Agricultura, la cote maxime. Cat le-a adus miliardarilor din Top 500?

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:04
4972 citiri
Agricultura, la cote maxime. Cat le-a adus miliardarilor din Top 500?
Foto: Arhiva

Anul 2011 a adus profit considerabil agricultorilor, recolta stransa fiind abundenta. Iar, in contextul in care se exporta tot mai mult, preturile la alimente cresc si nivelul subventiilor directe la hectar s-au marit, cei ce investesc in acest domeniu au avut doar de castigat.

Romania a avut, in ultimul an, cele mai multe proprietati agricole din Uniunea Europeana. Tara noastra s-a situat pe primul loc in acest clasament, inregistrand 3,9 milioane de terenuri arabile, echivalentul a 32% din totalul la nivelul UE.

De asemenea, productia agricola din Romania a fost cea mai mare din ultimii cinci ani. Productia medie de grau este de 3,46 de tone pe hectar, cu 23,5 la suta peste nivelul inregistrat anul trecut. Cresteri se inregistreaza si in cazul orzului de primavara, cu 2,06 tone pe hectar, reprezentand un avans de 17,3%.

In cazul porumbului, se estimeaza obtinerea unei productii de 3,86 de tone, cu 5 la suta sub nivelul de anul trecut, dar cu 20,6 la suta mai mult decat media ultimilor cinci ani. In acelasi timp, la cartofi se estimeaza o productie de 15,12 tone la hectar, cu 12,4 la suta fata de 2010 si cu 5,4 la suta fata de ultimii cinci ani.

Nu este de mirare, astfel, ca unii din cei mai bogati romani au afaceri in domeniul agriculturii. Editia din acest an a Top 500 Miliardari din Romania, realizat de revista Forbes, ii mentioneaza si pe cei mai bogati agricultori din tara noastra.

1. Ioan Niculae: 900 milioane - 1 miliard euro

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, spera sa ajunga, pana la finele anului 2011, cu o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro. Omul de afaceri este optimist in ceea ce priveste productia agricola din acest an, avand deja in silozuri peste 200.000 de tone de grau.

Cealalta directie importanta a firmelor sale este fabricarea si comercializarea de ingrasaminte chimice. "Este primul an cand am vandut in Romania ingrasaminte de 160 de milioane de dolari", a declarat antreprenorul.

Miliardarul detine peste 15.000 de hectare de teren, 450 de hectare de vita-de-vie, trei fabrici de produse chimice, mai multe centre alimentare si depozite de cereale cu o capacitate de aproximativ 800.000 de tone.

Anul trecut, grupul InterAgro a inregistrat o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro si un profit net de 49 de miliarde de euro.

2. Adrian Porumboiu: 130-140 milioane de euro

Adrian Porumboiu, care este si finantator al FC Vaslui, a obtinut o avere considerabila din ambele domenii. Echipa de fotbal a terminat anul trecut pe locul secund, acesta fiind cel mai bun rezultat al sau. Omul de afaceri a recoltat 145.000 de tone de grau, fata de 126.000 adunate in vara anului trecut.

Grupul de firme condus de Porumboiu exploateaza o suprafata de peste 40.000 de hectare de teren agricol in judetele Vaslui, Neamt si Iasi, iar miliardarul detine mai multe companii ce se ocupa cu productia sau prelucrarea alimentelor.

3. Ion Grecu: 63-65 milioane de euro

Proprietarul grupului Elcomex recunoaste ca a realizat o tranzactie importanta cand a incheiat afacerea cu grupul elvetian Repower, din care va obtine 14,5 milioane de euro, pana in 2014. Omul de afaceri doreste sa vanda si restul de 20% din actiunile de la Elcomex EN, care a avut o cifra de afaceri de 90 de milioane de euro anul trecut.

Sumele obtinute le-a reinvestit in alte proiecte, cum ar fi o ferma de calcani, parcuri solare si eoliene, microhidrocentrale.

4. Horia Culcescu: 60-62 milione de euro

Horia Culcescu, cel mai mare producator de conserve de legume si fructe din Romania, detine circa 20 de hectare de sere si produce vin la Osrov. Cei mai multi bani ii provin din vanzarea de mezeluri, insa el se ocupa si cu afaceri imobiliare.

5. Mihai Anghel: 45-47 milioane de euro

Omul de afaceri detine 25.000 de hectare de teren agricol in judetele Dolj si Olt, iar grupul de firme pe care il detine a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de aproximativ 120 de milioane de euro. El mai are o podgorie de 300 de hectare, care produce, anual, doua milioane de sticle de vin premium.

6. Culita Tarata: 45-47 milioane de euro

Omul de afaceri exploateaza, prin intermediul TCE 3 Brazi, 55.000 de hectare de teren agricol pe insula mare a Brailei. In acest an, a obtinut o productie agricola de 116.000 tone de grau, mai mult cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#agricultura Romania 2011, #agricultori bogati, #Forbes agricultori , #oameni afaceri