

Bell Helicopter a avut in 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau sa se numeasca Dracula, dar din motive politice si de circumstante, acest joint-venture nu a mai functionat, a precizat Harris. "Ne-am dorit ca Dracula sa reinvie in Romania", a spus reprezentantul Bell Helicopter.

In noiembrie 2016, compania americana Bell Helicopter a semnat un memorandum de intelegere cu IAR - Ghimbav in vederea potentialei colaborari ce ar consta in sprijin tehnic, in caz ca Romania cumpara elicopterul de atac AH-1Z Viper.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Bell Helicopter elicopter, #elicopter atac construit Romania , #investitii straine
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"Romania are cel mai mare potential in Europa"...
Poza Terente
Terente
rank 2
Acum asteptam raspunsul partii romane?