AmCham Romania avertizeaza ca Guvernul a realizat sub 40% din investitiile planificate pentru 2018

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 12:38
2382 citiri
AmCham Romania avertizeaza ca Guvernul a realizat sub 40% din investitiile planificate pentru 2018
Foto: Arhiva Facebook/ AmCham Romania

Diferenta dintre veniturile bugetare proiectate prea optimist si cheltuielile mai mari asumate pentru salarii si asistenta sociala defavorizeaza realizarea planului de investitii bugetat pentru 2018, potrivit unei analize a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si transmisa marti.

AmCham atrage atentia ca Guvernul a realizat doar 39,5% din investiile planificate pentru 2018.

La inceputul exercitiului bugetar curent, AmCham Romania evidentia, intr-o analiza similara, o serie de potentiale vulnerabilitati ale proiectiei bugetare pentru anul 2018, reiterand, in mod special, necesitatea respectarii planului de investitii, vital in viziunea Camerei pentru o crestere economica sustenabila.

"Analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 arata ca realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta. Analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 indica un nivel al deficitului de 16,8 miliarde lei (1,77% din PIB).

Raportat la PIB, acesta depaseste cu mai mult de doua ori nivelul deficitului inregistrat in aceeasi perioada a anului 2017, respectiv cu 6,8 miliarde lei (0,79% din PIB).

Faptul ca si in aceste conditii anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,88%, foarte apropiat de nivelul maxim de 3% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht, confirma ingrijorarile cu privire la riscurile de incadrare in tinta de deficit bugetar in 2018, chiar si in conditiile in care planul de investitii pentru anul in curs ar fi realizat", au subliniat reprezentantii AmCham.

Guvernul taie investitiile ca sa asigure ca nu explodeaza deficitul

Reducerea cheltuielilor planificate pentru investitii ramane un mecanism de control al deficitului bugetar, potrivit reprezentantilor Camerei.

"Cele mai utilizate mecanisme de control al deficitului bugetar sunt reducerile cheltuielilor planificate inclusiv de la capitolele de investitii, in ciuda impactului negativ pe care restrangerea acestor tipuri de alocari le are asupra cresterii economice reale si potentiale", au completat reprezentantii AmCham.

Din analiza primelor 9 luni ale anului 2018, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 15,2 miliarde de lei.

Desi cu 25,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, prin raportare la investitiile planificate pentru acest an, de 38,5 miliarde lei (4,2% din PIB), gradul de realizare, la momentul primelor 9 luni, a fost de 39,5% (1,6% din PIB), conform analizei citate.

"O crestere economica sustenabila pe termen lung nu poate fi realizata fara un angajament real pentru investitii si pentru reforme structurale care sa sporeasca impactul investitiilor in economie si in societate in ansamblu, prin consolidarea capacitatii institutiilor publice si cresterea calitatii cheltuielilor publice", au mai precizat reprezentantii AmCham.

Comparativ cu anul trecut, bugetul de anul acesta, conform rectificarii aprobate in septembrie 2018, prevede o crestere a cheltuielilor cu personalul, de aproximativ 16,6 miliarde de lei, si o crestere a cheltuielilor cu asistenta sociala, de aproximativ 7,8 miliarde de lei.

Raportate la aceeasi perioada a anului trecut, in primele noua luni ale acestui an, cresterea cheltuielilor cu personalul este in linie cu sumele bugetate, atingand 12,8 miliarde de lei, in timp ce cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala a depasit deja 8,5 miliarde de lei.

De asemenea, s-a inregistrat o depasire cu aproape 2,1 miliarde lei a cheltuielilor cu bunuri si servicii, raportat la cresterea asteptata pentru intreg anul 2018.

In schimb, un efect pozitiv asupra deficitului bugetar l-a avut cresterea cu 3,2 miliarde lei a veniturilor nefiscale, in primele noua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la o proiectie de crestere de 1,7 miliarde lei fata de anul trecut.

"Cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice au crescut si ele, pe fondul contractarii de noi imprumuturi, dar si a contextului de crestere a ratelor de dobanda de pe pietele financiare.

Luand in considerare contextul macroeconomic global, caracterizat de normalizarea politicii monetare, asteptarile cu privire la cresterea costului creditului sunt de continuare a tendintei de crestere a ratei dobanzii", mai estimeaza reprezentantii Camerei.

Creste pericolul accelerarii inflatiei

In aceste conditii, realizatorii analizei citate se intreaba: mai este caracterul pro-ciclic al politicii bugetare potrivit pentru situatia macroeconomica a Romaniei?

"Din perspectiva macroeconomica, modelul de gestiune a politicii bugetare prezinta cateva provocari importante. Prima dintre ele este caracterul pro-ciclic al politicii bugetare, care in viziunea noastra prezinta un risc pentru managementul prudential al politicilor macroeconomice, in contextul maturitatii ciclului economic curent si al tranzitiei catre faza de decelerare a cresterii economice.

Intr-o perioada de expansiune economica, in care Romania se confrunta si cu un exces al cererii care nu poate fi acoperit de oferta interna, precum si de un deficit al fortei de munca disponibile, creste pericolul accelerarii inflatiei", mai apreciaza reprezentantii AmCham.

Intr-un astfel de context, lipsa unei consolidari fiscale in fazele favorabile ale ciclului economic limiteaza marja de manevra pentru politicile de stimulare a economiei pe care Guvernul le-ar putea intreprinde, astfel ca o restructurare a cheltuielilor publice, inclusiv a celor sociale si a investitiilor, devine iminenta, potrivit analizei citate.

"Incadrarea in limita deficitului bugetar ramane in viziunea noastra un obiectiv deosebit de ambitios, chiar si in conditiile ideale in care, in pofida estimarilor analistilor, economia va creste in anul 2018 cu 5,5% in termeni reali, evolutia veniturilor si cheltuielilor bugetare va urma structura anului precedent, si planul de investitii va fi realizat integral", au mai subliniat reprezentantii Camerei.

AmCham, dupa ce Dragnea a atacat iarasi multinationalele: Creeaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca

In ce priveste proiectiile pentru anul viitor, AmCham Romania considera optimiste tintele de crestere economica, de 5,7% (termeni reali), si o rata a inflatiei de 2,8%, considerabil diferite fata de estimarile Comisiei Europene - 4,1% crestere economica si 3,4% inflatie medie anuala, anuntate in "Scrisoarea-cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2019".

In incheiere, AmCham Romania reitereaza nevoia utilizarii investitiilor ca instrument activ de crestere economica sustenabila, prin inlocuirea modelului de crestere economica bazata pe consum cu politici orientate spre competitivitate si dezvoltarea sistematica a capitalului in toate formele sale.

"AmCham Romania va continua sa urmareasca cu interes evolutia executiei bugetare pentru a semnala oportunitatile pentru o crestere economica sustenabila, vulnerabilitatile ce trebuie remediate, inainte de a afecta echilibrul macroeconomic si pentru a reitera importanta respectarii planului de investitii.

Prin intermediul specialistilor din cadrul comunitatii AmCham Romania, ne exprimam deschiderea pentru dialog si schimb de bune practici cu institutiile implicate in realizarea si executarea bugetului de stat", au mai spus reprezentantii Camerei.

AmCham Romania a fost infiintata acum 25 de ani, iar, in prezent, are membre peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti.

Citeste si Investitorii germani avertizeaza: Din cauza majorarii salariului minim, unele companii isi vor reduce activitatea sau vor renunta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#AmCham Romania investitii Guvern , #investitii straine